filter by date
09/29/2021  INNOVATION EXPLORER 2022: Мисли нататък!

Ежегодният форум за иновации се провежда за 8-а поредна година и събира в София над 20 международни лектори.

На 24 февруари 2022 г. в София Ивент Център ще се проведе международният форум за иновации в Югоизточна Европа Innovation Explorer. 8-то поред издание се организира от агенцията за иновации Innovation Starter в партньорство с Капитал.

Форумът взима повод от дългосрочното икономическо визионерство и есето на Джон М. Кейнс „Икономически възможности за нашите правнуци“. Темата е „Think Further“ и насочва вниманието към последиците и резултатите, които едно общество завещава на бъдещите си поколения.

Сред международните гости, впечатляващи с биографиите, опита и сценичните си умения, които ще имате възможността да чуете през 2022 г., са:

● Хана Фрай, професор по Математика в Лондонски университетски колеж (University College London), Англия. Тя е също автор, преподавател, радио и телевизионен водещ, лектор;

● Давид Пасиг, съосновател на ThinkZ. Американска футуристична консултантска агенция. Той е футуролог, преподавател, консултант и автор на бестселъри, специализиран в технологично, социално и геополитическо бъдеще на света;

● Сандра Роменска, преподавател в университета “Сейнт Андрюс” (University of St. Andrews), Шотландия и е гост лектор по иновации в Американски университет в България;

● Томас Мец, изпълнителен директор на инженерния център на Bosch в София и др.

Модератори ще бъдат отново известни български журналисти с доказан медиен опит, сред които Венелин Петков, Миролюба Бенатова, Ирина Недева и др.

До края на януари 2022 г. може да закупите своя билет с цена за ранна регистрация тук.

Повече информация може да намерите на сайта на събитието www.innovationexplorer.bg.

09/27/2021  BalREc 2021: Real estate индустрията се събира на живо!
location: Hyatt Regency Sofia, Bulgaria
contact person THE CITY Media GroupНа 26 октомври 2021 г. в х-л Hyatt Regency Sofia ще се проведе конференцията BalREc 2021  - стартиралата през 2006 г. real estate конферентна платформа, предоставяща възможност на водещите участници на пазара да се срещнат и да дискутират актуалните тенденции в индустрията.

Водещите инвеститори, финансови институции, консултанти, проект мениджъри, адвокатски компании и други експерти, ангажирани с най-мащабните проекти и сделки в сектора участват във фокусирани панели и сесии с акцент върху състоянието и инвестиционната среда в ключовите пазарни сегменти: офис, ритейл, жилища, индустрия и логистика, хотели както и растящите алтернативни класове активи.

Регистрирайте се за присъствие на живо ТУК (присъствие на място ще бъде възможно само със Зелен сертификат - сертификат за ваксинация, сертификат за преболедуване, отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи).  

Регистрация за live streaming можете да направите ТУК.

Основни акценти от програмата:

-  The Economic Outlook 2021-2022: Основни фактори, ключови индекси и и съпътстващи рискове
-  Инвестиционна среда 2021: Циклични и структурни тенденции в контекста на възстановяването
- Капиталови пазари: Накъде отиват глобалните и местните капитали?
- Жилищен пазар 2021: Доставяне на стойност чрез създаване на по -добра среда за живот
- Тенденции при средата на живот: Осигуряване на стойност чрез създаване на среда
- The Business of Luxury: Висок клас жилищни концепции за висок стандарт на живот - какво търсят купувачите на луксозни жилища.
- България като бизнес локация: потенциал, перспективи, дефицити и успешни примери в контекста на икономическата трансформация
- Пазарът на офис площи 2021: Физическият офис като основен център на корпоративната култура, комуникация и развитие на таланти - тенденции и перспективи.
- Бъдещето на офиса: Хибридни концепции и нужди в контекста на динамично променящите се модели на работа
- Co-Working Spaces: Споделената икономика и индустрията на недвижими имоти
- Зелената трансформация: ESG, устойчивост и зелени инвестиции
-Промишленост и логистика: Бъдещето на веригите за доставки и ефектът I&L активите
-Хотели и туризъм: Модели на работа и управление на активи след пандемията
-Retail Trends: People, places and spaces и клиентското преживяване в контекста на нарастващо потребление
-Proptech: Стимулиране на растежа чрез технологии и иновации

За информация и допълнителни въпроси:
Лиляна Узунова, Мениджър събития,
Телефон: 0898 617 160;
Мейл: luzunova@thecitymedia.bg
https://balrec.bg/     

 

09/14/2021  Startup World Cup Bulgaria 2021
location: Plovdiv
contact person Digital4 Foundation


До 15 октомври 2021 г. е срокът за подаване на стартъп проекти за участие в Стартъп Световна Купа България 2021.

Победителят ще бъде обявен на гала събитие, което ще се проведе на 19-и ноември 2021 г. в  гр. Пловдив и ще спечели възможността да участва на Световните финали в Сан Франциско догодина и да се бори за голямата награда от 1 милион долара.

Участието и записването на стартъп проекти е безплатно, а повече за условията и самото събитие можете да прочетете на официалния сайт: https://digital4bulgaria.com/startupworldcup/.

Гала вечерта ще е част от националната конференция и експо за онлайн търговия и дигитален маркетинг Digital4 Plovdiv 2021, което ще се проведе на 18-19 ноември 2021 г. в Международен Панаир Пловдив.

Конференцията посреща всяка година 500+ участници, изложители и гости.  

BASSCOM е сред партньорите, подкрепящи събитията.
   
Ако желаете да участвате със свой стартъп проект, да сте партньор, лектор, изложител, или да си закупите билети, моля да се свържете с организаторите от Digtital4 Foundation и г-н Преслав Бобев, който ще ви предостави цялата нужна информация.
Контакт: pb@digital4.foundation Tel. +359 886 991 001.

 

06/23/2021  БАСКОМ промотира компании с интелигентни решния в земеделието
location: Sofia
contact person BASSCOM

                

„БАСКОМ насърчава срещи с рискови фондове и бизнес ангели, участия в конференции и тематични събития за пряк достъп до крайни клиенти, наравно с възможностите за безвъзмездно финансиране по национални и европейски програми. За нас това е правилната и балансирана стратегия за подпомагане развитието на продуктовите компании, опериращи в областта на интелигентното земеделие. По този начин ще се осигури устойчиво развитие както на продуктите, така и на стопаните от аграрния сектор“.
Това послание отправи Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на БАСКОМ, по време на чешко-българската онлайн конференция за развитие на смарт земеделието, проведена на 22 и 23 юни 2021 г. и подкрепена по проект SmartAgriHubs. Събитието бе инициирано от Wirelessinfo (Чехия) и Ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси, гр. Прага, Чехия – г-н Георги Стоилов.

Основната цел на събитието бе да запознае бизнес и изследователските организации и компании от двете страни, ангажирани с интелигентно земеделие, както и широката общественост, с възможностите за сътрудничество в проучването и разработването на нови технологии и тяхното приложение в селскостопанската индустрия. Сред целите на събитието бе и изграждане на активна комуникация между чешки и български организации и компании като първа стъпка за стартиране на стратегически партньорства в областта на науката, научните изследвания и развитието, и за широко отваряне на пазарите за продукти, услуги и приложения и в двете страни.

„Компаниите-членове на БАСКОМ разработват софтуерни продукти в буквално всяка сфера, но години наред водещи бяха хоризонтални управленски и финансови решения. Напоследък все повече решения са насочени към строго вертикални индустрии като автомобилният сектор, архитектура и строителство и още мн. др. Преди близо 7 години нашият първи контакт в сферата на селското стопанство бе с проекта FRACTALS, финансиран по Седма рамкова програма FP7 на ЕС. Ние от БАСКОМ бяхме част от този проект, който имаше за цел да подкрепи общността на иновативни ИТ МСП и уеб-предприемачи за разработване на приложения, базирани на FIWARE, с висок пазарен потенциал, отговарящи на нуждите на агросектора. Четири от компаниите, кандидатствали с проекти, получиха и финансиране. Голяма част от тях и до днес развиват и надграждат своите идеи. Като естествено продължение на FRACTALS, БАСКОМ участва и в проекта SmartAgriHubs, финансиран по Програма „Хоризонт 2020“ на ЕС, чиято основа цел е изграждане на мащабна екосистема във всичките страни-членки на ЕС за разгръщане на иновационния потенциал за цифрова трансформация на европейския селскостопански сектор.“

„Понастоящем, все повече наши компании - членове разработват цялостни решения за иновации в селското стопанство, посветени на устойчива дигитализация на земеделието”, сподели още Георги Брашнаров.

В конференцията бяха представени и три български компании – членове на БАСКОМ, които работят активно в сферата на цифровото земеделие заедно с техните продукти – Nemetschek OOD със Smart Weather Monitoring with AgroClimate, Predistic Ltd. със GRAS Smart farming solution и Ondo Solutions Ltd. с ONDO Smart Farming Solutions.

05/26/2021  DIGI PAY 2021
location: Virtual event
contact person DIGI PAY

На 1 октомври 2021 г. ще се състои четвъртото издание на събитието за сигурни и достъпни дигитални плащания - DIGI PAY.


И тази година събитието се фокусира върху сигурността на онлайн банковите и небанкови плащания, предотвратяването на измами, електронна идентификация и новите решения за безкартови плащания и мобилни приложения. Новото в настоящото издание е, че ще бъде поставен акцент и върху блокчейн и крипто решенията.

Продажбата на билети ранни записвания вече започна, а съвсем скоро ще научите и кои са първите лектори тази година. В условия на пандемия и все по-бързото развитие на дигитализацията, цифровото банкиране и онлайн плащанията стават предпочитани. Затова е важно бизнесът да гарантира тяхната достъпност и сигурност. Според Доклада за плащанията в световен мащаб през 2020 г., следващите 2-3 години цифровите плащания ще бъдат най-предпочитани след виртуалните карти.

DIGI PAY се фокусира върху смекчаването на цифровите атаки в реално време, което става все по-важно. Технологичната готовност за плащания става задължителна. Тази година фокусът се поставя не само върху обучението на професионалистите и обмяна на опит между най-добрите компании в банковия и финтех сектор, но и върху необходимостта от информиране на бизнес и потребители при вземане на оптималното решение за ползване на дигитални плащания и работа с дигитален портфейл.

Основни организации партньори на събитието са Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами – ACFE –Bulgaria, Българската финтех асоциация и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Тази година няколко професионалисти в своята област ще съдействат за оформяне на съдържанието и програмата на събитието. Това са Марчин Надални, ръководител на звеното за „Банкови и застрахователни измами, практика на клиентския опит“ за региона ЕМЕА, SAS; Ралица Митева, мениджър „Бизнес решения, анализ на риска и откриване на измами“ в една от водещите вендор компании в Европа OneSpan, Белгия; Евгения Галева е старши консултант в звеното по криминалистика и добросъвестност в софийския офис на водещата консултантска компания Ernst & Young; Любомир Тулев, мениджър доставка на услуги за киберсигурност в Централна и Източна Европа, старши консултант по киберсигурност в Bulpros; Павел Камински, PCI QSA, CISSP, CISA, CEH, основател и главен изпълнителен директор, 7Security Ltd.

04/22/2021  Годишно Общо събрание на БАСКОМ/ BASSCOM Annual General Assembly
location: Borovets & online
contact person BASSCOM

Управителният съвет на Сдружение "Българска асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ", на основание чл. 10, ал. 2 и чл. 17, ал. 1, т. 7 от Устава на Сдружението, свиква годишно Общо събрание на членовете на Сдружението, което ще се проведе на 29 май 2021 г. (събота) от 10.00 ч. на адрес: 2010 Боровец, хотел Рила,  зала Интернационал, с възможност за участие в събранието чрез конферентна връзка през интернет платформата ZOOM (https://us02web.zoom.us/j/87276036776), ID на срещата: 872 7603 6776.

Годишното Общо събранието ще се проведе при следния дневен ред:
1. Утвърждаване на нови членове, освобождаване на членове на Сдружението;
2. Промяна в седалището и адреса на управление на Сдружението;
3. Изменения в Устава на Сдружението;
4. Приемане на годишния отчет за дейността на Сдружението за 2020 г.; годишния финансов отчет на Сдружението за 2020 г.;  проекто-бюджета на Сдружението за 2021 г. и основните насоки за дейността на Сдружението през 2021 г.;
5. Разни.

Регистрацията за участие в Общото събрание ще започне на 29 май 2021 г. в 09.30 ч.

На основание чл. 10, ал. 3 от Устава на Сдружението, при липса на кворум събранието ще се проведе един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и ще е законно, независимо от броя на присъстващите членове (в т .ч. чрез конферентната връзка).

Настоящата покана е публикувана и на официалната интернет страница на Сдружението www.basscom.org.

Образец на пълномощно, в случай че вашата фирма/организация няма да бъде представлявана от законния си представител: Palnomostno_BASSCOM_2021.doc.

Ще очакваме своевременно да потвърдите Вашето участие на събранието чрез съобщение, изпратено на имейл адрес: office@basscom.org.

Следим динамичната текуща ситуация по отношение на актуалните мерки около COVID-19 пандемията и имаме готовност да реагираме своевременно при възникнали допълнителни изисквания към организацията на Общото събрание, за което ще бъдете уведомени.

************************************************************************

The Management Board of the Bulgarian Association of Software Companies - BASSCOM, pursuant to Article 10, paragraph 2 and Article 17, paragraph 1, point 7 of the Statute of the Association, convenes an Annual General Meeting (AGM 2021) of the members of the Association, which will be held on May 29, 2021 (Saturday) from 10:00 am at: 2010 Borovets, Rila Hotel, International Hall, with the possibility for participation in the meeting via conference call through the ZOOM internet platform (https://us02web.zoom.us/j/87276036776), ID of the meeting: 872 7603 6776.

The Annual General Meeting will be held on the following agenda:
1. Decision on dismissal of members of the Association and adoption of new ones;
2. Decision on change of the registered office and the address of management of the Association;
3. Decision on amendments and supplements to the Statute of the Association;
4. Adoption of the Annual Report on the activities of the Association for 2020; the Annual Financial Report of the Association for 2020; the Draft Budget of the Association for 2021 and the main guidelines for the activity of the Association in 2021;
5. Various.

Registration for participation in the General Assembly will start on May 29, 2021 at 09:30 am.

Pursuant to Article 10, paragraph 3 of the Statute of the Association in case the required number of members is not present, the meeting will be held one hour later at the same place and on the same agenda and shall be deemed legitimate, regardless of the number of members appearing (including through the conference call).

This invitation is also published on the official website of the Association www.basscom.org.

A proxy template in case the company/organization will not be represented by its official representative, please find here: Proxy_Template_BASSCOM_2021.doc.

Please, confirm your participation in the meeting via email to office@basscom.org.

We follow the dynamic situation regarding the current measures around the COVID-19 pandemic and we are ready to react in a timely manner in case of additional requirements to the organization of the General Assembly, of which you will be duly notified.

04/06/2021  Bulgaria Innovation Hackathon се провежда за осма поредна година
location: Sofia
contact person Innovation Starter


Регистрацията в конкурса за стартиращи бизнес идеи на студенти е отворена до средата на месец май.

Агенцията за иновации Innovation Starter организира за осма поредна година националния конкурс за стартиращи бизнес идеи на студенти Академия за иновации: Bulgaria Innovation Hackathon. Финалът ще се проведе в София, в Литературен клуб “Перото” на НДК на 4 и 5 юни 2021 г. при закрити врата и ще се излъчва онлайн в социалните медии Фейсбук и Ютуб.

Академия за иновации е най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори. Проектът развива предприемачески умения на студенти и финансира техните първи бизнес идеи. Реализира се под формата на хакатон - конкурс с елементи на програмиране и прототипиране, в който български студенти създават първите си бизнес проекти.

Наградният фонд се състои във финансиране на идеята на екипа победител, осигурено от Европейската инвестиционна банка и посещение на европейските институции в Брюксел, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България.

Ключови партньори на хакатона са Представителството на Европейската комисия в България, Европейска инвестиционна банка, Фондация Америка за България, Столична общинска агенция за приватизации и инвестиции, Софийска вода, част от Веолия, Аурубис България. Домакин е Литературен клуб "Перото" към НДК. БАСКОМ също е партньор на събитието.

В проекта до момента са обучени над 4000 участници и повече от 370 екипа, от които са стартирани и преминали към реализация над 15% предприемачески идеи като CheatBurger, HealthIt, EduBots, Your Sofia, CityIT, Adventure Squad, ParkNShare, StudyHub, Space Division, HubGround, OSimplants, WomanIcer, “Цвете в епруветка” и др.

За регистрация и допълнителна информация посетете сайта на организаторите ТУК или следвайте страницата на събитието във Facebook.


 

03/04/2021  Call for Papers
location: Belgrade
contact person BASSCOM

One of the biggest software testing conferences in the South East European region - SEETEST - is coming back with its 2021 edition, and Call for Papers has opened on March 1.

This year, the conference will take place in a new hybrid format – with an in-person conference in Belgrade, Serbia on September 28-29, and a simultaneous Virtual conference.

The speaker’s list, as always, is supposed to include some of the best known in the software testing industry, and tickets are already on sale.

If you want to become an active part of one of the most important software testing events of the region, Call for Papers is open now and closes on April 15. Aspiring speakers can visit SEETEST 2021’s website here for more information and to submit a paper: http://bit.ly/2OeBKwJ
02/23/2021  SEETEST 2021 announces 30% off tickets in their Super Early Bird
location: Belgrade
contact person BASSCOM


One of the biggest international software testing conferences in South East Europe is making a comeback to physical location this year – SEETEST 2021 will take the form of a hybrid event, with the location in Belgrade, Serbia on September 28-29, complemented by a simultaneous virtual conference. Super Early Bird tickets are already on sale with 30% off the Full Conference tickets.

The SEETEST conference has already carved out a name for itself in South East Europe – being one of the biggest software testing conferences around, it was created with the aim of popularizing software testing in the region, creating a tight-knit software testing community and giving back to it. SEETEST traditionally rotates around some of the countries included in SEETB’s range – Serbia, Bulgaria and Romania. This year, for its 10th edition, the conference will be held in Belgrade, Serbia, in the Crowne Plaza Hotel, and will take a hybrid format to accommodate for new challenges affecting physical events. Participants will have the chance to go fully virtual with the Full Conference Virtual Ticket, or go hybrid – visiting the conference on spot and still having access to all lectures online with the Full Conference Hybrid ticket.

And never mind the new format, focus is put again on the quality and variety of the lecture topics. This year SEETEST will feature four tracks of talks for a maximum learning experience, with the organizers at SEETB and Quality House expecting more than 600 participants.
Day one of the conference on September 28 will feature tutorials by some of the best known names in the industry – with past tutorial speakers including the likes of Erik van Veenendaal, Olivier Denoo, Vipul Kocher, Paul Gerrard and many, many more. The second day on September 29 includes keynotes by some of the tutorial speakers, as well as multiple session talks specially selected by SEETEST’s program committee.

On September 27, leading up to the conference, additional full-day courses will take place, covering some of the most current topics, but delving in much more depth. Tickets for the courses will be sold separately and topics will be announced soon, so make sure to stay updated on SEETEST’s website and social media channels.

An exhibition zone at the conference will also be organized, giving sponsors the opportunity to freely showcase their company’s work and interact freely with participants. SEETEST also traditionally features a spectacular Social Event on the evening of the first conference day – a perfect way to unwind, kick-back and network with fellow attendees, speakers and sponsors in an informal setting.
Both the Full Conference Hybrid and Full Conference Virtual tickets are now on sale with 30% off by the end of February 2021. Be quick to take your place at one of the most important events in software testing in South East Europe with the biggest discount offered by the conference! Register here at: http://bit.ly/3oF08Ev.

11/11/2020  World GIS Day 2020
location: Virtual Event
contact person Basscom


Traditionally, in November the world celebrates the World Geographic Information Systems Day, a holiday of the GIS community around the world and in Bulgaria.
Become a part of the event in our country by joining ESRI Bulgaria online conference on November 18 from 09:30 am live on Youtube.
 
The program includes inspiring presentations by leading international speakers with extensive experience in the field of geospatial technologies.

Don't miss the opportunity to join the event and:
• See the new features of the ArcGIS platform with multiple live demonstrations for the needs of different industries, incl. cadastre, environment, utilities, local government, spatial planning, security, transport, healthcare and others
• Learn from global geospatial technology experts global trends and best practices, including Esri President Jack Dungermond
• Find out how other users use GIS to effectively solve problems and challenges in your area
• Discover GIS products and solutions that will help you work faster, easier and more efficiently
• Learn how to use GIS technology as an engine in the fight against COVID-19 and its consequences
• Become part of the growing GIS society in Bulgaria
 
With the special participation of:
 
- Jack Dungermond, founder and CEO of Esri Inc.
 - Dr. David Green, NASA Program Director
- Ansheng Dong, Jones Hopkins
 
Save November 18th in your calendar to be part of the online conference on the occasion of World GIS Day 2020.
 
Participation is free after registration. For more information check: http://esribulgaria.com/.

 

11/10/2020  ISTA 2020
location: Virtual Event
contact person Basscom

Times may be uncertain, but one thing remains certain - ISTA Conference is going virtual on the 12th of November providing you with a mix of valuable keynote content and interactive sessions completely FREE of charge!
2 keynote speakers, 2 tracks (DEV & QA), 14 plenary speakers, 4 hours of epic live-streamed content... sounds like a great day to learn from the comfort of your home!
 
Join us on Thursday, November 12th, at 1:00 PM (ЕЕТ) via our YouTube stream:
DEV TRACK
QA TRACK

Quick hint: You can also join now and YouTube will remind you on the day of the conference.
 
