News Calendar

<December 2021>
MonTueWedThuFriSatSun
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
<January 2022>
MonTueWedThuFriSatSun
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Member

20 December 2021 by "Education without backpacks"

Образование без раници и Кан Академия на Webit Powers SummitPowers Summit, част от Webit Global Impact Week, е иновативна платформа за градивен, оперативен диалог лице в лице между властта, бизнес лидерите и гражданския сектор, целяща да инвестира колективната интелигентност на страната в създаването на устойчиви решения за бъдещето на България. Събитието се проведе на 14 декември 2021 г. в София Тех Парк и наред с експерти и бизнеса събра новите министри и лидерите на парламентарно представените политически формации.

Образованието – първи дискусионен панел с участието на "Образование без раници"За не каква да е, а умна дигитализация се застъпи по време на панела за образование Розалина Лъскова, изпълнителен директор на „Образование без раници“. Друг акцент на нейните изказвания бе нуждата от по-добра и целенасочена допълнителна квалификация и обучения за учители, както и важността МОН да консултира важните си политики с всички заинтересовани и експертни страни, от ниво предварителна оценка през ниво планиране до самото изпълнение и мониторинг. „Образование без раници“ допринася и за това българските деца да останат в България, беше подчертано, а именно – като предлага в България, напълно безплатно, най-добрата дигитална платформа в света за общообразователно знание, Кан Академия.Макар България да влезе в пандемията и онлайн обучението с летящ старт, дефицити има и от тук нататък трябва да направим дигитализацията умна и да поставим по-високи летви за всички нас. Умната дигитализация е по-лесна, по-ефективна, по-приятна за използване и трябва да служи по най-добрия начин на педагогическите цели на учителите. Отговорност на МОН и всички нас е да намерим най-добрите, доказали се решения.

Панелисти бяха:

Розалина Лъскова – изпълнителен директор, “Образование без раници”
Диян Стаматов – председател, Съюз на работодателите в системата на народната просвета на България
Антоанета Василева – член, „Асоциация Родители“
Илия Кръстев – председател, Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии
проф. Николай Вълканов – председател, Българската минно-геоложка камера
Модератор:

Наталия Митева – експерт образование, мениджър Образование и Социално Въздействие, Telelink Business Services

Изказванията на Розалина можете да гледате и чуете във видеата тук.

Иван Господинов с реч към властта и бизнеса и представяне на Кан Академия като добра практикаВ съзвучие с мотото на събитието “Власт, чувай!”, Иван Господинов, председател на „Образование без раници“, насърчи политиците редовно да изслушват и да поддържат активен диалога си с учителите, учениците и експертите, за да се намират най-добрите решения за образованието. Като добра практика той представи Кан Академия – най-мащабната в света безплатна дигитална платформа за образование, най-търсен в Google образователен сайт и най-развитата като алгоритъм платформа в помощ на ученика и учителя.

“Ние, учителите, не искаме много. Просто искаме да не чуваме глупости. Както не искаме да чуваме глупости в класната стая, така не искаме да ги чуваме и по телевизора, защото тогава и нашите ученици ги слушат.

Разбирайте го като професионално изкривяване – нашата работа все пак е да се говорят и правят по-малко глупости по този свят. Глупаво, например, би било да се подценяват българските учители за способността им да правят най-добрата преценка за организирането и провеждането на учебния процес. Тези учители знаят, че няма как да подцениш най-търсеният в Google образователен сайт, съществувал някога в досегашната история на човечеството. Сайт, който има потребители, почти колкото са продадени копия на “Малкия Принц” на Екзюпери. Да, Уикипедия е по-търсен сайт, но децата Ви няма да научат математика, физика или биология там. […] Вече над 110 хиляди потребители има Кан Академия в България.”

Цялата реч на Иван Господинов можете да чуете във видеото тук.

Щандът на „Образование без раници“ на Powers Summit

Съпътствайки конферентната част, щандът на “Образование без раници” и Кан Академия бе един от най-посещаваните на събитието.На него се спряха не само всички учители, директори и ученици, които дойдоха от Разград, Варна, Велинград, Пловдив и София, за да подкрепят „Образование без раници“. Повече за Кан Академия при нас научиха представители на различни бизнес организации и медиите.

В средата на деня, на щанда на сдружението бе организирана и томбола за всички гости, с награда книгата на Салман Кан, създателя на Кан Академия, „Училището на света. Образование на бъдещето“.