You can find the full agenda on ISTA website. Join the conversation in the Facebook event!
 
See you virtually on November 12th!

11/09/2020  Софтуерната индустрия привлича високотехнологични инвестиции
location: Sofia
contact person Basscom

 
„Софтуерният сектор продължава да расте и е 3,8% от БВП на страната  въпреки кризата, сочат данните от БАСКОМ барометъра за 2020 г.“ Това отбеляза Крум Хаджигеоргиев, член на УС на БАСКОМ, по време на уебинар на тема „Бизнес взаимоотношения с Швеция. Взаимна възможност за България и Швеция“. Онлайн форумът представи възможностите за бизнес и партньорство между двете европейски държави. Заедно с редица вдъхновяващи професионалисти бяха обсъдени конкретни сфери за сътрудничество, обменени бяха опит и добри практики и се обсъдиха начините за по-активно взаимодействие между българските и шведските пазари.

Крум Хаджигеоргиев подчерта значимото развитие на българската IT индустрията и потенциала й да бъде мост в привличането на високотехнологични инвестиции.

„Софтуерният бранш заема все по-голям дял от икономиката на страната. Ако преди 5 години процентът е бил 1%, то с днешна дата той е повече от 4%, което определяме като добър растеж“, каза още Крум Хаджигеоргиев. По думите му коронавирусът определено е оказал влияние върху сектора, но прогнозите са, че след приключването на кризата ще има развитие, не само за икономиката, но и напредък за обществата като цяло.

  
Пред участниците във форума бе коментирана и ползата от работодателските организации в лицето на БРАИТ, която обединява едни от най-добрите експекти в иновативния бизнес и работи за подобряване на условията за бизнес и предприемачество в страната съгласно най-успешните европейски и световни практики.
11/02/2020  В основата на медийната грамотност е критичното мислене
location: Sofia
contact person Basscom„Медийната грамотност е важна част от по-обобщеното умение за критично мислене, а то е необходимо не само за гражданското общество и демокрацията, а и за всеки успешен бизнес“.

Тази теза изрази Бистра Папазова, член на УС на БАСКОМ по време на конференцията „Медийната грамотност в България“. Тя се включи в панел, посветен на пресечните точки между бизнеса, НПО-тата и обществените процеси.

„Медийната грамотност е отговорност на образованието, самите медии и семейството. Тя е споделена, но има някои организации, които носят по-голяма отговорност от други. Бизнесът също има роля, изпълнявайки своите цели“, сподели още Бистра Папазова. Тя поясни, че организацията, която представлява – БАСКОМ – е много активна и ангажирани със средата, в която оперира. „Опитваме се да помагаме и повлияваме позитивно на средата, но не смятам, че бизнесът е най-прекият носител на отговорността за общата медийна грамотност. Всеки бизнес, когато прави социално отговорни проекти, то те са свързани и с неговите бизнес цели. Например в БАСКОМ един от големите ни приоритети е да спомогнем за повече кадри на пазара в България, тъй като страдаме от хроничен недостиг на квалифицирани хора. Много от проектите, в които участваме и продължаваме да подкрепяме, са свързани с образование. Това има индиректна връзка с грамотността и оттам с медийната грамотност в частност“, подчерта още Бистра Папазова.
 
БАСКОМ бе партньор на конференцита „Медийната грамотност“, на която представители на медиите, бизнеса и неправителствения сектор дискутираха някои от най-значимите действащи проекти, свързани с развитието на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти. Всички участници се обединиха около тезата, че медийната грамотност е критично необходима за българското общество и че събитията от 2020 година изведоха на преден план необходимостта от координирани усилия за насърчаването и изграждането ѝ.

Запис от събитието можете да видите на следния линк: https://fb.watch/1vzoWUsEaa/

10/19/2020  Медийната грамотност в България. Какво научихме от кризата?
location: Sofia
contact person Basscom

От страна на БАСКОМ в конференцията ще участва Бистра ПапазоваНа 29 октомври 2020 година от 09:00 часа в Sofia Event Center ще се проведе националната конференция Медийната грамотност в България. Какво научихме от кризата?

На събитието ще бъдат представени някои от най-значимите действащи проекти, свързани с развитието на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти.

Ще обсъдим защо медийната грамотност е критично необходима за българското общество и как събитията от 2020 година изведоха на преден план необходимостта от координирани усилия за насърчаването и изграждането ѝ.

Цел, възможна единствено чрез дългосрочни междусекторни партньорства, ангажираност и подкрепа от страна на бизнеса и институциите.

За подробна информация относно програмата, графика на отделните панели и участниците в тях, можете да посетите уебсайта на събитието или да изтеглите поканата: Invitation_Media_Literacy_Conference.pdf

Конференцията е с вход свободен, но поради ограничения капацитет на залата, е необходима предварителна регистрация.

БАСКОМ е партньор на събитието, като от страна на Асоциацията участие в панелните дискусии в рамките на програмата ще вземе Бистра Папазова, член на УС.

09/29/2020  DIGI PAY 2020
location: Sofia
contact person DIGI PAY

На 1 октомври ще се проведе първото хибридно събитие във финансовия сектор DIGI PAY 2020

Сценарии за предотвратвяне на хакерски атаки и използване на изкуствен интелект ще обсъдят на живо и онлайн експерти на световно ниво

Решения за борба с финансовите измами ще са акцент на първото хибридно събитие във финансовия сектор  DIGI PAY 2020, което ще се проведе на 1 октомври в Кепитъл Форт.  На живо участниците в събитието за сигурни и достъпни дигитални плащания ще се срещнат с по-голямата част от лекторите, ще направят  по-тесни контакти с компании партньори, ще участват в дискусия за финансовите измами в България.  Онлайн участниците ще могат да гледат Live Stream на конференцията и да задават въпроси. Ще могат да се включат във виртуалните networking стаи на компаниите партньори на събитието IBS, SAS, Paysafe и Amatas, където да обменят опит за ефективните решения за предотвратяване на онлайн измамите.

Само за Великобритания според UK Finance за 2019 година нарастването на щетите от измами спрямо 2018 е 16%, коментира Горан Ангелов, основател и управител на IBS, първият платинен бизнес партньор на IBM  за България.

Технологичният гигант IBM с лектор на световно ниво

Константин фон Алтрок, технически директор на IBM за сигурни плащания, финансови престъпления, данни и изкуствен интелект  ще  се включи за бъдещето при предотвратяването на онлайн измами при разплащанията. Това е равносилно опит пред нас да сподели Сатя Надела от Майкрософт.

Измамите с плащания са област, която непрекъснато се развива. Като един от лидерите в областта, SAS ще представи най-новите начини за използване на анализ на данните, механизмите за машинно обучение и изкуствен интелект . Затова ще научим повече от Мартин Надолни, ръководител на звеното „Банкови и застрахователни измами” за региона ЕМЕА, SAS Институт.

Бъдещето на разплащанията  в полза на потребителя

Банките и финтек компаниите занапред ще засилват партньорството помежду си. Решенията са възможни ако всички страни изготвят ефективен механизъм за справяне с предизвикателствата бързо.  Модерните решения разчитат все повече на изкуствен интелект. Без изкуствен интелект можем да минимизираме риска, но това ще е за сметка на обслужването на потребителя. Балансът е критичен, за да постигнем едновременно качествено обслужване и приемлив риск. За използването на изкуствения интелект в сферата на разплащанията ще говори Марин Делчев, старши инженер машинно самообучение в Paysafe и член на УС на AI Cluster България.

"Сриването на блокчейн. Реален риск или ирационален шум”, ще бъде фокусът на друг интересен поглед върху сектора на плащанията и новите технологии, който ще представи Борис Гончаров, един от основателите и изпълнителен директор на Amatas.

Партньори на DIGI PAY 2020 са Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами (ACFE-България), Българската финтек асоциация, Българската асоциация на софтуерните компании. Генерални партньори на събитието са IBS България, SAS, Paysafe, Amatas.
Повече за DIGI PAY 2020, за програмата и лекторите може да научите на: https://digipay.acfe.bg/

За контакти:
Рая Лечева
„ИНФО-ЛВ” ООД
Връзки с обществеността и комуникации
+359 878 160610

 

09/21/2020  БАСКОМ Retreat - среща с ИКТ общността в Бургас
location: Bugras
contact person BASSCOM
БАСКОМ и ICT Cluster Бургас организират съвместна инициатива за разширяване на партньорството между двете организации на национално и регионално ниво. „БАСКОМ Retreat - среща с ИКТ общността в Бургас ще се проведе от 2 до 4 октомври в Международния Конгресен Център – Бургас и събитието ще отбележи 4-тия рожден ден на ICT Cluster Бургас.

В традиционния БАСКОМ Retreat вземат участие мениджърите на компаниите - членове на организацията, като към тях този път ще се присъединят и местни ИКТ компании от Бургас. Двете организации ще обсъдят състоянието на бранша и предизвикателствата пред софтуерните компании в настоящата година на COVID-криза, ще представят своите дейности и инициативи и ще търсят пресечни точки за разширяване на взаимодействието.

Срещата е предназначена само за членове на двете организации, а сред гостите на събитието ще бъдат представители на местната власт, на местния бизнес, учебни заведения и неправителствения сектор.

06/19/2020  Уебинар на тема: Ускорен растеж
location: Sofia
contact person BASSCOMВиртуалната среща във формат уебинар е организирана от Allterco в партньорство с BASSCOM, BESCO и БАУКО.

Тема: Ускорен растеж

Кога: 25 юни 2020 г. (четвъртък) от 14:00 часа

Линк за регистрация: https://zoom.us/webinar/register/WN_BIsfE-YRS7GtQUnwapMDQQ

Спикъри: Димитър Димитров, Николай Мартинов и Виктор Манев (повече за тях можете да прочетете в линка по-горе).

Местата за регистрация за този уебинар са ограничени до 100, така че моля да заявите своите представители своевременно. 

Българската технологична компания Алтерко, производител в областта на интернет на вещите и умни домове, ще сподели своя опит за създаване и успешна реализация на собствен продукт в контекста на една нова ситуация, в която всички компании след локдауните ре-стартират своята дейност донякъде като стартъп-и.

Акцентите в уебинара
• В новата реалност: кои са секторите, в които има растеж и печалба?
• Опитът и резултатите на Алтерко
• Как се правят 1 милион продажби на уреди в 120 страни за 3 години?
• Как се поддържа ускорен растеж?

Уебинарът ще бъде записан и ще бъде излъчен допълнително.

06/11/2020  The organizers just announced the full program of SEETEST 2020
location: Sofia,Bulgaria
contact person SEETESTOne of the biggest software testing conferences in South East Europe, SEETEST, is back this year and held live and in person with its 2020 edition in Sofia, Bulgaria on October 1-2. And the organizers just announced the full program!

This year it will be composed of three tracks of lectures, with the tutorials taking up the first day and the sessions in the second. The tutorials will be:
     - Paul Gerrard - Essential People Skills for Testers: Collaboration, Communication and Teamworking
     - Joel Oliveira - Introduction to Mobile Test Automation
     - Alon Linetzki - Transition from Traditional into Agile Tester
     - Stuart Reid - Testing AI Based Systems 
     - Pablo Garcia Munos - Metrics: Reach your goals faster with a Metrics Dashboard
     - Michael Pilaeten - Accurate Estimations and Prioritizations

Check the full conference program here: https://bit.ly/37hANcu

Currently you can buy all tickets for SEETEST 2020 with 20% off in their Early Bird campaign, including their full-day pre-conference tickets, if you book before July 15. Don’t miss it!

04/27/2020  Годишно Общо събрание на БАСКОМ/ BASSCOM Annual General Assembly
location: https://us02web.zoom.us/j/824883
contact person BASSCOM

Предвид текущата ситуация около пандемията от COVID-19, бихме желали да Ви информираме, че Управителният съвет на Сдружение "Българска асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ", на основание чл. 10, ал. 2 и чл. 17, ал. 1, т. 7 от Устава на Сдружението, свиква годишно Общо събрание на членовете на организацията, което ще се проведе на 28 май 2020 г. (четвъртък) от 14.00 ч. чрез конферентна връзка през платформата ZOOM, ползвайки следния линк:

https://us02web.zoom.us/j/82488342989
ID на срещата: 824 8834 2989

Годишното Общо събранието ще протече при следния дневен ред:

1. Утвърждаване на нови членове, освобождаване на членове на Сдружението;
2. Изменения в устава на Сдружението;
3. Отчет за дейността и избор на ръководство на Сдружението;
4. Разни.

Регистрацията започва в 13.30 ч.

На основание чл. 10, ал. 3 от Устава на Сдружението при липса на кворум събранието ще се проведе един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и ще е законно, независимо от броя на явилите се членове.  

В случай че нямате възможност да вземете участие, моля да излъчите упълномощен представител на Вашата компания/организация.

Приложено изпращаме образец на пълномощно, в случай че фирмата/организацията няма да се представлява от титуляря.  

Palnomostno_BASSCOM_28052020.doc

Ще очакваме своевременно да потвърдите Вашето участие/участието на Ваш представител на адрес: office@basscom.org.

Приложено изпращаме номинационна форма за избор на нов Управителен съвет и Председател на Асоциацията.

BASSCOM_NOMIFORM_Board_AGM_BG_2020.doc

Моля да изпращате Вашите номинации на г-н Петър Статев, Председател на Комисията по номинации, на адрес: peter@statev.com, не по-късно от 25 май 2020 г.

************************************************************************

In view of the current situation around the COVID-19 pandemic, we would kindly like to inform you that the Management Board of the Bulgarian Association of Software Companies - BASCOM, pursuant to Article 10 (paragraph 2) and Article 17 (paragraph 1, point 7) of the Statute of the Association, convenes an Annual General Meeting (AGM 2020) of the members of the organization to be held on May 28, 2020 (Thursday) from 14.00 h by conference call through the ZOOM platform, using the following link:

https://us02web.zoom.us/j/82488342989
Meeting ID: 824 8834 2989

 The Annual General Meeting will be held on the following agenda:

1. Decision on dismissal of members of the Association and adoption of new ones;
2. Decision on amendments and supplements to the Statute of the Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM;
3. Report of activities and selection of management of the Association;
4. Various.

Registration starts at 13.30 h.    

Pursuant to Article. 10 (paragraph 3) of the Statute of the Association in case the required number of the members is not present, the meeting will be held one hour later at the same place and on the same agenda and shall be deemed legitimate, regardless of the number of members appearing. 

If you are not able to personally attend the AGM, please, appoint your company/organization's representative in due time.  

Please find attached a proxy template in case the company/organization will not be represented by its official representative. 

Palnomostno_BASSCOM_28052020.doc

Please, confirm your/your representative's participation to office@basscom.org

Attached you will find the Nomination form for election of new members of the Managing Board and a Chairman. Should you like to make nominations, please fill in the attached form according to the instructions and send it back to Mr. Peter Statev - peter@statev.com who is appointed to collect them no later than 25 May 2020. 

BASSCOM_NOMIFORM_Board_AGM_BG_2020.doc 

12/20/2019  Извънредно общо събрание на БАСКОМ / BASSCOM EGM
location: Sofia
contact person BASSCOM

Управителният съвет на Сдружение "Българска асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ", на основание чл. 10, ал. 2 и чл. 17, ал. 1, т. 7 от Устава на Сдружението, свиква извънредно Общо събрание на членовете на организацията, което ще се проведе на 23 януари 2020 г. (четвъртък) от 13.30 ч., на адрес: 1404 София, бул. България № 83 А, Хотел Феста, Конферентна зала "Панорама", при следния дневен ред:

1.  Утвърждаване на нови членове, освобождаване на членове на Сдружението;
2.  Вземане на решение за присъединяване към Асоциация на Бизнес Клъстерите в България, която ще се преобразува в работодателска организация, обединяваща високотехнологичните индустрии;
3.  Разни.
Регистрацията започва в 13.00 ч.

На основание чл. 10, ал. 3 от Устава на Сдружението при липса на кворум събранието ще се проведе един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и ще е законно, независимо от броя на явилите се членове.

В случай че фирмата/организацията няма да се представлява от титуляря, можете да изтеглите оттук образец на пълномощно: Proxy_Template_BASSCOM_EGM_2020.doc.

 *********************************************************

The Management Board of the Bulgarian Association of Software Companies - BASSCOM, pursuant to Article 10 (paragraph 2) and Article 17 (paragraph 1, point 7) of the Statute of the Association, convenes an Extraordinary General Meeting (EGM 2020) of the members of the organization to be held on 23 January 2020 (Thursday) at 13.30 h at 1404, Sofia, "Bulgaria" 83 A blvd., Hotel Festa, Conference Hall "Panorama", with the following Аgenda:

1.      Decision on dismissal of members of the Association and adoption of new ones;
2.      Decision on joining the Association of Business Clusters in Bulgaria, which will be transformed into an employer organization uniting the high-tech industries;
3.      Various.

Registration starts at 13.00 h.  

Pursuant to Article. 10 (paragraph 3) of the Statute of the Association in case the required number of the members is not present, the meeting will be held one hour later at the same place and on the same agenda and shall be deemed legitimate, regardless of the number of members appearing.

In case the company/organization will not be represented by its official representative, please find a proxy template: Proxy_Template_BASSCOM_EGM_2020.doc.
 

11/07/2019  ISTA Conference 2019
location: Sofia
contact person BASSCOM

14-15 November, Sofia Event Center

The Innovation in Software Technologies and Automation Conference (ISTA) is the premier forum for software engineers in Central and Eastern Europe presenting innovative aspects of IoT, Cloud & Engineering, Automation / Testing, DevOps, UX & Design, BlockChain, Agile, Management.

This annual event attracts more than 800 professionals and predominantly mid-to well-experienced specialists with various different roles in IT.

The event is co-organized by
Experian, Infragistics, Musala Soft, SAP and VMWare.
10/31/2019  Project Management Summit Bulgaria on November 15th
location: Sofia
contact person PMI Bulgaria Chapter

You are a project manager, product manager, delivery lead, team lead, business analyst or actively involved or interested in project management and want to know more about the hottest trends in the industry? You want to get the chance to meet and network with industry peers?

The annual conference previously known as PMDay Bulgaria continues to add value to the project management community in Bulgaria and the neighbouring countries under the name Project Management Summit Bulgaria. It is now more modern, more inspiring and is here to keep you up-to-speed with the latest trends. Its 9th edition will take place on November 15th 2019 at the National Palace of Culture in Sofia.

This year PMI Bulgaria Chapter is celebrating its 10th birthday as well as 50 years PMI and the event will be special! The hosts have gathered the best speakers from around the world to share their project management knowledge and experience with you. You can meet Oliver Lehmann, Adrienne Gibson, Kimberly Wiefling, Jeff Tobe and many more at the conference website and learn more about the cooperative transformation in project management, creating a new leadership experience, resolving crisis in customer facing projects, overcoming disengaged employees and dysfunctional organizations, as well as emotional intelligence and agile myths in the real world and many more topics at the event.

If you want to be part of the project management conference of the year, broaden your knowledge and skills and create new contacts and business opportunities, go ahead and get your ticket now. Workshop seats are limited.

To register for Project Management Summit Bulgaria 9th Edition please visit the registration page on the website.

Stay tuned for even more surprises! You joining will make a difference. See you there!

For more information, please visit https://pmi.bg/pmsummit2019/ and https://bit.ly/2Y4QQbJ or contact the Project Management Summit Bulgaria Team at registration@pmi.bg.

09/12/2019  Cloud Sofia Summit 2019
location: Sofia
contact person ICT Media


The 9th edition of Sofia Cloud Summit, organized by ICT Media and ISACA Sofia Chapter and supported by the Bulgarian Association of Software Companies, will be held on November 20, 2019, at Sofia Hotel Balkan.

The cloud computing market continues to grow along with the customers' expectations. Meanwhile, many companies adopted the cloud and largely perceive it as the standard platform for their business due to its undeniable advantages. According to IDC, the worldwide public cloud services market was $ 170 billion in 2018 and is projected to grow 23,8% in 2019 to $ 200 billion. In addition, as reported by Gartner, investments in cloud services are expected to grow 50 % over the next 4 years.

Meanwhile, Cloud computing giants are competing to attract key clients from the private and government sectors. Amazon is a pioneer in cloud computing and an undisputed leader in the vendor race, but the alliance between Microsoft and Oracle connecting their cloud services announced in June by the two competitors may disrupt the market rankings. How this would affect the race and the other major players in the long run - we have yet to understand.

Naturally, investments in IoT projects are also growing. The IoT boom changed the world of business and modern manufacturing. However, connecting millions of devices that have to transmit and process data in real-time created countless opportunities but it also led to some (un)expected problems. They can be solved by pushing the computing power nearer to the request thanks to edge computing. Such solutions are plentiful and it is expected that they will be the main growth driver of cloud service providers.

Join us at Cloud Sofia Summit 2019 to hear the latest technological trends in cloud computing, to learn how Internet of Things affects not only the manufacturing but also the consumer segment, to find out how to turn the huge amount of data we generate into an advantage and to be part of the conversation on hot technological topics.

The forum’s target audience consists of representatives of industrial and manufacturing enterprises in heavy and light industry, health organizations, government structures, and organizations, transportation and logistics companies, telecommunications, commerce and services, financial, insurance and pension insurance companies, banks, universities.

The Cloud Sofia Summit audience consists of managers and executive officers, COOs, production managers, creative directors, CIOs, IT experts, project managers, technologists, consultants, software developers, BI analysts, etc.

09/10/2019  Innovation Explorer Forum 2020
location: Sofia
contact person Innovation Starter Agency


The International Innovation Explorer Forum will be held for the sixth consecutive year in Sofia Event Center on 20.02.2020. It is organized by the Innovation Starter Agency in a media partnership with Capital.bg. The new edition topic is “Closing the innovation gap between Bulgaria and the world”.
“The gap” is the real and metaphorical space that separates Bulgaria from the leading countries in the field of innovation and economic development. The word calls for our bold attention, similar to the world-famous sign board at every London subway station - "Mind the gap”.

However, where there is a metaphorical empty space, be it a hole, a precipice, a niche, of course, it has the potential to be filled to make something new happen. That is why the creative agency of the 2020 event, Havas, draws its inspiration from the famous sign on London's metro “Mind the gap” and makes it sound more like an engaging call to action rather than a scary warning: Don't mind the gap.
Because innovation is a field in which one can be active, take risks and see opportunities where others see obstacles. With our message, we want to inspire people to explore the subject and take a big step forward in the future. Don`t mind the gap at Innovation Explorer Forum 2020. Bulgaria needs bold actions.

The speakers of the forum are again guests from all over the world and will explore the unknown and the future.

Gerd Leonhard (Switzerland) is a world-renowned futurist; Dr. Adriana Maraa (South Africa) - theoretical physicist and technologist from the Mars One space mission team; Tim Kemp (UK) PwC - Lecturer in Leadership; Philippe Boulanger (France) - President of the Association of Professional Speakers; Arthur Pantelides (Greece) - Teacher of Critical Thinking AUB; Daniel Lorer (Bulgaria) - CEO of BrightCap Ventures Private Equity Venture Fund, Dr. Yene Assegid (Ethiopia) - Lecturer in Leadership at UNICEF, and many others.

Early Bird tickets are now on sale at www.innovationexplorer.bg by the end of January 2020!
The event is organized with the general support of UniCredit Bulbank, Kaufland, HPE operated by Selectium and in partnership with the Bulgarian Innovation Ecosystem, represented by over 50 organizations.

08/28/2019  Innowave Summit 2019
location: Varna, Bulgaria
contact person Bulgarian Business forums

 

Innowave Summit 2019 will gather more than 5000+ attendees from 28 countries, who will have the chance to listen and meet over 75+ world-class speakers in the fields of Marketing, Customer service, Social Media, Technology, Innovation and other sectors.

In the 1600 sq.m EXPO zone, over 120 of the most innovative Bulgarian and global startups and companies will present their products and services to the guests of the event.

All attendees will have the opportunity to discuss, share ideas and find potential clients and partners in our networking zones.

“To make Bulgaria a Leading Digital and Innovation Center.” - This is the common vision of the organizers of the event!

BE DIGITAL. GO GLOBAL.
#innowavesummit

Learn more at: www.innowavesummit.com 

08/23/2019  Biotech Atelier 2.0
location: Sofia
contact person Biotech AtelierBiotech Atelier 2.0 – an event, focused on the future of biotechnologies, will bring together remarkable international business and science experts.

In partnership with the event's organizers, BASSCOM would like to invite you to become part of this year's edition. The invitation motive, and leading message of the initiative, is the importance of the collaboration between IT and biotechnological organizations.

Some of the topics that will be discussed are: Artificial Intelligence in biotechnology and pharmaceutics, Big Data from the medical practice (RWE / RWD), innovative models for projects financing in the field, advanced treatment technologies, opportunities for regional partnerships, biomarkers and biobanking, clinical trials and many, many more. Each of them will be organized in the form of a discussion between the on-stage guests and the audience.

The purpose of the initiative is to give strong push to the Bulgarian biotechnology ecosystem, in which potential the organizers are fully convinced.

The participants in the Atelier will have the opportunity to meet rare speakers in one place, and to create unique business contacts and partnerships.

In 2018, the first Biotech Atelier brought together 220+ participants, 30 speakers from 15 countries and representatives of 82 companies. The discussions were on 13 different topics. This year the lecturers are over 40, the visitors - over 300, and the topics 20.

The event will be held on 25.09.2019 at the “John Atanasov Innovation Forum” in Sofia Tech Park.

In addition, a pre-event focused "Intellectual Property (IP) and Technology Transfer (TT)", will be held on 24.09.2019 (https://biotech-atelier.com/iptt/).

To reach out the organizers, you can contact Mr. Miladin Ivanov at +359 896 510 263 and miladin.ivanov@simbula.eu or at the official email of the event: registration@biotech-atelier.com.
06/12/2019  SEETEST 2019 official program has now been released
location: Bucharest
contact person Basscom
SEETEST is one of the biggest software testing conferences in the South East European region and aims at popularizing the domain and its importance. The venue is chosen on a rotating principle between the countries included in SEETB (South East European Testing Board) – Bulgaria, Serbia and Romania. This year the conference will take place in Bucharest, Romania on September 25-26.

For everyone familiar with the conference, the popularity of the speakers and the engaging talks at SEETEST are already known. Topics are chosen to reflect all the latest trends and novelties in software testing and include real-life cases and solutions to issues that software testers, managers, engineers etc. often come across. As well as already established veterans in the industry, SEETEST also gives a platform to up and coming fresh new voices to share their thoughts and experiences.

This year, there’s another addition to the conference – it will feature four, instead of three tracks, giving even more choices for available topics. Attendees will have the pleasure of listening to Paul Gerrard and his tutorial ‘Problem Solving for Testers’ ; Vipul Kocher with the ‘Basics of AI and AI in testing’;  learn more about ‘Exploratory Testing’ from Jan Jaap Cannegieter; or let Olivier Denoo convince you that ‘Agile is Human’. Also, Andy Redwood will tell us ‘How Should We Be Thinking in Order to Test to Different Risk Levels’, we can hear about the ‘Transition from Traditional to Agile Tester’ from Alon Linetzki, enjoy Michaël Pilaeten’s ‘Practical Test Design Techniques’, or learn how to ‘Reach Your Goals Faster with a Metrics Dashboard’ from Pablo Garcia Munos.

On the second day of the conference there’s also a whole host of thought-provoking session talks, the selection being a courtesy of SEETEST’s Program Committee, who had the tough choice of choosing from 85 submissions from 20 countries, and narrowing it down to just the 20 best sessions.

SEETEST is an experience in itself, and currently tickets are 20% off until July 15. Take advantage of the Early Bird campaign and sign up to join the two-day signature software testing event. You can check the full conference program and buy a ticket here: https://seetest.org/index.php?page=conference-program
05/21/2019  Innovation, Technology and Sourcing Awards 2019
location: Plovdiv
contact person BASSCOM

During an official ceremony which took place in Imperial Hotel in Plovdiv for the 4th year were awarded the highest achievements in the sphere of innovation, technology and sourcing, organized by the Bulgarian Outsourcing Association and Bulgarian Association of Software Companies - BASSCOM.
The Awards were the culmination of the first regional forum for Southeastern Europe, which gathered companies from the tech and outsourcing sectors from Bulgaria, Macedonia, Albania, Romania, Kosovo, Serbia, Montenegro, Ukraine, Bosnia and Herzegovina – SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT.

Over 300 business leaders, more than 30 international speakers and representatives of central and local authorities discussed together the future of the industry and the sustainable business models in the Region.


Mr. George Brashnarov, Member of the Managing Board of BASSCOM, thanked the hosts from Plovdiv Municipality saying that: “Plovdiv is a city with a very open and proactive position, experiencing fast-paced growth and providing a high quality of life. The development of Plovdiv is an illustration of the transition from a labor intensive economy to more innovative and more flexible economy. By attracting more and more industrial productions, the city is becoming a good environment for testing new products. And the challenge for all of us is to become more product bound”.

Georgi Brashnarov wished everyone present to find reasons to cooperate and thus become stronger and specifically addressed the young volunteers, students in the 11th grade from High School of Mathematics “Acad. Kiril Popov”, that they no longer need to be away from their families and friends, to work on global IT projects.

The winners in the 15 award categories are:
• Innovation in Technology - Cobuilder International
• Technology Employer of the Year - Experian Bulgaria
• Outsourcing Service Provider of the Year - Modis Bulgaria
• Shared Service Center of the Year - Cargill Bulgaria
• IT Product of the Year - Imperia Online JSC
• IT Project of the Year - Dreamix
• Software Company of the Year - ScaleFocus
• Startup of the Year – Cargotec Bulgaria
• The Most Innovative Workspace of the Year - Bulpros
• Research and Development Center of the Year - Experian Bulgaria
• Innovation in Business Processes and Operations - SoftServe Bulgaria
• Most outstanding Education-Business Collaboration of the Year - School Board of Vocational School for Computer Programming and Innovation
• Corporate Citizenship - Experian Bulgaria
• Fastest growing technology city - Burgas
• Technology Business Building 2019 – Space Tower by Experian Bulgaria

The city of Plovdiv was awarded with a special recognition for Excellence in ITS ecosystem development.
„Plovdiv is a city which purposefully and consistently supports the development of the sector. Our long-term partnership with the Bulgarian Outsourcing Association and BASSCOM motivates us to turn Plovdiv into a business oriented city with focus on education and improving the quality of life.” – commented Mr. Ivan Totev, Mayor of Plovdiv.

 

 

04/11/2019  Годишно Общо събрание на БАСКОМ/ BASSCOM Annual General Assembly
location: Plovdiv
contact person BASSCOM

Управителният съвет на сдружение "Българска асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ", на основание чл. 10, ал. 2 от Устава на Сдружението, свиква годишно Общо събрание на членовете на организацията, което ще се проведе на 18 май 2019 г. (събота) от 10.30 ч., на адрес: гр. Пловдив 4003, кв. Кършияка, ул. Златю Бояджиев № 2, Гранд Хотел Пловдив, Партерен етаж, Конферентна зала "Париж", при следния дневен ред:

1.       Утвърждаване на нови членове, освобождаване на членове на Сдружението;
2.       Изменения в Устава на Сдружението;
3.       Отчет на Управителния съвет за дейността на Сдружението през 2018 г..; финансов отчет на Сдружението през 2018 г. и одобряване на проект на бюджет за 2019 г.;
4.       Разни.

Регистрацията започва в 10.00 ч.  

На основание чл. 10, ал. 3 от Устава на Сдружението при липса на кворум събранието ще се проведе един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и ще е законно, независимо от броя на явилите се членове.

В случай че нямате възможност да вземете участие, моля да излъчите упълномощен представител на Вашата компания/организация. 

Приложено ще намерите образец на пълномощно, в случай че фирмата/организацията няма да се представлява от титуляря.  

Proxy_BASSCOM_AGM_2019.doc

Ще очакваме своевременно да потвърдите Вашето участие/участието на Ваш представител на адрес: office@basscom.org.

*********************************************************************************

The Management Board of the Bulgarian Association of Software Companies - BASSCOM, pursuant to Article 10 (2) of the Statute of the Association, convenes an Annual General Meeting (AGM 2019) of the members of the organization to be held on 18 May 2019 (Saturday) at 10.30 am, at Plovdiv 4003, Karshiaka, Zlatyu Boyadzhiev № 2 Str., Grand Hotel Plovdiv, Ground Floor, Conference Hall "Paris", with the following Аgenda:

1.      Decision on dismissal of members of the Association and adoption of new ones;
2.      Decision on amendments and supplements to the Statute of the Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM;
3.      Report of the Management Board on the activities of the Association in 2018; a financial report of the Association in 2018 and approval of a draft budget for 2019;
4.      Various.

Registration starts at 10.00 am.   

Pursuant to Article 10 (3) of the Statute of the Association in case the required number of the members is not present, the meeting will be held one hour later at the same place and on the same agenda and shall be deemed legitimate, regardless of the number of members appearing.

If you are not able to attend the AGM personally, please, appoint your company/organization's representative in due time.

Please find below a proxy template in case the company/organization will not be represented by its official representative. 

Proxy_BASSCOM_AGM_2019.doc

Please, confirm your/your representative's participation to office@basscom.org.

03/18/2019  Call for Papers for SEETEST 2019 is now opened!
location: Bucharest
contact person BASSCOM

SEETEST has opened the Call for Papers campaign for this year’s edition of the software testing conference, which is one of the biggest of its kind in South-East Europe. SEETEST 2019 will take place in JW Marriott Grand Hotel Bucharest, Romania on September 26-27.

Traditionally, the second day of the conference features submitted presentations from professionals from the field and the competition to get a speaking spot is high. The submitting process for this year’s edition has already started. Candidates are encouraged to share their knowledge and expertise and send their paper abstract by April 15, 2019. A large range of sub-topics are accepted, including:
• Software Testing in General
• Test Process Improvement
• Test Design & Techniques
•  Internet of Things Testing
•  Performance Testing
• Risk-Based Testing
•  Test Management
• Security Testing
• Test Automation
• Mobile Testing
• Cloud Testing
• Agile Testing
• AI in Testing

SEETEST 2019’s organizers remind that should a candidate be approved as a session speaker, he will get a number of benefits, including free registration to the SEETEST 2019 Conference, accommodation for 2 nights in case they are not located in Bucharest, full set of conference materials and free participation in the Social Event. Speakers will have 45 minutes to present their ideas to the audience in English and will also have to previously submit also their full paper and presentation slides. For the full requirements and important submission dates, please visit the conference’s official website: https://seetest.org/index.php?page=news

 

02/22/2019  SEETEST 2019 Conference
location: Bucharest, Romania
contact person BASSCOM

26-27 September 2019

Bucharest, Romania

The SEETEST conference is organized annually by the South East European Testing Board (SEETB) and Quality House. Their main aim is to offer participants a variety of quality topics and speakers. 2019’s edition of the conference will feature four tracks of lectures, instead of three, with even more current topics to choose from. Tutorial and keynote speakers are chosen from professionals known all around the world for their work.  The program also includes many sessions on various topics from the field.

- 5 full day pre-conference courses
- 8 interactive tutorials
- 2 remarkable keynotes
- 20 inspiring presentations
- 400+ international participants

 Register at: https://seetest.org/

02/20/2019  Security of Digital Payments
location: Inter Expo Center
contact person BASSCOM

Secure digital payments at the focus of the conference on March 6

Digitization. We pay contactless, online, via the phone securely and easily. This issue will become even easier and understandable at Security of Digital Payments on March 6 at Inter Expo Center. The latest digital solutions enter phones with just one click.
 

The conference objective is to make card, online and mobile payments safer and more affordable. The new Payment Services (PSD2) Directive (EU) will stimulate the banking sector to open its systems, to facilitate payments. It will facilitate the penetration of markets of new players, which can become competitors of the banks. The development of technology and competition is giving rise to ever more convenient and secure authentication solutions and digital payments that are quick and convenient for the user but feature a high enough level of security. 
 

The conference will present a modern identification system that will be used by a mobile device without any knowledge and skills of the end users, making it extremely accessible. You can pay anywhere and receive a payment through the phone via the Phyre and Phos applications, new electronic identification systems and prevention solutions against draining millions from clients’’ accounts.
 

The first session focuses on the transformation of the banking sector. What are the new requirements that banks have to meet? Are the banks ready for the new challenges? What will be the solutions they will offer to increase card payments and remain competitive on the market? The key goal is to make data more secure and protected.
 

The second session enters the future of card, online and mobile payments. Data is the new oil, the only advantage over the fintech companies. What are the solutions offered by consultants - new applications, new online products for 3D recognition, for e-signature, detection of hacker attacks and fraud, to combat online crime?
 

At present, card payments in Bulgaria have a relatively small share. More than half of the transactions (over 200 million a year) are performed via ATMs, a lower part via POS terminals, while and mobile payments occupy only a tiny share. In Europe, the trend is opposite. And, according to World Payments Report, the global non-cash transactions in 2018 exceed 482 billion euros, as there are expectations for an increase by nearly 13% between 2016 and 2021. The highest growth of 21% on average is expected to be in developing countries. Bulgaria has an outstanding potential.
 

Bulgarians use mostly social networks but avoid e-commerce. In 2017, the proportion of internet users who ordered goods and services over the internet was 27% with an average EU share of 68%. Online banking is also a service that is used by a very small part of the population - 9% of all Internet users. 
The conference is organized for the second time by Inter Expo Center. Event partners this year will be the Association of Certified Fraud Detection Experts in Bulgaria (ACFE Bulgaria), the Bulgarian Association of Software Companies (BASSCOM), the Bulgarian Fiction Association.

More info about the conference can be found here.
 The event will take place within the only Bulgarian exhibition for security and safety - SECURITY EXPO SECURITY EXPO (6-9 March). High technologies in the field of video surveillance, fire detection, fire protection, access control, biometrics, digital security and information security are the focus of SECURITY EXPO's 26th edition. This is the sector’s leading forum in the country and in the Balkans. It is organized by Inter Expo Center and the Bulgarian Chamber of Commerce and Industry (BCCI). More info about new products and participants can be found at securityexpo.bg. 

Between January 1 ,2005 and April 18, 2018 there are registered nearly 9,000 cases of data thefts and misuse.
 There is no doubt that the cybercrime situation is more serious than usual.

 

 

 

 

01/25/2019  Sofia CyberSec 2019
location: Sofia Tech Park
contact person BASSCOMSofia CyberSec 2019 will be held on 14th February 2019 in Sofia Tech Park.

Supported by the Commissioner for Digital Economy and Society Mariya Gabriel, the event will cast a light over the contemporary security threats in the context of the upcoming EP general elections and the new EU regulatory provisions.

The conference is organized by the Digital National Alliance and Economic.bg and will host an array of international speakers, including policymakers, leading industry experts, think tanks, etc. to discuss the EU regulatory challenges, elections security, threats and business strategies for improvements.

The main stage will be accompanied by parallel sessions of hands-on training labs delivered by our partners and industry experts and available for limited number of participants upon registration.

We are launching the event with the will and ambition to create a more focused and inclusive dialogue between all those with a stake in the internet - governments, civil society, industry and end-users.


01/24/2019  Acronis Cyber Protection Developer’s Conference
location: Sofia University
contact person BASSCOM

Acronis Cyber Protection Developer’s Conference will be held in Sofia on 30 January 2018. The conference will bring together world-class security experts from Google, VMware, Acronis, MariaDB, NGINX to review cyber threats and discuss best practices to protect data, applications, and systems.

Acronis Cyber Protection Developer’s Conference is the place where technology innovators meet software developers. Don’t miss this unique opportunity to discuss the future of cyber protection, secure software development, performance improvement, and reliability of systems with the world-renowned speakers. This is a great chance to learn and ask questions.

The event will be held on Wednesday, the 30th of January 2019 in Sofia University, Sofia, Bulgaria. To register, please visit https://acronis.events/sofia2019/.

12/11/2018  Exhibition & Conference "Smart Cities" 2019
location: Sofia
contact person Via Expo

 

Innovations in industrial and home automation - which companies will be part of SEE ‘Smart Cities’ 2019?

The next edition of Smart Cities’ (April 16-18, 2019, Sofia) will present the new opportunities for city development and will meet suppliers with their potential customers and distributors not only from Bulgaria but also from the region of Southeastern Europe.

Green Embedded Systems will make a debut at the show. An emphasis will be on the latest company development, which is a novelty on the global market - a 60A direct energy meter for home use, with built-in Wi-Fi and with the size of a standard fuse. Green Embedded Systems will present also mobile and blockchain solutions and new models of modular industrial automation concentrators.

VAiOS will show solutions for hardware and software automation. The exhibitor will also make presentations of the systems it has built, as well as review of the most interesting projects - the only Smart Fitness in Bulgaria and intelligent and innovative system for a property management which will be implemented in the Netherlands.

ZigBee and EnOcean wireless communication modules as well as LoRa gateways will be presented by Comicon.

Among the first that have also joined the expo are: Intracom, Innova, National Cluster for Intelligent Transport and Energy Systems, etc.

Other highlights in the exhibition will be: smart systems in transport, energy and public administration; Iot, wireless telemetry and control systems; ICT for lighting, traffic monitoring and parking services, e-Health; data management; systems based on GPS satellite navigation and GALILEO; energy saving HVAC equipment, autonomous energy systems and energy management, etc.

The organizers provide effective promotional options for the exhibitors, through which different industries and municipalities will be informed about the benefits of implementing innovative smart solutions. A new service '' Exhibitors looking for distributors / collaborators '' will help the exhibiting companies find new partners and staff in the region.

For the first time Via Expo launches 3 new zones for: 'Start-Ups', 'Financing' & 'Industrial zone’.

Brochure Smart Cities
Post Event Report
www.viaexpo.com

Parallel events: Energy Efficiency & Renewables, Waste Management

 

11/28/2018  Webit.Festival Europe 2019
location: Sofia
contact person WEBIT Foundation

For limited time only: Book an exhibition area with up to 40% discount or get super early bird tickets for Webit.Festival Europe 2019.

Webit.Festival Europe 2019 will be held on 13-15 May in Sofia for eleventh consecutive year

Over 10 parallel summits with more than 400 speakers, partner events, networking and exhibition zones social events and parties turn Sofia into Digital Capital of Europe for the days of the festival.

Topics of the summits include:

➔ Smart Cities (Cities 4.0) -  Modern infrastructure
➔ Blockchain technologies
➔ Cybersecurity and data protection
➔ Digital Health - innovations and integration of new technologies in healthcare
➔ Women in business and politics
➔ Entertainment and Media in 21st century. Trending topics like fake news, future of television, advertising and media will be discussed
➔ Society and Culture in the digital era: Digital skills and education

For over 10 years the Webit Festival creates its own unique ecosystem. More than 80% of the attendees of Webit are c-level executives.

As exhibitors or partners of Webit.Festival Europe 2019 you can meet face-to-face with your current and future clients, present your exciting new products and services to a targeted audience, increase your brand exposure, activate and expand hot leads database and find new business prospects and have your voice heard among policy makers, top global business leaders, NGOs.

Book your exhibition area with up to 40% discount here:
https://www.webit.org/festival/2019/expo.php

Or

Book your super early bird tickets here
https://www.webit.org/festival/2019/tickets.php

 

10/24/2018  ISTA Conference 2018
location: Sofia
contact person BASSCOM

15 - 16 November, Sofia Event Center

https://www.istacon.org/

We’re so excited 🎉  to announce the 8th edition of @ISTA Conference - The Leading Forum 🏆 for Software Engineers and Test Automation Experts in Central and Eastern Europe! We promise to give you the best insights in Software Engineering, Architecture UI&UX Design, Internet of Things, DevOps, Automation /testing/ CI and more! 👍

 Why join us at #ISTACON2018?

➡ 2 days of great content, fun games and networking

➡ 25+ presentations from the most impactful industry experts

➡ 800+ attendees for knowledge exchange 

 Save the date and join biggest tech community! 

➡ 15 - 16 November 2018

➡ Sofia Event Center

ISTA - Innovations in Software Technologies and Automation is a tech conference co-organized by Experian, Infragistics, Musala Soft, SAP and VMWare

COLLABORATE. INNOVATE. MASTER.

10/09/2018  New specific transfer pricing rules in the BPO and IT sectors
location: Sofia
contact person EY

On 25 Oct 2018, consultancy company EY (Ernst & Young) Bulgaria will hold a special event focusing on the new specific transfer pricing rules and guidelines for transactions within groups in the BPO and IT sectors.

Some of the core discussion topics include:
∙ Software development and IP R&D activities on a contract basis
∙ New DEMPE analysis of the value added by group members
∙ Specific OECD guidelines on using the profit split method
∙ Transfer of intellectual property and specific guidelines for unique hard-to-value intangibles
∙ Stock-based compensation plans and TP aspects
∙ EU digital tax proposals – digital turnover tax and formation of a digital permanent establishment

Who is it for?
- R&D or BPO centers of multinational companies
- Local startups that have scaled internationally
- Any IT company that engages in related party dealings

For more information, please follow the link or send your questions to mariya.totlyakova@bg.ey.com

10/08/2018  Future of Reality
location: Sofia Tech Park
contact person Quark VR

On November 9 Sofia becomes the world's VR&AR hub: Sofia Tech Park will house an entire day of talks by world-renowned tech experts, host numerous tech demos and present insights by business and psychology experts, bringing together companies from Bulgaria and the region.

 

10/05/2018  Exhibition & Conference "Smart Cities" 2019
location: Sofia
contact person Via Expo


Exhibition & Conference "Smart Cities"
16-18 April 2019, Sofia, Bulgaria

The 7th South-East European Conference & Exhibition 2019 on Smart Cities is underway. Setting the ground for face-to-face meetings between international providers and new local business partners, the event welcomes advanced technologies and good practices at the SE European market. The SEE Region is following the global trends and makes real steps towards integrating smart solutions & technologies in the cities’ infrastructure & buildings.

Reasons to join Smart Cities’19:
• Show your products and services in 3 days
• Take advantage of the additional free promotion tools you can benefit till the end of 2019
• Meet new local distributors, representatives of municipalities and different industries

Smart Cities 2019 will put an accent on:
• Smart Governance
• Smart Transport & Mobility
• Smart Buildings
• Smart Energy

The 2018 Edition:
• Exhibitors from Austria, Belgium, Bulgaria, Denmark, Germany, Italy, Lithuania, the Netherlands, Poland, Portugal, Slovakia, Spain, Sweden and Turkey took part.
• 3500 trade visitors from 15 countries
• Speakers and attendees from 20 countries
*the statistics is together with Energy Efficiency & Renewables

Brochure’19
Post Event Report’18
www.viaexpo.com
office@viaexpo.com

 

 

10/03/2018  IPMA Conference 2018 - The Future of Project Management...
location: Sofia
contact person БАУП

IPMA Conference 2018 - The Future of Project Management – Project Leadership, Competences and Culture; IPMA Agile certification model

The Annual PM Conference, organized by Bulgarian Project Management Association is the event that gathers project managers and CEOs from wide range industries to discuss the latest trends and best practices of the project management. From marketing and HR to IT, EU and construction projects, the demand of effective organizational, coordination and communication skills are crucial for the successful implementation.

The project management as profession is developing rapidly. It is established as the preeminent method for implementing the change in the world led by project, programme and portfolio managers. The professionals of tomorrow will work in distributed environment with overlapping and often conflicting stakeholder interests. Real-time data and performance management tools, too much information and not enough communication and judgment on the ability to deliver products and services that align with short and long-term strategies, to deliver benefits are shaping the nowadays business reality.

IPMA ICB is the global standard that defines the competences required by individuals working in the field of project, programme and portfolio management. The latest ICB 4.0 edition presents the new insights and directions for broader range of purposes and audiences (practitioners, educators, trainers, HRs, assessors). The standard can serve also as baseline for assessments.

How is shaped the future of project management? What are the new required capabilities? The Agile project management – can it be applied in all industries and which are the challenges?
Project management as a board game? Is it possible and how it will connect the ICB 4.0 competences standard with the real project management situations?

Every industry needs an efficient and convenient project management – from bank, insurance, production, government and construction to HR, communication, educational and health sectors.

Join us on October 10 and 11 and be at the cutting edge of project, programme and portfolio management. https://conference.project.bg/

09/14/2018  Innovation Explorer 2019

Innovation Explorer 2019: Beyond ultimate frontiers of technology & humans

On 21.02.2019 for the fifth consecutive time in Bulgaria, Sofia Event Center, the Innovation Explorer Forum will be held. Organizers are Capital.bg and the Innovation Starter Agency.
The theme for the jubilee edition is the limit of the capabilities of technology and people. The event will be opened with a magical show, a provocation to creativity.

Event host Svetoslav Ivanov anchor of 120 minutes on btv has already raised the issue of the black mirror in 2018 (a reference to the British science fiction series Black Mirror), and in 2019 the organizers promise to further develop the subject with extremely defensive speakers and questions: what are the unexpected consequences of the development of new technologies in modern society, have technologies become a new religion, are there borders that we should not go through?

Among the lecturers in 2019 you will be able to see:

BBC Creative Director, Dan Ramsden (England)
Butzi, TedX's keynote lecturer and creative lecturer and magician (France)
Stephen Thomas, Director of the American Public Health Center (USA)
Bulgarian inventors and innovators such as Spas Kerimov, Slaveyko Dzhambazov, Elvin Guri and many others, organized in two panels: Technology and People.

Traditionally, workshops will also be held at the event. This year they are two:

1. Radical Collaboration is a method of radical participation that is based on a key principle of Design Thinking about the inclusion of diverse experience to the context of the problem.
"Radical co-operation" differs from conventional approaches because it is intended to cover multiple points of view in a general direction rather than simply rely on "so-called experts." This process helps to overcome or go beyond unconscious prejudices , who are inclined to compel us to circle, and are facilitators of the Stanford University Innovation Fellows Society.

2. and Playfulness LEGO® SERIOUS PLAY®, a creative workout method in the serious business world created by LEGO. The idea of the methodology came in 1996 when two professors Johan Roos and Bart Viktor in Switzerland, together with Leo Group Chief Executive Officer and owner Kjeld Kirk Kristiansen, explored alternative planning tools and systems. They develop a new understanding of the value of employees and a concept of an evolving adaptive strategy that includes, of course, the use of LEGO elements as three-dimensional models to address business issues and challenges. The strategy is called LEGO® SERIOUS PLAY® and the new company called Executive Discovery Ltd. is developing and implementing the LEGO® SERIOUS PLAY® method on the market. The lecturer, Nikolay Tinkov, is a certified coach of the Danish method.

Do not miss the early registration for the event by the end of 2018 because this year's seats are limited to 1500. For package prices and more information, visit the event site: www.innovationexplorer.bg or the Facebook page.

 

09/05/2018  Innowave Summit 2018
location: Varna, Bulgaria
contact person Bulgarian Business Forums

Innowave Summit 2018 is an international technology event that brings together world brands such as Apple, Google, Amazon, Facebook, Salesforce, Alibaba.com, Yandex, Ebay, Dell, Twitter, Booking, SpaceX and over 80 venture capital funds from three continents whose primary purpose will be to help forum visitors to make a digital transformation of their business and to sell globally.

The Forum will take place on 19-20 October 2018 at Palace of Culture and Sports - Varna, Bulgaria.

More than 2000 business owners, managers and business executives, business representatives, and startups from 23 countries are expected to attend the event.

There will be 4 EXPO zones with over 80 stands of Bulgarian and worlds` technology companies.

Innowave Summit 2018 speakers are over 60 world-renowned marketers, sales managers and managers in leading European and international e-commerce companies, business angels and investment fund representatives from three continents:
• Cüneyt Erpolat - Country Manager of Alibaba.com Turkey
• Bojidar Krapchev - Amazon Lead CEE at Amazon Web services
• Nancy Nemes - General Manager Sales & Partnerships at Google Hardware DACH [GE]
• Proloy Mitra – Director Business Development at Yandex [India]
• Andrew Weld-Moore – Manager Global Marketing Solutions Central and Eastern Europe at Facebook [IR]
• Marc ALBISSER - Operating Partner & Contributor at SpaceX [Switzerland]
• George Roter - Director, Open Innovation at Mozilla [Sweden]
• Thomas Cochran - former White House and State Department digital leader in the Obama administration as a presidential appointee, Acquia Chief Digital Strategist & VP [USA]
• Dr. Fahim Kibria - CMO at Kotler Impact Inc. and Executive Director of the World Marketing Summit Group, worked for the last twelve years with Professor Philip Kotler preparing the "Kotler Business Program" [CA]
Michael Leander - Global speaker // Data driven marketing / marketing automation / email marketing // GIDMA // Markedu
• John Tschohl - Expert on Service Strategy, Empowerment, the Customer Experience, Leadership, and Employee Motivation and Training
• Paolo Ruggeri - CEO & Co-founder Open Source Management [IT]
• Baybars Altuntas - Chairman, World Business Angels Investment Forum
• Marius Ghenea - Partner at 3TS Capital Partners

Book your ticket until 21.09.2018 at a preferential price.

Innowave Summit 2018 is organized in partnership with the Municipality of Varna (One of the new 30 digital hubs in Europe) and with the support of the Ministry of Economy and the European Startup Network.

07/03/2018  The official program for SEETEST 2018 is out!
location: Belgrade
contact person SEETEST

The conference will take place in Belgrade, Serbia on September 27-28, 2018.

As every year, the organizers SEETB and Quality House strive to invite highly recognized industry specialists, who can really teach the attendees a lot about testing. Because what is life if not a constant learning process! But they also try to be inclusive and give a chance to everyone motivated enough, who has something interesting to say in out session panel.

Attendees of the conference will have the pleasure of listening to Erik van Veenendaal and Paul Gerrard give their inspiring keynotes, as well as tutorials on the topics of Requirements Engineering and Digital Test Management respectively. Other tutorials include noted professionals Mette Bruhn Pedersen, who will talk about Typical Challenges when scaling Agile, Olivier Denoo who will be exploring what exactly users want, Vipul Kocher, who will be revealing the Basics of AI and AI in Testing, and Yaron Tsubery, who will lead us through the Basic Practical Principles of Load and Performance. Some of them will also be giving pre-conference courses – a great way to learn from the best, so sign up for them too!

Additionally, the organizers have lined up a whole bunch of great session talks too! The Program Committee worked long and hard to choose the best entries from the Call for Papers campaign – they are proud with their work and hope that you will be pleasantly surprised too!

It all sounds so exciting, doesn’t it? So don’t miss the chance to learn from the best – get a ticket for SEETEST 2018! Now you can get 20% off tickets for the conference thanks to the Early Bird campaign. But don’t wait too long, as tickets are already selling fast. Sign up here.

05/22/2018  GDPR event - HOW CAN WE TURN GDPR "LEMONS" INTO LEMONADE?
location: Sofia
contact person Digital National Coalition

On June 13th in Hall 3 of the National Palace of Culture will be held the concluding GDPR event - HOW CAN WE TURN GDPR "LEMONS" INTO LEMONADE?

The event focuses on the telecom and utilities sector – probably the largest administrators of personal data. Our aim is to share the best practices, but also the challenges that the businesses had faced while implementing the new regulations. During the discussion which is  organized jointly with the Commission for Personal Data Protection, you will be able to address your questions directly to the national regulator, public authorities and leading experts only a few days after the GDPR has entered into force.

The event is organized by the Digital National Coalition as part of the calendar of the Bulgarian presidency of the Council of the EU.

To purchase tickets and for more information, visit the website of the event.

04/19/2018  Годишно Общо събрание на БАСКОМ/ BASSCOM Annual General Assembly
location: Sofia
contact person BASSCOM

Годишното Общо събрание на БАСКОМ ще се проведе на 29 май 2018 г. (вторник) от 14.00 ч., на адрес: гр. София 1124, бул. Цариградско шосе № 47Б, Полиграфия Офис Център, ет. 1, Конферентна зала, при следния дневен ред:

1.       Утвърждаване на нови членове, освобождаване на членове на сдружението;
2.       Изменения в устава на сдружението;
3.       Отчет за дейността и избор на ръководство на сдружението;
4.       Разни.

Регистрацията стартира в 13.30 ч.

В случай че нямате възможност да вземете участие, моля да излъчите упълномощен представител на Вашата компания.

Ще очакваме своевременно да потвърдите Вашето участие/участието на Ваш представител на адрес: office@basscom.org.

Всички
представители на фирмите-членове на БАСКОМ, които ще вземат участие в Общото събрание, следва да предоставят валиден документ за Актуално състояние на компанията, в деня на провеждане на Събранието.

Приложено ще намерите номинационна форма за избор на нов Управителен съвет и Председател на Асоциацията.

BASSCOM_NOMIFORM_Board_AGM_BG_2018.doc

Моля да изпращате Вашите номинации на г-н Петър Статев, Председател на Комисията по номинации, на адрес: peter@statev.com, не по-късно от 23 май 2018 г.

***********************************************************************************

The Annual General Meeting (AGM 2018) of BASSCOM will take place on 29 May 2018 (Tuesday), 14.00 h. at Sofia 1124, 47B, Tsarigradsko shose Blvd., Polygraphia Office Center, Floor 1, Conference Hall, with the following Agenda:

1. Decision on dismissal of members of the Association and adoption of new ones;
2. Decision on amendments and supplements to the Statute of the Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM;
3.  Report of activities and selection of management of the Association;
4.  Various.

Registration starts at 13.30 h.  
 
If you are not able to personally attend the AGM, please, appoint your organization's representative in due time. 
 
Please, confirm your/your representative's participation to office@basscom.org.
 
All representatives of BASSCOM member companies who will attend the Annual General Meeting should provide a valid Certificate of good standing.
 
In the file below you will find the Nomination form for election of new members of the Managing Board and a Chairman. Should you like to make nominations, please fill in the attached form according to the instructions and send it back to Mr. Peter Statev - peter@statev.com who is appointed to collect them not later than 23 May 2018.

BASSCOM_NOMIFORM_Board_AGM_BG_2018.doc

02/21/2018  IT HUB Connect 2018
location: Sofia
contact person Software GroupThe international forum IT HUB Connect 2018 is organized by the Indian-Bulgarian Business Chamber and the American Chamber of Commerce in Bulgaria, under the auspices of the Bulgarian Presidency of the Council of the European Union, with the kind support of BASSCOM.

When: March 26-27, 2018
Where: Sofia Tech Park, John Atanasoff Innovation Forum
(Sofia, Blvd Tsarigradsko shosse 111B)

This high-scale event will gather 250+ government officials, C-level executives and start-up companies from the Balkans, India and US to explore business challenges and opportunities focusing on three main pillars - Innovations, Regulations and Investments.

The forum provides a unique opportunity to meet key decision makers and business experts, identify attractive investment projects, discover new business partners in the region, and leverage Bulgaria as the Technology Hub of the Balkans and the European Gateway for India and the US. Explore new business opportunities and gain trend insights from the leading industry experts, represented by Google, Cisco Systems, Software Group, Vivacom, EY, UniCredit Group, Deloitte, IBM, PWC, BulPros, and many others.

Invited special guests are:
• Maria Gabriel, European Commissioner for Digital Economy and Society
• Ekaterina Zaharieva, Deputy Prime Minister for Judicial Reform and Minister of Foreign Affairs
• H.E. Eric Rubin, U.S. Ambassador to Bulgaria
• H.E. Mrs. Pooja Kapur, Ambassador of India to Bulgaria and Macedonia
• Lilyana Pavlova, Minister of the Bulgarian Presidency of the Council of the EU 2018
• Rosen Plevneliev, President of the Republic of Bulgaria (2012 – 2017)
• Ravi Shankar Prasad, Minister of Electronics and Information Technology, India

CHECK OUT THE FULL AGENDA

IT HUB Connect 2018 is powered by Software Group.

02/15/2018  WEBIT.FESTIVAL 2018
location: Sofia
contact person "Digital Border” Foundation

Webit is the flagship event of the Presidency of the Council of the European Union. The EU Commissioner for Digital Economy and Society Mariya Gabriel is chairing Webit's Plenary Sessions and is a patron of Webit.Festival along with The Government of Bulgaria and the Mayor of Sofia.

The event will take place in Sofia on 26 and 27 of June, 2018.

The EU Digital and Innovation Week hosts both Webit.Festival Europe and the official policy event of European Commission – the European Digital Assembly under the theme: “re:Inventing Europe's Future“.

The “EU Digital and Innovations Week” shall welcome over 7000 attendees from all around the world including 1500 top policy makers from Europe and beyond (heads of states, EU commissioners, ministers, mayors, MEPs), 6000 of world's enterprise leaders, global and European founders and entrepreneurs, investors, innovators, scientists and digital economy shapers and a top selection of Europe's top 200 most promising start-ups. Webit.Foundation is supporting startups with over a million eur in grants and investments. For Webit.Festival Europe the foundation provides free expo tables and tickets to over 200 startups selected from over 2500 applying startups. One of these 200 startups shall leave Webit.Festival with a cheque of 200'000 EUR.

01/26/2018  Employer Branding Best Practices
location: Sofia
contact person Employer Branding

When: 30.03.2018
Where: Capital Fort, Sofia

Employer Branding Best Practices is the fifth of a series of events oriented to the employer branding in Bulgaria. The idea of this year's event is to share with the audience the best practices of some of the largest companies in the world. Their representatives will share which techniques have managed to radically change the workflow and which have helped them improve their image to the world.

At the event, experience and practice will share:
Marlene De Koning - Team Lead Solutions Team at LinkedIn;
Annamarie Steenbeek - Employer Branding Specialist at McDonald's;
Madalina Antohe - Global Talent Channels Manager at HP
Ovidiu Voina - Global Employer Brand & Digital Media Lead at HP
Ihsan Mert - Employer Brander & HR Marketing at TurkCell
Peter Wright - Partner at the Leadership Forum London
The initiator and organizer of the event is ToTheTop Agency.

Full information and opportunity for registration can be found on the Employer Branding Best Practices 2018 website: www.employerbranding.bg

01/25/2018  Next Goal: Mars – Bas Lansdorp, CEO, Mars One
location: Sofia Event Center
contact person Elevate Foundation

Public lecture/Q & A session, followed by networking

Venue: Sofia Event Center, Sigma Hall
 
Date: 23 March, 2018, 18:00 pm.


Public lecture/talk with Bas Lansdorp, heading the leading private initiative from Europe, on one of the most relevant topics for all of humanity, incl. according to visionaries such as Elon Musk, Stephen Hawking, Buzz Aldrin, and others.

An event for the brave ones, for the leaders, for the trend setting companies, and for those, who find all that is ‘cutting edge’ not merely interesting, but make it their mission.For the ones, who seek new knowledge and experiences, for themselves, their employees, clients, and partners.
 
The talk will be followed by networking. VIP tickets to the event give access to an exclusive meeting with Bas Lansdorp.

You may find attached the official Sponsorship packages.

Website:  http://www.nextgoalmars.com/

Organizer: ELEVATE Foundation 

01/18/2018  GDPR Conference 2018
location: Sofia
contact person Digital National Alliance

When: January 29, 2018.
9:30 a.m-3:00 pm.
Where: Sofia, the capital of the EU Presidency
Venue: National Palace of Culture

The GDPR Sofia event will be a one-day deep-dive conference focusing on the effects of the upcoming General Data Protection Regulation (GDPR) - the EU's data protection reform. It will come into force in May 2018 during the Bulgarian Presidency of the EU Council and will become a part of the rules which will be mandatory for all businesses, operating with personal data.

Please bear in mind that the event is paid and requires registration.

11/29/2017  Innovation Explorer 2018
location: Sofia Event Centre, Sofia
contact person Innovation Starter

On February 22, 2018, we will have the opportunity to reflect on innovation, our culture and our
future with speakers from Amazon, Google, Facebook, Ocado, Microsoft, Challenge Prize
Center, New York University's (NYU) Stern School of Business, SoftServe and others.

Innovation State of Mind. Food for thought is the theme of the fourth edition of the forum
Innovation Explorer Day, which will take place in Sofia Event Center. Join us and get tons of
inspiration and motivation for a whole year ahead. Organizers assure us that guests will
participate actively in interactive lectures, discussions and workshops with the help of various
technological solutions.

The main theme of the event is again the essence of innovation and how we achieve the culture
of the innovation that supports the sustainable improvement of our environment. Innovation is
considered to be the most important ingredient in the modern economy. Building culture of
innovation can consume much of the organizational and governmental energy for overcoming
opposing forces of inertia and entropy. After a successful implementation of an innovative idea
in public policies - the same sources of energy, creativity, passion and discipline can be used for
social welfare.

According to the Global Innovation Report 2017, Bulgaria improves its performance in
innovation, taking 36th position compared to its 37th position in 2016. The same smooth rise in
performance is also observed in the European Innovation Scoreboard, where the country has
stepped out the area of the poorest countries in innovation, where it occupied the last position
and moved into the category of moderate innovators in 2017.

This trend, along with rising investment in the region, increased interest in entrepreneurial
activity and the presence of professional knowledge for innovation in our country are
defining our best prospects in the field of innovation leadership. See how this model:
Knowledge-Experience- Experiment works successfully for leading countries in
innovation and prepare yourself to become innovation leaders in the forum Innovation Explorer
2018.

11/03/2017  WORLD DAY OF GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS 2017
location: Sofia, Bulgaria
contact person ESRI BulgariaOn November 15th for the 19th consecutive year, Bulgaria will celebrate the World Geographic Information System (GIS) DAY. As an official partner of the event the Bulgarian Association of Software Companies (BASSCOM) is pleased to invite you to become part of the prestigious GIS forum, which will take place on 15.11.2017 in Sofia Hotel Balkan.

Traditionally, during the celebration will be held a conference, where leading Bulgarian and international experts will present the world trends, successful practices and projects in the field of geographic information technologies. The participant in the conference will have the opportunity to share experience and ideas with colleagues from different organization and find products and solutions to help them work faster, easier and more efficiently.

Geographic information systems are becoming increasingly widespread in all aspects of the modern society. The powerful GIS tools, combined with easy-to- understand maps and rich spatial analytical capabilities, help experts from different spheres to achieve sustainable and transparent management, more the team collaboration effective and take informed decisions. Spatial contexts, GIS analyzes and maps are key factors in many areas such as ecology, security, spatial planning and development, engineering infrastructure, education and many more.

Register for the conference now at www.esribulgaria.com/conference

The participation in the event is free!

10/31/2017  Innovation Explorer 2018: Innovation culture, Innovation policie
location: Sofia
contact person Innovation Starter
Innovation State of Mind: Public Policies for Innovation is the theme of the fourth edition of the Innovation Explorer Day forum which will be held on 22.02.2018 at the Sofia Event Center.

Lecturers from Amazon, Google, Facebook, Ocado, Microsoft, Challenge Prize Center, New York University's (NYU) Stern School of Business and others will comment on the role of business in shaping policies for innovation, innovation and smart changes in the environment.

The difference this year is that the forum will be in line with the context of Bulgarian Presidency of the Council of the EU in 2018 and we will look for the "secret ingredient" of the success of the countries known for their progress in innovation.

Opening lecturer of the forum will be Professor Arun Sundararajan, author of the best-selling book “The Sharing Economy”. He is a lecturer at New York University and Stern School of Business, a lecturer at the International Economic Forum, one of the most cited economists in recent years in The New York Times, The Financial Times, The Guardian, Wired, Le Monde, Bloomberg View, Fortune, Entrepreneur, The Economic Times, LiveMint, Harvard Business Review , Knowledge@Wharton and Quartz.

The highlights of the speakers' presentations will be on people's thinking and attitudes and how those change from passive to experimental. Let's see where positive thinking will emerge (Barry Brand, Innovation Director at Saatchi & Saatchi), Technologies for the benefit of people who challenge state regulation (Jim Fanning, Director of Central and Eastern Europe at Amazon Web Services, Gabriela Cech, Director of Public Policies for Central and Eastern Europe at Facebook, Stephanie Fastre, Head of Innovative and Creative Programs for Google Employees), Process automation and innovation as a process (Paul Clarke, Ocado Technology Chief Technology Officer, Matt McBride, SoftServe Vice President, Olivier Usher, director research programs in PrizeCenter) and many more.

The other two "ingredients" of the innovative culture - the massive global thinking and the ambition for change that together with the positive attitude have the power to change the energy of a whole community, will be seen in Dex Torick-Barton's presentations, who is well known by the audience of Innovation Explorer from this year's edition. Barry Brand, Levent Korkmaz and Karina Karagaeva will play with the term "digital happiness."

Guests of the forum will be able to choose from four workshops this year:
• Innovate your mindset, with facilitator Karina Karagaeva
• Inclusive Design, with facilitator Matt McBride
• Strategic Design, with facilitator Levent Korkmaz,
• Winning Potential Investors, with facilitator Hristo Kassovski

The main suggestion of the forum in 2018 will be for a new management of our expectations.
The environment has a great impact on people's behavior and their innovative thinking, and the stimulation of creative thinking, the acceptance of new ideas, even the time spent on innovation, influence the innovation capacity of every person in one country.

Hence, the food elements are not accidental: Food for Thought is our literal and metaphorical message to you: to innovate, we need to think about innovation and live with the attitude of change here and now and in the future. This year we expect over 1200 guests and lecturers from 12 countries.

Innovation​ ​Explorer​ ​2018​ ​is​ ​organized​ ​with​ ​the​ ​general​ ​support​ ​of:​ ​Unicredit Bulbank,​ ​VISA​ ​and​ ​in​ ​cooperation​ ​with:​ ​Microsoft,​ ​Questers,​ ​SoftServe,​ ​ICAP​ ​and others.

More details about Innovation Starter: this is the first Bulgarian innovation agency to implement business, public and educational projects to change the environment and innovation culture in our country. Innovation Starter organizes practical trainings and consultations to introduce marketing students, advertising and business development students, trade companies, non-profit enterprises, state institutions and start-up companies to the principles of: building a long-term culture of innovation; consistent inventive thinking and its methodologies; tools for generating innovative ideas; working with specific cases to innovate and revise products, services and processes; consulting and analysis of a portfolio of products and services, business development; application of the principles of inventive thinking in internet projects.
10/05/2017  Employer Brand Summit 2017
location: Sofia
contact person BASSCOMOn 12 October in Sofia Event Center will be held the first in Bulgaria Employer Brand Summit.
The conference has the ambitious goal to gather international practices and different approaches in
Employer Brand Management.

The summit will cover the following key topics:
- Best practices in Employer Brand Management
- Effective approaches in Employee Engagement
- External Communication Strategies
- Development of leaders in the organization

Trainers from 4 countries will share their expertise, best practices and approaches to help companies
in talent attraction, engagement and retention.

The conference is predominantly designed for General Managers and Business Owners; Human
Resources Directors and Talent Acquisition Managers; Directors, Managers and Experts in Marketing;
PR Specialists and Communication Experts.

You can find more info about the trainers and the event schedule
online: http://www.employerbrandsummit.com/

09/13/2017  EDUsummIT 2017 & QED'17 UNESCO International Workshop
location: Sofia, Bulgaria
contact person SULSIT

EDUsummIT 2017 is the fifth International Summit on Information Technology (IT) in Education (EDUsummIT 2017) to be held in Borovets, Bulgaria, on September 18-20, 2017. EDUsummIT 2017 is co-hosted by the University of Library Studies & Information Technologies, Sofia, Bulgaria, and the Netherlands Institute for Curriculum Development.

With theme “Rethinking learning in a digital age”, EDUsummIT 2017 aims at bringing together around 150 distinguished policy-makers, educators, researchers and representatives of the corporate sector from across the world to discuss key emerging issues concerning the use of IT in education. The Summit will look at various initiatives at regional, national, and international levels to address successfully the challenges educational systems face in the digital age.

QED’17 is traditionally held under the Patronage of the National Commission for UNESCO - Bulgaria. The first issue of the QED event was held in 2011 under the theme “Re-designing Institutional Policies and Practices to Enhance the Quality of Education through Innovative Use of Digital Technologies” and with the financial support of the SISTER and the Fibonacci FP7 projects. Since then the event is held regularly after each EDUsummIT, presenting the outcomes of the global forum to enhance positive impact on the education systems at local, regional and international levels.

QED is traditionally hosted by the University of Library Studies and Information Technologies (ULSIT) which is a unique (in a Bulgarian context) research and educational interdisciplinary center integrating studies in the library science, digital technologies, cultural and historical heritage. The organiser is the UNESCO Interfaculty Chair ICT in Library Studies, Education and Cultural Heritage at SULSIT.

QED’17 will be held on September 20-21, 2017 in Sofia, Bulgaria with parallel sessions at the EC Representation in Bulgaria (Hall “Home of Europe”), Sofia City Library and Sofia Municipality (1 Paris Str.).

The topic of QED’17 is Children in the Digital Era, which is an upgrade of the “Children in the Information Age” initiative started in Bulgaria 32 years ago.

This year the participants in EDUsummIT’17 will join the conference QED’17, where a special session will be dedicated to sharing the outcomes from the work of the global forum thematic groups. The leaders of the thematic groups are distinguished policy-makers, educators, researchers and representatives of the corporate and IT sector from across the world.

For more information - http://unesco.unibit.bg/

08/14/2017  Innowave 2017 Business & Startup Conference
location: Varna, Bulgaria
contact person Bulgarian Business Forums

Innowave 2017 Business & Startup Conference is an international technology event that brings together world brands such as Facebook, Google, Amazon, SalesForce, Alibaba, Yandex and venture capital funds from three continents whose primary purpose will be to help forum visitors to make a digital transformation of their business and to sell globally.

The Forum will take place on 20-21 October 2017 at Palace of Culture and Sports - Varna, Bulgaria.

More than 750 business owners, managers and business executives, business representatives, and startups from 23 countries are expected to attend the event.

There will be 4 EXPO zones with over 25 stands of Bulgarian and worlds` technology companies.

The event will be opened by the President of the Republic of Bulgaria, the Minister of Economy, the Mayor of Varna and Mrs. Maria Gabriel - Commissioner for Digitization.

Innowave 2017 Business & Startup Conference guest lectors are over 35 world-renowned marketers, sales managers and managers in leading European and international e-commerce companies, business angels, and investment fund representatives from three continents:

• Drayton Bird - one of the most important figures in the field of direct marketing and advertising for the last 25 years [UK]
• Dale Hawarth - Expert Digital Marketing / Facebook Marketing / [UK]
• Miguel Reynolds - President & CEO at Global Business Brokers
• Bas Lansdorp - Founder of the Mars Foundation 1 and the first mission to Mars
• Larry Biehl - Founder of Interculture and founder of Bulgarian Entrepreneurship Center (BEC)
• Marc Wesselink - Managing Partner at Startupbootcamp [NL]
• Michael Marvin - Venture & Seed Capital Fund Deployment
• Matt Brooke-Smith - Mobile Apps and Digital Marketing
• Vesselin Popov - Business Development Director at Cambridge /Consumer Behavior/
• Bojidar Krapchev - Amazon Lead CEE at Amazon Web services

Book your ticket until 25.08.2017 at a preferential price.

Innowave 2017 Business & Startup Conference is organized in partnership with the Municipality of Varna (European Youth Capital 2017) and with the support of the Ministry of Economy.

06/28/2017  ISTA is back on 16-17th November 2017!
location: Sofia
contact person The ISTA Con Organization TeamDo you want to catch a glimpse into that future? 

Come and join us on these journeys into the future, alongside software developers, innovators, executives, test automation experts, IT managers and many more.

The main topics:

 • UX & Design
 • Security
 • Release Management, Agile
 • Microservices & Containers
 • Automated Testing & Quality Assurance
 • Cloud & Engineering
 • Internet of Things

Looking forward to see with you and make ISTA Con an inspiring experience for all of us.

For more information - https://istacon.org/

06/20/2017  GAME DEV SUMMIT 2017
location: Sofia
contact person Game Dev Summit

Business-orientated conference focused on game development

Who is Game Dev Summit Bulgaria aimed at?

This conference is oriented both towards the game developer studios and towards
everyone who is working or looking for employment in entertainment software or
multimedia. Game Dev Summit covers a wide spectrum of topics that relate to the
current technical, creative and business processes in the game industry.
Game Dev Summit return this year (June 24th – 25th) for two days of lectures,
panels, workshops and more, to foster community-building within specific sectors of
the game industry in Bulgaria. The conference will define market innovations and
future vision, providing insight into the future of gaming and technology.
The conference is aimed at professionals, but also at people who want to make
game development their career.

The organiser's main aim is to transform Game Dev Summit into platform for communication for
the vibrant and constantly growing community of people who want and know how to
make entertainment their career. During the years the conference connected some of the brightest and
successful game studios. 2017 will be not exclusion.

GAME DEV SUMMIT 2017  Special prices for games studios and group
tickets.

During the two days of the conference you can attend specialized lectures,
participate in discussion panels or gather valuable new knowledge during our
workshops.  We have invited TOP speakers from the game industry in Bulgaria and
abroad. Book a group ticket for your team and save up to 10% from the
price.
You can benefit from the experience of the most accomplished companies, game
developers, art directors, programmers and designers and improve your contacts
network among game professionals and entrepreneurs, meet your future partners
or employees.

For additional information:
Hellyana Velinova
+359988761671
h.velinova@beyond-ent.com

05/18/2017  CALL FOR ENTRIES: Innovation, Technology & Sourcing Awards 2017
location: Burgas, Bulgaria
contact person BOAThe Innovation, Technology & Sourcing Awards
are now open for entries!

The Bulgarian Outsourcing Association (BOA) and the Bulgarian Association of Software Companies (BASSCOM) invite all businesses in the sourcing and technology sector to enter a submission to the Innovation Technology & Sourcing Awards 2017. For the second time the awards will honor the efforts of Bulgarian sector companies, investors and local governments for leading best practice and business excellence and for creating favorable business environment for the growth of the sourcing and technology industry in Bulgaria.

The 2017 Innovation, Technology & Sourcing Awards are completely independent and will be handed out during an official ceremony on June 16th, 2016 in Primoretz Grand Hotel Burgas in following categories:
- Innovation in Technology
- Technology Employer of the Year
- Outsourcing Service Provider of the Year
- Shared Service Center of the Year
- IT Product of the Year
- IT Project of the Year
- Software Company of the Year
- Startup of the Year
- Bulgarian Technology City of the Year
- Technology Building of the Year

Please note that the entry submission deadline is May 29th, 2017.

All members of BOA and BASSCOM are eligible to submit entries to multiple categories free of charge.
For more information about the awards please visit: http://sourcingexcellenceconference.com/awards/
 
05/11/2017  Innovation, Technology & Sourcing Awards 2017
location: Burgas, Bulgaria
contact person BOA

The Bulgarian Outsourcing Association and Capital are hosting the fourth Annual Outsourcing Conference: Defining the Future Resilient Business Models. We have the pleasure and honor to invite you to attend the country’s most important gathering of sourcing and technology sector’s leaders, CEOs, C-level and senior executives giving a stage to strategic and in-depth coverage and independent point of view of the businesses and all stakeholders. The event will take place on June 16th, 2017 in Smart Center Burgas, starting at 9:00 am.

This year BOA in partnership with the Bulgarian Association of Software Companies (BASSCOM) will honor the efforts of Bulgarian sector companies, investors and local governments for leading best practice and business excellence and for creating favorable business environment for the growth of the sourcing and technology industry in Bulgaria. The 2017 Innovation, Technology & Sourcing Awards are completely independent and will be handed out during an official ceremony on June 16th, 2016 in Primoretz Grand Hotel Burgas in following categories:

- Innovation in Technology
- Technology Employer of the Year
- Outsourcing Service Provider of the Year
- Shared Service Center of the Year
- IT Product of the Year
- IT Project of the Year
- Software Company of the Year
- Startup of the Year
- Bulgarian Technology City of the Year
- Business Building of the Year

We’d like to encourage you to register for the conference and submit your awards entries.

If you are looking to position your company as a Sponsor of the Conference and the Awards please do not hesitate to reach out to info@outsourcinginbg.com for more details.

05/10/2017  TECH TRENDS THAT CREATE NEW MARKETS. INTELLIGENT APPS, VR, AR.
location: Sofia
contact person INVESTOR.BG

BULGARIAN TECH COMPANIES IN THEIR EXPANSION INTO THE FOREIGN MARKETS

Leading companies by various sectors operating in Bulgaria and abroad will discuss the latest tech trends during the second edition of Club Investor.bg - Disruptive Technologies on May 18th in Capital Fort.

Main topics of the discussions:
• the most promising markets today, arised by the emergence of new technologies;
• Bulgarian technology companies that earn on foreign markets;
• Intelligent Apps in the business – what is their place and are they financially justifiable for the companies;
• VR and AR - application and prospects for the business in Bulgaria.

What is the place of Bulgaria on the new market models and are the Bulgarian IT solutions competitive on the global stage? What benefits can you get locally and how they will help your company to raise its value in the eyes of consumers?

Among the speakers in the discussion panels are: Iskren Ivanov, Senior Business Development Specialist at  VIVACOM, Ivaylo Ivanov, Chief Operating Officer of IUVO GROUP, Atanas Kiryakov, Executive Director of OTTOTEXT (part of SIRMA GROUP HOLDING), Alexander Balkanski, ALLTERCO, Viktor Manev, Co-founder and partner at IMPETUS CAPITAL. Moderator of the discussions is ELENA KIRILOVA, editor at INVESTOR.BG and leader of BLOOMBERG TV BULGARIA.

Club Investor.bg Disruptive Technologies will be held on May 18th in Capital Fort (Conference Centre, fl. 1)
REGISTER at tech.investor.bg 

05/09/2017  SHARKS IN IT/ TECH SUMMIT
location: Sofia
contact person b2b Media

The View from the Top

30th of May 2017
Sofia Tech Park
Sofia, Bulgaria

Top companies and executives reveal: How can we make a difference!

In 2016 several forums by b2b Media discussed the impact of digital technologies such as the Internet of Things and Artificial Intelligence (AI). This year we focus on responsive and responsible leadership in IT, where decision-makers work together.

More than ever, technology is at the heart of societal and business disruption. Each day we are presented with the immense opportunities that technological and business model innovations bring. We now zoom in on how this affects employment, business models, start-up communities, etc.

By fostering open dialogue and collaboration the real progress can be made to bring these issues to the forefront and to ultimately make 2017 a revolutionary year and we should make sure that everyone benefits from the amazing opportunities of digital technology, leaving no one behind on the journey to realizing digital maturity!

The Forum will boast some of the technology leaders offering use cases, best practices, challenges to face, successes to be had and lessons to learn. It will draw together a wide range of key stakeholders, thought leaders, IT experts, CIOs, CTOs, CEOs, Project managers and Program managers...

Over the years, b2b Media has hosted senior-level delegates from Top IT organizations.

The Agenda
8:00 Light Breakfast and Registration
08:55 Chairperson Overview
09:00 Forecast the Future - technology leader's discussion
09:30 Manage, Manipulate and Discover Big Data & Cloud
10:00 Generating Impact Through Analytics Leadership 
10:30 Morning Coffee Break - Exhibition Area 
11:00 Data Intelligence 
11:30 Personalization and Optimization 
12:00 IoT - Thinking Differently to Connect What Matters
12:30 - Lunch
14:00 Where Artificial Intelligence Meets Human Intelligence
14:30 Meet the Robots: AI and Machine Learning
15:00 Managing and Growing Data at Cloud Scale
15:30 Afternoon Coffee Break - Exhibition Area
16:00 Digitalization, Innovation, Next concepts, VR
16:30 Bridging the Gap Between Technology, Product and Business
17:00 Technology and Business Collaboration: Lessons Learned 
17:30 - Networking Session

Register now!

04/26/2017  BASSCOM Annual General Assembly
location: Sofia
contact person BASSCOM

The Annual General Meeting (AGM 2017) of BASSCOM will take place on 30 May 2017 (Tuesday), 14.00 h. at Sofia, 56-58 Krum Popov Str., floor 2, Betahaus Sofia, with the following Agenda:

 

1.       Decision on dismissal of members of the Association and adoption of new ones;

2.       Decision on amendments and supplements to the Statute of the Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM;

3.       Report of activities of the Association;

4.       Various.

 

Registration starts at 13.30 h.   

 

If you are not able to personally attend the AGM, please, appoint your organization's representative in due time. 

 

Please, confirm your/your representative's participation to office@basscom.org.

 

We would like to ask all representatives of BASSCOM member companies who will attend the Annual General Meeting to provide us with a valid Certificate of good standing, demanded by Sofia City Court.

03/31/2017  SEETEST 2017
location: Sofia, Bulgaria
contact person SEETBAfter the great success of SEETEST conference in Bucharest, Romania we are pleased to present to you the Sixth South East European Software Testing Conference – SEETEST 2017, which will take place in Sofia, Bulgaria on September 28-29. SEETEST 2017 is organized by South East European Testing Board SEETB and Quality House Ltd. - a leading software testing & training provider.

SEETEST 2017 in short:
• Featuring keynotes and tutorials of internationally renowned speakers as well as high-quality presentations from members of the quality engineering community;
• Leading experts will share the latest news, practical and research insights, experiences and advances in software quality and testing field;
• Chance to meet and speak with the experts and VIPs in the software quality business at the Conference days or at the Social Event;
• An international conference - all lectures will be given in English;

As the tradition goes, the conference program will be divided into two days – one day of tutorials (28 September) and one day of keynote speeches and presentations (29 September). At the exhibition, which will be running both days, international companies working in the software quality field will demonstrate their tools and services.

Be part of our community and join the conversation with #SEETEST

Follow us on Facebook / Twitter and stay in touch with the latest news about SEETEST 2016.

See you in Sofia!

02/24/2017  Employer Branding “Strategies in Action”: attract, engage and re
location: Sofia
contact person BASSCOM

On March 30-th in Inter Expo Center - Sofia will be held Employer Branding “Strategies in Action” - a full-day interactive training, where well recognized experts will share successful strategies, know-how and innovative approaches in talent attraction and retention. 

The Master Training will provide the participants with in-depth knowledge in the following key topics:

• Development of Employer Branding Strategy – step by step
• Creating an engaging Employer Brand promise (EVP)
• Delivering a great candidate and employee experience
• How to use the mobile technologies and social media in talent acquisition
• Spreading the brand message and establishing communities via Social Media (with focus on LinkedIn and Facebook)

The trainers - Ali Ayaz with expertise in the strategic Employer Brand Management and Jacco Valkenburg with proficiency in the employer branding communication in the digital world, perfectly complement each other aiming to empower participants with the tools, frameworks and ideas how to become an Employer of Choice.

The Master Training is predominantly designed for General Managers and Business Owners; Human Resources Directors and Talent Acquisition Managers; Directors, Managers and Experts in Marketing; PR Specialists and Communication Experts.

You can find more info about the trainers and the event schedule online: www.employerbranding.bg/en

01/19/2017  Sofia AI Summit, 26 January 2017
location: Sofia
contact person Sofia AI
Sofia’s applied AI community brings together the peers around the best use of Machine
Learning – Deep Learning – Cognitive – Augmented Intelligence – Natural Language
Processing – Neural Networks – computer vision – and more.

The first of the series Sofia AI Summit events will be held on January 26, 2017 in the newest
hub for IT professionals and innovators - S*Bar / Blvd. Nikola Vaptsarov 6 / at 6:00 PM .
Tickets are already on sale. For more information about the speakers, the event and to reserve
a place - visit the website http://sofia.city.ai/

More about Sofia AI:
Sofia AI is a community of startups, corporates and academics in the AI sphere focusing on
understanding the current state of these technologies, its value add for businesses, and what is
in store for the near future. Our recurring gatherings provide talks and round tables to reveal
trends, industry insights and practicable approaches of applying technologies around the
analysis of text, audio, image, video, and structured data.

Each gathering not only contains talks providing industry insights, trend analysis, and handson
tips on how to apply machine learning techniques in your business, it will also have Peerto-Peer
sessions on natural language, audio, image + video analysis, and machine learning
led by local industry experts.
01/16/2017  WEBIT.FESTIVAL 2017
location: Sofia
contact person "Digital Border” FoundationIn April, the festival will welcome more than 5000 attendees from 80 countries and over 100 speakers. Among them you will find some of the companies on the Fortune’s 500, top brands, policymakers, founders of some of the most innovative businesses and the most exciting startups, not only in the region, but throughout the world.

The event is held under the patronage of the President of Bulgaria Rumen Radev, the Mayor of Sofia Yordanka Fandakova and the European Commission. It will be attended by successful mayors in the country and abroad.

Your presence on Webit.Festival will make you part of a global community of some of the most influential people from 5 continents, who draw the future of the world.

The communication with representative of the highest levels of the private and public sectors will contribute to the development of your B2B Communication and will improve the interaction of your business with government institutions.

Speakers on Webit.Festival will share their experience in improving the quality of services, mastering new technologies, providing innovative solutions, creating opportunities to improve software education, cooperation between public and private sectors, development of healthy business climate and promotion of fair competition.

Events during Webit.Festival are conducted in three main areas - Enterprise, Policy and Startups.

In Enterprise you will find out more about the world of software development (Dev Summit), marketing and innovation (Marketing & Innovation Summit), digital transformation (Digital Transformation Summit), managing large databases and cloud services (BigData & Cloud), financial technology (FinTech Summit), internet of everything (IoE Summit) and privacy and security (Security & Privacy Summit).

During the Dev Summit you will learn about current trends in topics like: What is DevOps, How can you streamline and automate Ops, Agile & DevOps, Boosting developers productivity with DevOps and Managing deployments and infrastructure with DevOps.

The conference will meet you with people like Don Dodge (Developer Advocate, Google), Jonas Jacobi (VP, Cloud and Mobile Technology Strategy, IBM), Peter Heinrich (Developer Evangelist, Amazon), Christoph Auer-Welsbach (Partner Innovation Leader Europe, IBM watson) and Patrick Hagerty (Technical Advocate, IBM Bluemix).

More information at: http://www.webit.bg/

10/06/2016  Plovdiv will host the National Outsourcing Conference
location: Plovdiv
contact person Plovdiv Municipality

Plovdiv Municipality continues to actively support the “IT & Outsourcing” sector in the region

The city of Plovdiv will host the third annual edition of the business forum “Outsourcing destination Bulgaria 2016“, which will be held on November 22, 2016. The official opening of the event will start at 10:30 on November 22, 2016 /Tuesday/ at hall “Plovdiv” in Grand Hotel Plovdiv.

The event “Outsourcing Destination Bulgaria 2016 “, whose organizers are Plovdiv Municipality and the consulting company “Industry Watch“, continues its successful development and this year the event will bring together under one roof the representatives of business and academia, as well as consultants and analysts.

The selected topics for the audience are still relevant and interesting. The focus of this year`s event will be on the global trends in the sector and in particular on the development in Bulgaria of the increasingly popular centers for shared services (SSC). Participation in various panels will take experts from central and local government, representatives from the business sector, as well as internationally recognized experts in the field.

For a third consecutive year the event enjoys the kind support of our partners: Bulgarian Investment Agency, Bulgarian Outsourcing Association, ICT Cluster Plovdiv, Bulgarian Association of Software companies and the Bulgarian Association of Information Technologies.

More information on how to register and the topics of the panels can be found at:
http://outsourcing.plovdiv.bg

09/27/2016  MasterClass with Simon Barrow, 4 Nov 2016, Sofia
location: Sofia
contact person BASSCOM


Employer Brand Management: Successful strategies for attracting and retaining best talent. MasterClass with Simon Barrow
4th November, Inter Expo Center, Sofia

On 4-th November in Sofia will be held Employer Branding Master Class with Simon Barrow - also known as “the father of the Employer Brand concept”.

He will conduct a full-day training to share his experience and know-how in attracting, engaging and retaining talent, as well to discuss the challenges faced by the companies in the emerging markets by the employer brand development and management.

Some ot the key topics in this highly engaging Master Class include:
• How to bring the best of brand management to people at work?
• The influence of strong employer brand over the attraction, engagement and retention of employees, as well as over the customers’ satisfaction and loyalty, the company’s innovation rates, and the financial results;
• Employees’ commitment to corporate values and goals;
• How Bulgaria can become a preferred “career destination” for specialists abroad? What can employers undertake?
• What makes you distinctive from the competitors? Creating unique Employer Value Proposition (EVP).

The Masterclass is predominantly designed for General Managers and Business Owners; Human Resources Directors and Talent Acquisition Managers; Directors, Managers and Experts in Marketing; PR Specialists and Communication Experts.

Simon Barrow is a regular speaker on Employer Brand Management during trainings, summits and business forums all around the world. His approach in knowledge sharing consists in actively engaging the audience and conducting constructive discussions.

You can find more info about Simon Barrow and the upcoming event online: www.employerbranding.tothetop.bg/en

09/08/2016  MENA ICT Forum, 9-10 November 2016, Amman, Jordan
location: Amman, Jordan
contact person int@jThe MENA ICT Forum is the premier ICT industry event of the Middle East and North Africa region, and has since its inception in 2002 grown into the ideal regional platform of choice to acquire knowledge, establish vision, and network with experts and decision makers.

The 2016 forum focuses on a variety of critical sectors and industries, such as education, healthcare, clean energy, commerce, financial services, transport and logistics, media, and humanitarian causes. Within each of these parallel sessions, a rich selection of experts will demonstrate how those are impacted and enhanced by modern technologies such as the internet of things/ everything, big data, mobility, artificial intelligence, unconventional payment and finance mechanisms, 3D printing, data security, cloud computing, and augmented reality.

We would like to invite you to register for the forum at http://www.menaictforum.com/register.html.

More details about the forum you could find at the Concept note.
The Program of the event you could find here.

To request assistance with registrations or request additional information, please contact the forum’s management team at forum@menaictforum.com.

 

09/07/2016  SEETEST 2016 - Last Minute Conference Tickets
location: Bucharest, Romania
contact person SEETESTSouth East European Software Testing Conference
September 15-16 2016, Bucharest, Romania

Last Minute Conference Tickets
15% discount! Don't miss it!

A last-minute decision? Use code LASTSEE16 and get your SEETEST ticket with 15% discount!

Register NOW! Hurry up! Only few tickets left until we're sold out!

Our program is live. See what our Tutorial and Keynote speakers are planning to share with you. Hear about their global and accurate vision of the profession current issues and broaden your knowledge on very specific fields.

Take a look at our full day courses. Come and meet our international experts who will present some exciting topics just before the conference.

Let the countdown begin!

05/17/2016  SEETEST 2016 Call for Papers has been extended!
location: Bucharest, Romania
contact person SEETEST

Due to the big interest to SEETEST 2016 Conference, the period for submitting papers has been extended up to June 1, 2016.

SEETEST 2016 is the Fifth South East European Software Testing Conference in the area of Software Testing and Software Quality Management in South East Europe and will take place in Bucharest, Romania on September 15-16, 2016.

SEETB together with Quality House and ANIS are the organizers of SEETEST 2016.

The conference will be 1 day of tutorials (Sep 15), followed by 1 day of keynotes, presentations (Sep 16) and exhibition.

Please submit a presentation proposal for the SEETEST 2016 Conference based on your experience and insight in testing.

Topics
Subject areas for tutorials and presentations

- Software Testing in General
- Test Management
- Test Process Improvement
- Agile Testing
- Mobile Testing
- Test Design & Techniques
- Risk-based Testing
- Performance Testing
- Security Testing
- Test Automation

Important Dates
Submission of papers until:  June 1, 2016
Notification of acceptance: June 15, 2016
Submission of final paper:  July 1, 2016
Submission of tutorial and paper slides: July 1, 2016

Speaker benefits
In case we accept your submission, we will provide you with the following:
1. Free registration for the SEETEST 2016 conference
2. Full set of conference materials
3. Free participation in the social event

Expectations
• Track presentation is 40 min, including time for questions.
• Submission and presentation must be in English language.
• Submit your paper according to the template which is provided at SEETEST website.
• Forward the conference news and actively promote the conference to your contacts.
• We intend to publish some of the presentations on the SEETEST online at the web site and need your confirmation that we are allowed to do so.

Submission Details
Please submit your presentation proposal through the submission system at
http://pc.seetest.org

The contact information you provide with your submission will be used for all future correspondence and should reflect a location where you can be reached throughout the conference planning period. Please notify us if your contact information changes.
• We are looking forward to receiving your proposals!
• Please join us by helping to create a great conference!
• Please forward the Call for Papers to other interested colleagues.

 

04/13/2016  BASSCOM Annual General Assembly
location: Arena di Serdica Residence Hotel
contact person BASSCOM

The Annual General Meeting (AGM 2015) of BASSCOM will take place on 17 May 2016 (Tuesday), 14.00 h. at Sofia, 2 Budapeshta Str., Arena di Serdica Residence Hotel, Arena Hall, with the following Agenda:

1. Decision on dismissal of members of the Association and adoption of new ones;
2. Decision on amendments and supplements to the Statute of the Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM;
3.  Report of activities and selection of management of the Association;
4.  Various.

Registration starts at 13.30 h.  
 
If you are not able to personally attend the AGM, please, appoint your organization's representative in due time. 
 
Please, confirm your/your representative's participation to office@basscom.org.
 
All representatives of BASSCOM member companies who will attend the Annual General Meeting should provide a valid Certificate of good standing, demanded by Sofia City Court.
 
In the file below you will find the Nomination form for election of new members of the Managing Board and a Chairman. Should you like to make nominations, please fill in the attached form according to the instructions and send it back to Mr. Peter Statev - peter@statev.com who is appointed to collect them not later than 14 May 2016.

BASSCOM_NOMIFORM_Board_AGM_BG_2016.doc

04/12/2016  Virtual Power Teams - 10 Steps to Success in the global business
location: Sofia
contact person Peter Ivanov-Virtual Power TeamsVirtual Power Teams - 10 Steps to Success in the global business environment
- is a specialized one-day workshop, organized by CTeam.
Speaker of the workshop will be Mr. Peter Ivanov.

The theme of the seminar will cover the challenges that we face every day in our work from a distance. How to unite people, to reveal the person behind the email to overcome cultural differences and challenges of geographic distance - this and much more you could learn during the forthcoming workshop which will take place on 19.05.2016 from 9:00 to 17: 00h. at CTeam Business Training Center, bul. "Acad. Iv. Evst. Geshov "40, 3rd floor.

The training is based on the system "The 10 Big Rocks", which has been created by Mr. Peter Ivanov during his 20-year international career. As a Senior Manager Mr. Ivanov has managed large-scale projects in Europe, Asia, Africa and the Middle East, and his teams has won prestigious international awards.

Additional information about the workshop can be found here.

Deadline for registration: 9 May 2016 at info@peter-ivanov.com.

Read more about the products of the Virtual Power Teams - www.peter-ivanov.com.

03/17/2016  Second edition of #HRUnconference comes to Bulgaria, April 15th
location: Sofia
contact person GlobalHRU#HRUnconferences is a global series of events for HR & people management professionals and an alternative platform for knowledge sharing and discussions around HR & Recruitment. Last year the organisers hosted 42 events in 25 countries attended by more than 4.000 people.

Come to #HRUSofia – Sourcing if you want to meet and talk to country’s most forward-thinking HR leaders and discuss topics around

 • Sourcing tools and tricks for social IT recruiting
 • Global talent acquisition marketing structures
 • What it takes to grow and nurture talent in IT

and many more…

Number of seats is limited to 60, book your #hruPass soon to guarantee your seat at intimate networking gathering of local industry leaders.

 

03/12/2016  BASSCOM is a partner of SECURITY EXPO 2016
location: Sofia
contact person BASSCOM

SECURITY EXPO 2016 to offer the smartest technology in the sector
between 16 -19 March
Security of digital payments will be highlight of the business program of the exhibition

From 16 to 19 March in Sofia, SECURITY EXPO - the only Bulgarian exhibition for security and safety, will showcase a variety of successful technologies and systems

So far we always put more emphasis on security in the public sector, while in the new digital era we now pay special attention to the security of all sectors of industry, announced the organizers from Inter Expo Centre. Fire-extinguishing and fire alarm systems, video surveillance and physical security advance along with the development of telecommunication, IP networking, counter-terrorism, security of personal data, and secure digital payments.

In the course of already 23 years the exhibition is a meeting place between businesses and the security requirements of the modern city, business and home, and of nowadays consumers.

Among this year’s highlights there will also be information security when using mobile devices, the possibilities of modern software applications for security management in homes, offices, public buildings and infrastructure.

On March 17 at Inter Expo Center there will be held in parallel another important event in the sector of digital payments - SECURITY IN DIGITAL PAYMENTS. It will involve leading companies in this sector, such as EPAY, PAYSAFE. The event will involve leading representatives from the sector of online commerce and the gaming industry. The event is organized by Inter Expo Center with the support of Bulgarian Association of Software Companies (BASSCOM) and Bulgarian Association of Electronic Trading.

The 2016 edition will involve more companies in the field of telecommunications. There will be a variety of Bulgarian companies and dozens of foreign companies from Greece, Germany, Italy, Ireland, Iran. Leading companies in the sector will present their latest technologies and solutions during presentations of their own. The Ministry of the Interior will organize demonstrations of the latest fire-fighting equipment. In addition, it will also prepare presentations on the work of the Ministry’s staff engaged in traffic control. Sports training and the specificities of investigation into murders , linked to organized crime groups will also be emphasized in the presentations of the Ministry.

SECURITY EXPO will be held for the third consecutive year along with Bulgarian Building Week . This year the organizers have provided a Questionnaire Game where five visitors will receive an award of BGN 500 each.

In 2015, more than 8,000 specialists from Bulgaria and 13 other countries, including England, Belgium, Germany, Greece, Macedonia, Poland, Romania, Russia, Slovakia, Turkey, Serbia, Hungary, Czech Republic, attended the Bulgarian exhibition.

SECURITY EXPO is organized in partnership with the Bulgarian Chamber of Commerce and Industry under the patronage of the Ministry of Interior of Bulgaria.
You can attend reserve your place here: https://event.gg/1888-security-in-digital-payments

02/25/2016  BASSCOM is a partner of Innovation Explorer 2016
location: Sofia Tech Park
contact person Innovation Starter

Upcoming is the second edition of the International Forum for innovations - Innovation Explorer Day, which is organized by Capital and Innovation Starter.

In 2016 edition, the Forum will seek for the real face of innovations, as a result of errors, problems, efforts and human needs, not as shiny, glossy, expensive word or product. Therefore, the stories that International Speakers will present, are stories about the long road to innovations through failures and lessons learned from them. The Speakers will also share short stories of innovation: from failure to success, from nobody to hero, from zero to one million. They are created with the kind support of Creative Agency Nitram under the general title "The short story of innovation".

The conference gathers for the second time in Bulgaria, the leading global innovators like Disney and Pixar Animation Studios, Google, McCann, Intel, Flipps, StudySmart, Institute for innovation and change methodologies etc., who will present trends in the key categories of innovation:

- Creativity
- Disruptive Innovation
- Open Innovation
- Development of new products and services
- Social innovation.

The organizers have looked for the successful balance between the experience of Business Consultants in innovations and Entrepreneurs and the Companies names above should not mislead you - the Speakers will speak not only for technological innovations but on the contrary - innovations in processes, services and business models in all industries – the 2016's focus. Therefore the Presenters are again proven names in the Industry, who are visiting Bulgaria for the first time, at our invitation:

- Jurgen Benning from Intel, As. General Council Intel, USA, with more than 25 year career at Intel, who will present the trivia of their Innovations Strategy and Patent Policy;

- Nir Refua by McCann Erickson, Chief Innovation Officer at McCann Europe, Israel, one of the most awarded Creative Directors of festivals such as Cannes Liones and Golden Drum, with impressive projects for social innovation;

- Philip Floetoto from Disney, Senior Software Engineer, USA, unlike last year when Anthony Christov, Art Director at Pixar talked about the way the Company promotes creativity and allows creative freedom for individual design of the workplace, Philip, who is Italian by origin and one of the young talents of the team, will talk about the similarities and differences in the creative processes of Disney and Pixar, and where and how to meet technology and creativity;

- Constantine (Dino) Kiritsis, StudySmart, Founder of Study Smart, Greece, one of the most charismatic speakers on the topic of innovation, who teaches at a number of Universities and is a conceptual author of the mini MBA program at PWC, will speak on the topic innovation management, structure innovations a Company and the types of innovation strategies and policies;

- Kosta Yordanov, who lives and works in San Mateo, founder of Flips - a Company which in 2014 was included in the index of the top 50 technology Companies in the US, will visit Bulgaria to share how the path of errors and experiments is the right path to innovations;

- Anna-Marie Vilamovska, Secretary of Innovation Policies to the office of President of the Republic of Bulgaria, will speak on the topic of the future of innovations in the Public Sphere and innovative clusters.

And because continuity and tradition are the foundation of innovations' culture, there have been invited two of the last year's International Speakers - Felix Von Held (IICM) and Anthony Christov (Pixar) will ensure a smooth transition to the theme of 2016.

Will again include Elvin Guri, Executive Director of the fund for co-financing Empower Capital, who this year will continue the theme of the Design Innovation Culture in Bulgaria.

In the afternoon  of the Forum, the registered participants for workshops will be able to take part in a workshop on Creativity and Innovation, which this year have been entrusted on the best of the best teams on the subject in the World - SAP Design Thinking Coaches Community, IICM (Institute for Innovation and Change Methodologies) and Pixar Animation Studios Senior Design Team:

The forum is carried out with the general support of UniCredit Bulbank and Telenor Bulgaria, Hewlett Packard Enterprise, Empower Capital, Cleantech Bulgaria and Jacobs.

See detailed program on the website of the event: www.innovationexplorer.bg
#IX2016 #innovationexplorer2016


10/22/2015  BASSCOM is a partner of KosICT 2015
location: Prishtina
contact person BASSCOM

On 29th-30th October 2015 in Prishtina will be held KosICT 2015. It will bring together people of different expertise to look at the IT challenges of 2015 from the perspectives of all the stakeholders.

TOPICS THIS YEAR:

·         Virtual Reality

·         Mobile Development

·         Internet of Things

·         Industry 4.0

More information and registration: http://www.kosict.com/?id=3

04/22/2015  BASSCOM Annual General Assembly
location: Business Park Sofia, building 10
contact person BASSCOM

The Annual General Meeting (AGM 2015) of BASSCOM will take place on 26 May 2015 (Tuesday), 14.00 h. at Business Park Sofia, building 10, Ground Floor, with the following Agenda:

1.       Decision on dismissal of members of the Association and adoption of new ones;
2.       Decision on amendments and supplements to the Statute of the Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM;
3.       Annual activities report and changes in the Management Board of the Association;
4.       Various.
 
Registration starts at 13.30 h.   
 
If you are not able to personally attend the AGM, please, appoint your organization's representative in due time. 
 
Please, confirm your/your representative's participation to office@basscom.org
 
All representatives of BASSCOM member companies who will attend the Annual General Meeting should provide a valid Certificate of good standing, demanded by Sofia City Court.
 
Since two of the current Board members of the Association expressed their wish to withdraw from active work, there need to be selected new representatives in the Board who would take their places. In the file below you will find a nomination form for the election of two new members of the Management Board of the Association (in Bulgarian).

BASSCOM_NOMIFORM_Board_AGM_BG_2015.doc

03/11/2015  Smarting Cities Through Thinking Solutions
location: Inter Expo Center
contact person Via Expo

Today's cities are under stress. The good news is that the ongoing technologies and the advanced experience can transform them into more resilient systems in terms of energy, mobility and transport, buildings, infrastructure and resource efficiency.
 
Smart Cities is one of the business-oriented events in South-East Europe combining conference and exhibition in its format. Running from 11 to 13 March in Sofia, Bulgaria, it will promote the latest urban innovations - the perfect match between environmental concerns and economic development.
An organizer is Via Expo.
 
Conference Highlights:
● The Role of the Architectural Profession in Delivering Responsible
● Renewable Energy Storage and Smart Cities
● The relevance of smart ticketing in urban eMobility markets
● Wireless Network  - a Backbone of Smart City Solutions
● ICT in the Transport Sector

Register here: http://reg.viaexpo.com/en/register
 
Who has joined the speaker line-up?
Speakers from Architects’ Council of Europe, International Battery & Energy Storage Alliance, ETRA, Calypso Networks Association, NCE Smart Energy Markets, Rakvere Smart House Competence Centre, Transatel Mobile, Telelink, etc.

 • Luciano Lazzari       
 • Giora Levi        
 • Markus Hoehner     
 • Jacques Bonifay    
 •  Andres Jaadla
    

Conference Program      Brochure      Hotel Accommodation

EXHIBITION
 
The parallel exhibition will showcase a variety of urban technologies. ETRA is a large business group that offers technologically advanced solutions in traffic, transport, parking, access, lighting, energy and telecommunications areas.
Visitors will have an opportunity to get acquainted with the Innovations Cluster’s products for automatic vehicle location (AVL), for real time passenger information (RTPI), bus rapid transit (BRT) and ticketing systems, CCTV, etc.
A Bulgarian company will present for the first time TICKEY - a mobile ticketing app that allows
passengers to pay fares for public transport - buses, trams, trolleys and metro.
ADD Bulgaria operastes in the field of development and implementation of intelligent measurement solutions for electricity, water, gas and street lighting, with which the customers achieve loss reduction and efficient resource management.
Another exhibitor is Veldim – 1 Ltd. - a producer of access control, video surveillance, security, parking and building automation systems under its own brand. Atics will promote ICONICS software solutions that can visualize, analyze and mobilize real-time information for any application and on any device. MMG has more than 20 years of experience in design and installation of IT systems for automation and security.
RE Cluster has activities in different areas. A specific trend is the lessening of energy consumption in the field of transport by means of conversion of vehicles with benzene engines to electro mobiles as well as charging infrastructure for electric vehicles.
 
B2B online Networking specially for you!
Visit the event! See all the exhibitors at the plan.
You can select the companies interesting for your business and write them e-mails for arranging meetings at their stands.
Inform them when do you plan to be at the exhibition.


PARALLEL EVENTS:

Organizer:  +359 32/512 900, office@viaexpo.com, www.viaexpo.com

02/12/2015  BASSCOM will participate in a V4 forum on e-government
location: Embassy of the Slovak Republic i
contact person BASSCOM

On 02/26/2015, from 9: 00h. at the Embassy of the Slovak Republic in Bulgaria will be held a forum organized by the diplomatic missions of the V4 countries (Czech Republic, Slovakia, Poland, Hungary). It will focus on the presentation of good practices in the implementation of e-government. The event will be attended by companies and government representatives from these countries. You could find the list of participants and the program here:

Booklet_10_Feb.pdf

Among the invited participants from the Bulgarian government are Mrs.Roumyana Bachvarova, Deputy Prime Minister of coalition politics and public administration, and Mr. Valeri Borisov, Deputy - Minister of Transport, Information Technology and Communications.
If you would like to attend you could write to the following e-mails:
tatiana.vajsova@mzv.sk
tomas.bican@mzv.sk
Registration is free and the deadline is 20.02.2015.

02/03/2015  BASSCOM and AmCham organized EBRD Transition Report 2014 event
location: European Commission
contact person BASSCOM

On February 3rd, 2015 in the building of the European Commission in Sofia was held a presentation of the Report on the innovations, made by the European Bank for Reconstruction and Development 2014 (EBRD Transition Report 2014: Innovation in Transition). BASSCOM was a partner of the American Chamber of Commerce in the organization of the event.
The presentation was attended by over 90 guests, including representatives of business, consulting and financial institutions, diplomatic missions of the countries of Europe and Asia in Bulgaria.
The study of the Bank contains data collected from over 16,000 companies and showed the main trends and incentives for the encouragement of innovations, challenges to their implementation and development, presentation of best practices at European, regional and national level.

The presentation could be downloaded from here:

TR2014__Bulgaria_3_Feb_2015.pdf

The full report can be found here:

 EBRD_Transition_Report_2014_Innovation_in_Transiti.pdf

 

01/09/2015  Smart Cities, Exhibition & Conference SEE,11-13 March 2015
location: Sofia
contact person Via Expo

‘Smart Cities’ is aiming to become the most important event in South-East Europe that will help the community to better understand the necessity of imposing of the economically-driven, environmentally-friendly and technologically-focused vision of the cities in 21 century. Smart Cities provides good opportunities for the sustainable businesses to develop itself in the Region through promotion of various innovations and encouragement of networking between representatives of public and private sectors.
The exhibition scope includes: Building Management Systems (BMS); Building Automation Systems (BAS); Building Information Modeling (BIM); Sustainable Built Environment; Mobility and Transport; Information and Communication Technologies; Services: Software, Data, Telephony & CATV, Urban Planning, etc.

Via Expo has invited speakers from NCE Smart Energy Markets (Norway), Transatel Mobile (France), International Battery and Energy Storage Alliance IBESA (Germany), Rakvere Smart House (Estonia), Alvarion (Israel), etc., who will present the different aspects and challenges that today’s cities are facing.

Useful Links: Brochure   Video 2014   Post Event Report 2014  ‘Smart Cities’
Parallel Events: ‘Energy Efficiency & Renewables’  ‘Save the Planet’ - Waste Management & Recycling

www.viaexpo.com

10/30/2014  Outsourcing Destination Bulgaria - IT and outsourcing conference
location: Plovdiv
contact person Plovdiv Municipality

A one day business forum – “Outsourcing Destination Bulgaria” will take place on the 30th of October, 2014 in Plovdiv. The city is developed as the second most attractive center for investments in the fastest developing sector of information technologies and outsourcing of business processes after the capital Sofia. The main aim of the event is to discuss the hot topics related to the human resources and the necessary competence, the cooperation between the IT and outsourcing business and the educational institutions as well as the advantages and disadvantages of investments outside the capital’s limits. The different panels will be attended by speakers who are managers of leading IT and outsourcing companies, representatives of the state and the local authority, academics, economists and consultants.
Municipality of Plovdiv and “Industry Watch Group” are organizers of the forum in partnership with Bulgarian Association of Software Companies, InvestBulgaria Agency, Bulgarian Outsourcing Association and ICT Cluster Plovdiv.
For more information regarding the schedule, the participants and the conditions of registration, visit the internet site of “Outsourcing Destination Bulgaria”: http://outsourcing.plovdiv.bg/

10/01/2014  The Balkan Venture Forum - 12-13 November 2014
location: Slovenia
contact person BvF

Call for companies

Balkan Venture Forum, 12‐13 November, Nova Gorica, Slovenia

We are pleased to announce the 6th edition of the Balkan Venture Forum – COINVEST Edition, taking place in Nova Gorica, Slovenia on the 12th & 13th of November 2014.

The BkVF COINVEST brings together international investors and high‐tech entrepreneurs from the wider region of South East Europe and was established to accelerate growth through partnerships and investment.

Rewards for selected companies

Applying companies will be reviewed by the BkVF Selection committee, and 50 companies will beselected to present at the forum. Each company will be invited on stage to present their business andwill be reviewed by a Jury of venture capital & corporate investors and business angels. In additionthere are scores of networking opportunities, workshops and local and international media exposure presence. The eight best presenters will be awarded and receive a free ticket to participate at the European Venture Summit in Düsseldorf on December 8 & 9.

The Investor Jury already includes many influential investors such as Early Bird VC, New Frontier Group, RSG Capital, Eleven, LaunchHub, Central Europe Trust, ERA Kapital.

Programme

The Balkan Venture Forum’s programme offers a wide variety of business networking including private, pre‐agreed one‐on‐one investor‐entrepreneur meetings and includes over 30 top keynote & panels speakers, such as Peter Globokar, Managing Director from Moorland Partners, who will openthe forum with topic “Key ingredients for successful VC exit: startup/investor perspective”.

To view detailed programme of the day: http://www.balkanventureforum.org/programme/

Registration:

If you are interested in attending this event, please contact Jitske van Os at jitske@e‐unlimited.com 

(direct phone number +32 2643 36 92) or register free of charge directly on the website

http://vibeproject.eu/BKVF/ .

For more information on Balkan Venture Forum, please see the website www.balkanventureforum.org or contact Jitske van Os at jitske@e‐unlimited.com.

06/26/2014  SIStory- How to Grow into a Good Entrepreneur
location: Sofia
contact person StartIt Smart

The portfolio of 3beards includes a series of events supporting and encouraging the start-up ecosystem in London. Their initiatives are the weekly networking events Silicon Drinkabout, the monthly events Don’t Pitch Me, Bro! and Chew The Fat, as well as the quarterly events Digital Sizlle.

Speakers:
Joe Scarboro
Co-Founder and Director of Operations and Commercial, 3beards
Former CFO for an oil/shipping company, Joe decided that the corporate life wasn’t for him and jumped ship! Having previously worked for a tech start-up, he was keen to get back into the scene and
Michael Hobson
Co-Founder and Designer, 3beards
Mike is co-founder and the resident designer of 3beards. Branding, community engagement and tone of voice are his gig – keeping people entertained makes his beard grow stronger. He’s also had a well-funded but failed startup – Pollarize, which was a social decision making app.
 
Date:
June 26, 2014 /Thursday/
Venue:
Vivacom Art Hall, 4 “Gen. Yosif V. Gurko” Str., Sofia, Bulgaria
Registration starts:
18:30
Beginning of event:
19:00

04/30/2014  BASSCOM and VFU workshop under project BG051PO001-3.1.07-0029
location: Sofia, Arena di Serdica
contact person BASSCOM

BASSCOM would like to invite you to attend a Workshop - discussion on the proposals received by ICT employers for curricula updates in VFU "Chernorizetc Hrabar". The event is being organized by the Association and VFU "Chernorizetc Hrabar" within the Project BG051PO001-3.1.07-0029 "Updating course documentation and learning process in Varna Free University "Chernorizets Hrabar" in accordance with the requirements of the labour market", implemented with the financial support of the Operational Programme “Human Resources Development” 2007 – 2013, co-financed by the European Union (EU) through the European Social Fund (ESF).

The workshop - discussion will take place on 13th May 2014 at 10:00AM in Sofia, Arena Hall, Hotel Arena di Serdica (Budapeshta Str. 2-4, Sofia, Bulgaria). It will support the process of transforming the traditional academic model into achievement of competency model and measuring educational outcomes.
The implementation of the project will enable ICT business to take part in the preparation of curricula and the introduction of practical tasks in the process of training. This will facilitate the development of professional skills among students and promote the practice of periodically updating and introducing new curriculas, together with representatives of the business and correspondingly to the dynamics of the labor market.
The implementation of the project will lead to stronger relationships between VSU, research and business, which in turn will multiply the effect of improving the quality of training and employability of graduates in the country.
Please find the:
•         Draft Agenda;
•         Registration form.

BASSCOM_event.zip

Participation is free of charge
Please confirm your attendance, by sending filled in registration form to:

project@basscom.org

The deadline is 10th May 2014.

04/17/2014  The Annual General Assembly of BASSCOM in May 2014
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

The Annual General Assembly  of the Bulgarian Association of Software Companies will take place on 28th May 2014 (Wednesday), 14.00 h. at Business Park Sofia, building 11, entrance B, floor 1, with the following agenda:
1.       Decision on dismissal of members of the Association and adoption of new ones;
2.       Decision on amendments and supplements to the Statute of the Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM;
3.       Report of activities and selection of management of the Association;
4.       Various.

All members of BASSCOM are invited to take part in the annual General Assembly.

The nomination form for election of new members of the Managing Board and a Chairman as well as the Statute of the Association can be found here (in Bulgarian):

BASSCOM.rar

For additional information and for confirmation, please contact office@basscom.org.

04/15/2014  5th edition of Balkan Venture Forum on 15-16 May 2014
location: Bosnia and Herzegovina
contact person BASSCOM

Balkan Venture Forum | Bosnia and Herzegovina | 15-16 May 2014

On 15-16 May 2014, the 5th edition of Balkan Venture Forum will take place in Bosnia and Herzegovina.  

The Balkan Venture Forum (BkVF) is providing the opportunity for the most promising entrepreneurs from Life sciences, Clean technology and Information Technology to present their activities and meet with an audience of Balkan and international strategic partners, venture capitalists and corporate investors. 

This time the investment forum will take place in Bosnia and Herzegovina and will be showcasing businesses from all over the Balkans.

The main attraction of the Forum will be the Top 40 companies from the Balkan Region that have been selected to pitch their businesses to a pool of local, regional and international investors.

Investors can get free access to the Forum and startup profiles, they also get the possibility to take part in the Expert Jury, one2one meetings and the selection committee prior to the Forum. 

The forum’s top 25% presenters will automatically qualify for the European Venture Summit 2014

·         Apply as a presenting company: register for free here or send an email to Jitske van Os  at jitske@e-unlimited.com

·         Be an expert reviewer: If you are interested in being an expert reviewer, please contact Adeline Kloosterman at adeline@e-unlimited.com  

Balkan Venture Forum is one of the main objectives of the SEE Programme project VIBE (Venture Initiative in Balkan Europe) and is being co-financed by European Union.

04/15/2014  The fourth edition of the conference DIGITALK
location: Sofia Event Center
contact person BASSCOM

The fourth edition of the conference DIGITALK, organized by " Capital" in partnership with BASSCOM will be held on 29-30 May in Sofia Event Center.

This year the event will present the latest trends from the technology sector and will show successful examples of how technological innovations move old business models and provide huge opportunities. The event will expose real examples of how Bulgarian companies and entrepreneurs can break into the world's largest markets.

Among the speakers at the event will be:
Chris Chabot, head of international relations with developers in Twitter
Stefan Glentser, a partner at Passion Capital
Dafina Toncheva, a partner at USVP
Todor Zhelyazkov, general manager of General Electric Healthcare
Jambu Palaniapan, head of Europe, Middle East , Africa (EMEA) and the Indian region for Uber, based in London
Fraser Davidson, Director at Javelin Group
Dimitar Dimitrov, vice president of "Technology and Innovation " of SAP
Scott Hartley, a global investor and columnist for Forbes magazine

For four years DigitalK managed to become one of the leading technological events in Southeast Europe - a platform that brings together more than 900 entrepreneurs, investors, business leaders and startups.

03/19/2014  SECURITY EXPO, March 19 - 22, 2014
location:  Inter Expo Center - Sofia
contact person BASSCOM

21st edition of the International Specialized Exhibition SECURITY EXPO, March 19 - 22, 2014 at Inter Expo Center - Sofia.

Bulgarreklama Agency, together with BASSCOM is organizing the upcoming 21st edition of the International Specialized Exhibition SECURITY EXPO which is taking place on March 19 - 22, 2014 at Inter Expo Center - Sofia.
The exhibition proved to be one of the most significant national and Balkan professional forums of the security industry, where domestic and international companies and experts from the sector could annually review technological novelties, new smart products, as well as to make useful business contacts and agreements.
The Exhibition is organized by Bulgarian Chamber of Commerce and Industry and Bulgarreklama Agency, under the auspices of the Minister of Interior of the Republic of Bulgaria.
Exhibition profile:
Covering more than just traditional security and fire solutions, this innovative event covers access control and biometrics, counter terror, CCTV and video surveillance, perimeter protection, critical infrastructure protection, intruder alarms, IP and networks, IT & Communications, M2M Services, intelligent buildings, physical security, specialized vehicles. With the leading manufacturers, distributors and suppliers launching the latest technologies and solutions, you’ll be certain you’re spending your valuable time in the best way.
Highlights in 2013:
•             Traditionally held under the auspices of the Minister of Interior of the Republic of Bulgaria. Our partners are:
”112 NATIONAL SYSTEM” DIRECTORATE OF THE MINISTRY OF INTERIOR
CHIEF DIRECTORATE BORDER POLICE
FIRE SAFETY AND PROTECTION OF THE POPULATION DIRECTORATE-GENERAL OF MOI
INSTITUTE FOR SPECIAL TECHNICAL EQUIPMENT-MOI
ACADEMY OF THE MINISTRY OF INTERIOR
• Participation of Bulgarian and foreign producers, representatives, traders, distributors, manufacturers, importers, exporters, public entities
• Collective participation of companies from United Kingdom
• Exhibitors from: China, Germany, Hungary, Czech Republic, Lithuania, Latvia, Belgium, Taiwan, Bosnia and Herzegovina , UAE, Romania and Spain
• Useful Side events progamme
• The conducted exhibition was visited by over 6 000 Bulgarian and foreign experts, as well as by end customers.
• Among the flock of visitors there were specialists and guests from Bulgaria and other countries, such as Romania, Greece, Turkey, Serbia, Macedonia, Albania, Kosovo, Cyprus, Russia, Ukraine, Czech Republic, Hungary, Poland, Germany, Italy, France, Great Britain, Belgium, Switzerland, Sudan, Austria, Slovakia.
In 2014 SECURITY EXPO will be held jointly with Bulgaria Building Week for building materials, machines and the Logistics, Distribution and Warehousing Exhibition Sofia LogExpo.
We will be glad to welcome your company among the exhibitors at SECURITY EXPO `2014!

 

03/05/2014  ‘Smart Cities’ - South-East European Exhibition &Conference
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

‘Smart Cities’ - South-East European Exhibition &Conference

Organizer: Via Expo Ltd.
Event Partner: BASSCOM


The South-East European countries are facing the challenges of finding solutions for  improving the urban systems and to reach a model of sustainable development. The Region has a significant potential for savings in the public transport, building sectors, intelligent energy control, etc.

The ‘Smart Cities Exhibition & Conference’ will attract the public and business awareness concerning the innovative technologies for better cities environment. Its aim is to transfer them to South-East Europe as there is still a lack of good sustainable urban practices.
 
The b2b format of the event will facilitate the networking between all the important suppliers and buyers in the Region: state and municipal administration representatives, mayors, ecologists; investors and entrepreneurs; specialists in the sectors of: renewable energy, ecology, construction and architecture; consulting and engineering; transport, etc.

Exhibition branches include: Energy & Sustainability, Mobility and Transport, Information and Communication Technologies (ICT) for Smart Cities, Sustainable Built Environment, Intelligent Emergencies Management, Smart Buildings.

Experts from international branch associations and companies will take part in the Conference. In line with the current trends the program highlights are:  nZEB, green architecture, smart digital infrastructure, large-scale renewables integration in urban areas, etc.

Post Event Report 2013
Parallel Events:‘Energy Efficiency & Renewable Energy’, ‘LiftBalkans’ and ‘Save the Planet’ (Waste Management & Recycling)

http://via-expo.com/en/pages/smart-cities 

06/03/2013  Bulgarian Web Awards 2013
location: Sofia
contact person BASSCOM

The deadline to participate in Bulgarian Web Awards is 11th of June

With that prolongation Bulgarian Web Association give opportunity for all web studies, digital and advertising agencies, Medias and business representatives, which have not been registered yet, to participate in the competition. The registration is open on www.webawards.bg till 11th (Tuesday) June, 12 h.

We invite everyone to participate in the professional competition for web in Bulgaria!

The participants can apply in four groups: Branch Awards, Media Awards, Professional Awards and Marketing Awards.

Bulgarian Web Association will award the winners with material prizes, ensured by the sponsors:

Official sponsor is SuperHosting.BG
Silver sponsor is Information Services Plc
Material sponsors: One Travel Ltd, Shark, Guliver Photos, representative of Getty Images and Thinkstockphotos for Bulgaria, HermesSOFT Ltd and EasyAds.

Bulgarian Web Awards is supported by: BASSCOM, Foundation “Bulgarian Cluster for Information and Communication Technologies”, BAIT, Astel, IAB Bulgaria, ESI CENTER BULGARIA, National Council for Selfregulation (NCSR), Bulgarian Association of Advertisers (BAA), Foundation “BG site”.

Official media partners are: Darik Web, eAcademy, newtrend.bg, capital.bg, dnevnik.bg, bTV and kabinata.com
Media partners are: Programata.bg, socialevo.net, azcheta.com, bgreklama.bg, Jobtiger.bg, actualno.com, expert.bg, iwoman.bg, IDG.bg, computerworld.bg, technews.bg, kaldata.com, dimitech.net, bgmaps.com, eleven.bg and techlinebg.info


For more information:

Preslava Koleva
Technical assistant
tel: 02 9166815, 9522227, 0886 700 377
info@bwa.bg; www.bwa.bg
www.facebook.com/bg.web

02/04/2013  Smart Buildings Exhibition & Conference
location: Sofia
contact person BASSCOMSmart Buildings Exhibition & Conference


In Partnership with BASSCOM

The business and the general public in South-East Europe are increasingly aware of the benefits of sustainable construction - cutting energy use, high ROI and less environmental impact. By implementing the best sustainable practices, the countries from the Region go a step towards a more sustainable future. During the last years the conception of smart buildings has made a notable progress in Bulgaria. Several buildings with LEED, DGNB BREEM have been realized. Some of these buildings are: Sofia Airport Center, Business Centre Serdica, Sopharma Business Towers, Building 15 of the Trade Center Europe.

Smart Buildings Exhibition & Conference are a platform for market exploration of the South-East European market, up-to-date technologies exposure and hot topics' discussions.

The 2013 SEE Forum & Exhibition at a Glance
• Among the exhibitors are the European Patent Office, Umen Dom and Techem.   
• Exhibition / Forum scope: building automation and management systems, existing systems integration, building information modeling, nearly zero energy buildings (nZEB), energy storage, etc.
• Speaker lineup – professionals from the European Commission – DG Energy, BGBC, EREF, ECEEE, EuroACE, BPIE, etc.
• LiftBalkans is a parallel Exhibition on elevators and escalators. Lifts are considerable electricity consumers in buildings and the investments in new lift facilities and modernization of existing ones have a great number of advantages – up to 80% saving of electricity, more security and reliability.

Exhibition   Conference   Brochure  www.viaexpo.com


12/11/2012  Strategic Requirements of the IT sector for the Education System
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

Announcement of the Strategic Requirements of the IT sector for the Bulgarian Education System


Photograph by Alexander Glavchev

Today, 11 December 2012 at the Press club of the Bulgarian News Agency was held a press conference announcing the Strategic Requirements of the IT sector for the Bulgarian Education System. The document is developed by the  Working Group on Education of BASSCOM, Bulgarian Association on Information Technologies (BAIT), Bulgarian Web Association, ICT Cluster, Association Telecommunications (ASTEL) and European Software Institute – Center Eastern Europe (ESI CEE).

More information about the press conference can be found in the press release and the presentation made on the event (in Bulgarian).

You can check the official document with the Strategic Requirements of the IT sector for the Bulgarian Education System here (in English) and here (in Bulgarian).

10/30/2012  Bulgaria is celebrating GIS Day 2012
location: Sofia
contact person ESRI Bulgaria

Bulgaria is celebrating the Fourteenth World Day of Geographic Information Systems on 14th of November

Each year in November the world celebrates the Day of Geographic Information Systems. This year’s GIS Day in Bulgaria will be celebrated on 14th of November with multiple events at the leading universities in the country and with an Official Cocktail, dedicated to the Geographic Information Systems.

These events are organized under the patronage of the Executive Agency "Electronic Communication Networks and Information Systems", with the kind cooperation of ESRI Bulgaria, GIS Varna, GIS Sofia and the Bulgarian Geological Information Company.  GIS Day 2012 is organized with the official partnership of the Bulgarian Association of Software Companies - BASSCOM, BGBC, BAGIS, NAMRB, Green Balkans, FLGR, Bulgarian Cartographic Association, and Bulgarian Academy of Sciences, Faculty of Geology and Geography at Sofia University and with the media support of Construction and the City newspaper.

GIS Day celebration in Bulgaria aims to promote Geospatial Technology; to enable governmental, non-governmental, business and academic organizations to meet and exchange their experience, share their achievements and strategic vision for the implementation of GIS in Bulgaria.
With each passing year GIS community in Bulgaria is growing and GIS Day is becoming more and more popular, covering all spheres of economic life!

More information about the celebration of the GIS Day can be found at:  http://gisday.com/

10/23/2012  DOMAIN FORUM 2012
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM become a partner to the forthcoming DOMAIN FORUM 2012

The Bulgarian domain industry event returns later this year. The organizer kindly invites attendees to join the second edition of the event, which will take place on 15 and 16 November in Sofia, Bulgaria.

During the first day, the event will focus on new Top Level domains, IDN issues, domain registrars and marketing discussions, legal and business questions and technical session; while the second day will be fully dedicated to the Internet governance, as the first Bulgarian IGF discussions will be held.

The event is free to attend, but a registration on the official website (http://domainforum.bg) is required.

The host

UNINET is a Bulgarian association of domain registrars, working since 2007 towards creation and introduction of a Internet top-level domain, written with Cyrillic characters.

The event is being sponsored by CORE and EURid and supported by BGSite foundation, the Bulgarian Web Association and the Bulgarian Association of Software Companies - BASSCOM.

The official media partners are .net magazine, TechNews.bg, Kaldata, BGmaps, Pixel Media, MixMedia, expoworld.bg, b2b magazine and Expert.bg.

10/16/2012  29-31 May 2013, Sofia, Bulgaria, Organizer: Via Expo
location: Sofia
contact person BASSCOM


Smart Buildings – New Accent of the South-East European Eco Forum

29-31 May 2013, Sofia, Bulgaria, Organizer: Via Expo

In Partnership with the Bulgarian Association of Software Companies (BASSCOM)

The concept of ‘Intelligent Buildings’ quickly gained popularity in South-East Europe, which market has growing potential. It associates with energy saving and exceptional comfortable environment.

‘Smart Buildings’ is the only specialized b2b initiative in Bulgaria with a focus on the integrated building automation and management systems. The event will be held within the SEE Eco Forum, organized by Via Expo.

Through the years it has been continuously broadening its scope and as a result the 2013 edition will incorporate several concurrent events covering related topics with direct environmental impact – energy efficiency, renewable energy and waste management.

The Exhibition scope includes: Building Information Modeling, Building Management Systems, Heating / Cooling Intelligent Control, Remote Control Systems, Lighting Management Systems, Access Control Systems, Automation Software, Communication Systems, Parking Management Systems, Energy Management Systems, etc.

‘Smart Buildings’ will attract a great number of visitors on a global scale - professionals and entrepreneurs in the construction industry and architecture. 

Keynote speakers will participate in the parallel comprehensive program. The main sessions will be: Building Automation Systems /BAS/, Building Energy Management Systems /BEMS/, Smart Meters, Building Management Systems /BMS/, Directive on Energy Performance of Buildings Implementation, Passive House & Zero Energy Buildings, Benchmarking of Regulations on Energy Efficiency of Buildings and Energy Storage.  

Brochure                Organizer: www.viaexpo.com

09/14/2012  KosICT Conference, 27-28 September 2012
location: Prishtina, Kosovo
contact person BASSCOM

The new challenges in ICT sector gather ICT professionals from Eastern Europe in Kosovo

KosICT Conference, 27-28 September 2012
Hotel Emerald


At the end of September 2012 Prishtina will gather ICT professionals and practitioners from Western Balkans and EU countries. The regional conference intends to cover the global trending topics of ICT sector – Information Society, Social Media and Business Development, Mobile Solutions, Innovative Business Models, e-Governance and many others. ESI Center Eastern Europe, Kosovo ICT Association (STIKK,) Bulgarian Association of Software Companies (BASSCOM) and L.T.I. are among the initiators of the regional ICT meeting. The European Union Office in Kosovo co-funds the event under the Kosovo Economic Development through Quality and Networking (KEDQN) project.

Social media and innovative ICT models for business development and state governance, involvement of citizens/ customers in product/ service design, ICT quality management in solution/ service supply, digital security and added value of mobile applications are some of the topics that will be discussed. The conference will be a platform for companies and organizations of the region to report and share their experience in using ICT for improving the quality of services and products for end-customers, and to raise the awareness about the need of the complete cycle of services that business and government should provide to citizens.   
 
The agenda will cover the practical aspects of innovative business model development and e-governance services, including case studies and experience of practitioners in the area of:
• International experience in e-governance planning and implementation
• Information society development on different administrative levels
• Information security
• ICT solutions for increasing the productivity and value for the business
• Best practices in e-Content, multimedia and creativity in ICT use
• Different applications of mobile solutions
• ICT enabled innovations in business modeling

More information is available here http://www.kosict.com/

The conference will be complemented by B2B meetings (on the 28th of September), as a follow-up of the conducted in Bulgaria ICT B2B meeting (June 2012) in terms of establishment and development of business cooperation between companies from Eastern European region, enhancing the existing IT business networks; increase of the IT services and products trade; exploration of investment opportunities and development of joint ventures, etc. The B2B will take place at the Innovation Center Kosovo.

Express today your interest to join and support this exciting event at info@kosict.com and/ or rregister for B2B participation in http://www.kosict.com/b2b.php.

Kosovo Economic Development through Quality and Networking project

The project is being implemented by ESI Center Eastern Europe in partnership with LTI and the Bulgarian Association of Software Companies (BASSCOM). It aims to improve the capacity of the ICT sector in Kosovo in quality management - consistency of company management, manufacturing management and security management. The goal of the project is to support both the ICT companies and public organizations (municipalities and state authorities) in Kosovo to gain more competitive assets on the national and international markets through improvement the quality of the products and services provided to citizens and end customers. ICT professionals and managers are being trained how to manage the customers’ requirements, work processes, ratio investments: incomes (RoI), risks, resources, projects etc.

Since the intensive ICT use in all economic and social areas is a key factor for the creation of a Knowledge Economy, the improvement of the capacity of the ICT industry (public and private) will affect positively on the entire economic environment in Kosovo and support the Information Society development.


05/02/2012  Workshop for building up Competence model
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

Workshop for building up Competence model for the software industry

On May 29th, 2012 in the BASSCOM office is to be held a workshop aiming at building up competence model for the software industry. This is one of the steps which the Working group of the Bulgarian ICT industry on education undertakes in order to define the requirements (qualitative and quantitative) of the ICT business for Bulgarian education.

The main aim of this process is an entire reform in the educational system in the name of the successful development not only of the Bulgarian business but also to the perspectives of our children.

As the building up of a competence model is a very ambitious and vast project, the defining will be started in the software branch sphere, and in the course of time it will be expanded with other ICT specifics.

In this regard, all software companies are invited to support this effort with their expertise and knowledge. The official information with more details for the workshop as well as the registration form can be found here.

04/27/2012  BASSCOM Annual General Assembly in May 2012
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM Annual General Assembly in May 2012

On May 31st, 2012 in the BASSCOM office (Business Park Sofia, Building 11-B, floor 1) the Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM conducts its annaul General Assembly according the following agenda:

1. Decision on dismissal of members of the Association and adoption of new ones;
2. Decision on amendments and supplements to the Statute of the Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM.
3. Report of activities and election of new Chairman and Management board of the Association.
4. Various.

All members of BASSCOM are invited to take part in the annual General Assembly.

The nomination form for election of new members of the Managing Board and a Chairman as well as the Statute of the Association can be found here (in Bulgarian).

 

04/02/2012  IT export conditions discussed on an International Roundtable
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

Representatives of key markets, state institutions and IT companies discussed IT export conditions

On March 30, 2012 in Sofia, Bulgaria was held the International roundtable discussion “Bulgarian ICT Export – Guarantee for Economic Growth”. BASSCOM was a partner of the organizers ICT Media and the Bulgarian Small and Medium Enterprises Promotion Agency (BSMEPA).

The aim of the event was to address to issues including how Bulgarian ICTcompanies could enter foreign markets and how the Government could help them in this process. The two – panel discussions were opened by a special study, conducted by the information network for business and economics news SeeNews. It presented the conditions and obstacles in front of the Bulgarian export IT business.

The first panel, moderated by Ms. Rayna de Lange, Reputation Management & Analyses director at SeeNews, was focused on the state policies and initiatives that promote the Bulgarian IT export.
Mr. George Brashnarov, Chairman of BASSCOM, was the moderator of the second panel. Its main subject was market realities for export-orientated Bulgarian IT companies, success stories and good practices in the field of IT export.

The key foreign markets for the export – oriented Bulgarian firms were presented by Dr. Husan Barmawi, Honorary Consul of the Hashemite Kingdom of Jordan in Republic of Bulgaria, Andrija Bednarik, ICT advisor at the Serbian Investment and Export Promotion Agency, Reinhart Zimmerman, commercial attaché at the Austrian embassy in Sofia, Elena Kaloshkina, commercial counselor, Embassy of Republic of Belarus in Bulgaria.

03/12/2012  International Roundtable Discussion Bulgarian ICT Watch
location: Sheraton Hotel, Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

International Roundtable Discussion Bulgarian ICT Watch is to be held in the end of March

On March 30th, 2012 in Sofia will be held the International Roundtable Discussion Bulgarian ICT Watch “Bulgarian ICT Export – Guarantee for Economic Growth”. BASSCOM is a partner of the organizers ICT Media and Bulgarian Small and Medium Enterprises Promotion Agency (BSMEPA).

The discussion topics of the two event panels are Ecosystem of the Exporting IT Business and Market Realities for Export-Oriented Bulgarian IT Companies.

Round-table panelists include: Bulgarian Minister of Foreign Affairs Mr. Nikolay Mladenov, the Executive Director of Bulgarian Investment Agency Mr. Borislav Stefanov, the ICT advisor of the Serbian Investment and Export Promotion Agency Mr. Andrija Bednarik, the commercial attache of the Austrian Embassy in Bulgaria Mr. Reinhart Zimmerman, business development evangelists from global IT companies, Bulgarian ICT firms.

The official invitation with more information for the event can be found here.

03/02/2012  Conference on integration of people with ASD in the ICT Sector
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

Conference on integration of people with ASD in the ICT Sector

On March 13th in Sofia, Bulgaria, will be held a conference on the topic “Training and employment of people with ASD in the ICT Sector”. The event is organized by European Software Institute Center Eastern Europe (ESI CEE), Autism Association and BASSCOM.

On the conference will be presented the experience of the participants in the project "MOTEPA - Development and Piloting a Model for Occupational Training and Employment of People with ASD in the ICT Sector", funded from the EC - DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities.

The event will bring together key stakeholders (representatives of employers’ organizations, socially responsible businesses, experts from the centers working with disabled people) for discussion on the topic ”Why and how can we succeed? How the good examples in Bulgaria and around the world to become a national policy?”.

The agenda of the conference can be found here (in Bulgarian).

02/15/2012  Conference and round table supported by BASSCOM
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM
Conference and round table supported by BASSCOMOn February 22nd in Sofia, Bulgaria, will be held a conference and a round table under the topic “National Ecosystem for Innovation and Competitiveness support”. The event is organized by Foundation ICT Cluster with the support of BASSCOM.

The main aim of the event is to provoke a public dialog for the creation and development of a working ecosystem for innovation in Bulgaria.In the conference will participate representatives of the state administration, universities and business.
01/31/2012  BASSCOM meets talents in the third round of CodeIT
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM meets talents in the third round of CodeIT

After the third round of the latest programming contest in Bulgaria – CodeIT, winner for the second time in the MARATHON round is Nikolay Nedelchev. With a minimum difference in the results on the second and third place are ranked Aleksandar Georgiev and Vladislav Haralampiev – one of the golden boys in informatics in Bulgaria.

The MARATHON round was held in partnership with BASSCOM. The awards of the three winners were bestowed by Maya Marinova, Executive director of the Association, and Haralambi Haralambiev, a diploma awarded winner of the contest “John Atanasov” for 2011 and a project manager at Musala Soft. The winner on the first place got an electronic reader Kindle Touch WiFi.

“Competitions like CodeIT are of great importance to BASSCOM as they improve the environment in which the Bulgarian software branch develops. Not one or two software companies in Bulgaria are founded by young specialists, having previously won other prestigious awards, and I believe that CodeIT will also have an important motivating role for the today’s young programmers.” – said Maya Marinova to the competitors.

Three more extramural rounds of CodeIT are to be conducted before the big final in May 2012. The next SPRINT round will be held on Fabruary 4th, the week before the winter competitions in informatics.

If interested, you could find more information regarding CodeIT here.

12/19/2011  Task-game expects the participants of the CodeIT third round
location: Bulgaria
contact person BASSCOM

Task-game expects the participants of the CodeIT third round

BASSCOM is a patron of the third round of the newest programming contest CodeIT which has started on December 18th, 2011.

The contest is organized by Musala Soft. The MARATHONE round will continue till January 11th, 2012.

If you are interested what are the challenges hidden in the new problem, you can download it from here (in Bulgarian).

Participate and win prizes in the remaining 3 rounds of CodeIT.bg! Reach the finals and meet Guro No1 in competitive programming.

10/03/2011  BASSCOM@CeBIT Bilisim 2011
location: Istanbul, Turkey
contact person BASSCOM

BASSCOM @ CeBIT Bilisim 2011

BASSCOM will take part in the most important trade show for the ICT sector in the whole of Eurasia - CeBIT Bilisim Eurasia 2011, 6 – 10 October in Istanbul, Turkey.

On the Bulgarian booth, situated in Hall 3, Stand A35, 14 Bulgarian IT/software companies will be represented:
Bright Complex AT EOOD (development and operation of applied software), Avant Ex Technology EOOD (development of software products), MEM – Microeletronics EOOD (production of integral schemes), Electron Progress EAD (development, integration, maintenance of off-set programs), Comsy – 54 – Vasil Zashev and Co. EOOD (design of software systems), Bulpros Consulting AD (development of software and hardware products), Kabinata OOD (online courses and trainings), Polimex Holding EOOD (production of communication components), Netera EOOD (construction of communication systems), Microinvest OOD (development of software applications), Step-Soft OOD (computer programming), Nemetschek OOD (software development), Centre Mine EOOD (products in the area of information technologies), IPS SD (production of power supply systems).

On October 7th, 2011 in the area of the Bulgarian Booth will be held a Bulgarian Party. Quality wine, friendly environment and a lot of good networking opportunities are guaranteed!

We look forward to meeting you there!

08/11/2011  BASSCOM extraordinary General Assembly in September 2011
location: Pravets, Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM extraordinary General Assembly in September 2011

On September 17th, 2011 in Pravets (RIU Pravets Resort, Ezeroto-8 District, 2161 Pravets) the Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM conducts its extraordinary General Assembly according the following agenda:

1. Decision on dismissal of members of the Association and adoption of new ones;
2. Decision on establishment of single limited liability company “BASSCOM” Ltd. with one and only shareholder – the non- profit organization “Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM”.
3. Decision on amendments and supplements to the Statute of the Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM.
4. Various.

The materials for the General Assembly will be available to the interested parties at the office of the Association from August 12th, 2011.

All members of the Association are invited to take part in the extraordinary General Assembly.

The official invitation as well as the sample articles of association of BASSCOM Ltd. and the Statute of the Association can be found here (in Bulgarian).

06/21/2011  International brokerage events in the ICT field
location: Istanbul, Turkey
contact person BASSCOM

International brokerage events in the ICT field
CeBit Bilisim, Istanbul, Turkey, 6-9 October, 2011

Enterprise Europe Network by Applied Research and Communications Fund (ARC FUND) with the cooperation of BASSCOM and Bulgarian ICT Cluster organize international brokerage days in the area of information and communication technologies which will be held during the biggest international fair in Turkey - CeBit Belisim Eurasia, Istanbul.

The brokerage days will provide you with the opportunity to find clients, meet suppliers of new products and technologies, make new business contacts.

How to participate?
 1. You can register on  http://www.een-b2b.org/cebit2011/Registration.aspx;
 2. Publish your business profile
 3. Pick up the organizations which you are interested to meet

The meetings will be organized depending on the preliminarily specified date and period for presence of the applicant. Before the start of the fair the participants get their individual meetings schedule.

The participation in the international brokerage days is free of charge.

Important deadlines:
Deadline for registration – 20.09.2011
Deadline for meetings appointments – 6.10.2011
Brokerage days – 6-9.10.2011

Would you need any additional information, do not hesitate to contact the BASSCOM office or Ms. Teodora Georgieva on teodora.georgieva@online.bg.

06/15/2011  "Equal occupation opportunities for people with ASD” Workshop
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

“Equal occupation opportunities for people with ASD” WorkshopIn regard to the implementation of the project  "MOTEPA - Development and Piloting a Model for Occupational Training and Employment of People with ASD in the ICT Sector" we have the pleasure to invite you to a workshop entitled  “Equal occupation opportunities for people with ASD”.
 
On the workshop will be presented the project and the profile of the candidates for training and employment in the field of IT. With the participants of the event (employers of IT companies) will be discussed the possibilities for occupation insurance for people with ASD and the benefits for the socially responsible business.

The workshop will be held on June 21st, 2011 at BASSCOM office (1766 Sofia, Business Park Sofia, Building 11-B, Floor 1). The registration starts at 15:30 h and the official part – 16:00 h.

More information about the project and the agenda of the workshop can be found here.

Would you like to take part in the event, please confirm your presence on project@basscom.org no later than June 17th, 2011.

04/27/2011  Forthcoming RFID Technology Workshop
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

Forthcoming RFID technology Workshop organized by BASSCOM


Would you like to learn more about the advantages of the wireless RFID technology (Radio Frequency Identification) and how it can raise the efficiency in the SMEs, to improve the access control, personnel and warehouse management?

If your answer is “Yes”, feel invited to visit the organized by BASSCOM workshop aiming at popularizing the RFID technology. The event will take place on May 19th 2011 at the BASSCOM office (1766 Sofia, Business Park Sofia, Building 11-B, Floor 1). The registration starts at 09:30h and the official part – at 10:00h.

BASSCOM organizes the event as a partner in the RFID-ROI-SME project. It is funded by the European Union’s Competitiveness and Innovation Framework and aims to demonstrate the advantages of the deployment of the RFID technology for SMEs, to highlight new business opportunities for innovative RFID companies-suppliers in the EU and to bring to the wide public the benefits from the use of the RFID technology in different economic sectors and activities.

You can download the preliminary agenda of the event from here (in Bulgarian).

If you would like to participate in the workshop, please send a filled in registration form to office@basscom.org no later than May 16th 2011. There is no participation fee.

Additional information about the RFID-ROI-SME project can be found on www.basscom.org, http://www.rfid-sme.eu/.

04/01/2011  Partnership Forum "CONNECT"
location: Bucharest, Romania
contact person BASSCOM

Partnership Forum on Information and Communication Technology Services "CONNECT"On 9-10th of June in Bucharest, Romania, the UNDP Black Sea Trade and Investment Programme (BSTIP) is organizing The First Black Sea Partnership Forum on Information and Communication Technology Services “CONNECT”.

This is purely a business forum, providing opportunity for all the companies from – Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Greece, Moldova, Romania, Russia, Serbia, Turkey and Ukraine – which are providing ICT services or using them in their everyday professional life, to have B2B meetings in order to find partners, clients or solutions to business operations.

In this regard, on 14th of April at the premises of BASSCOM there will be a presentation/round table for Bulgarian companies held explaining the way in which this ICT Partnership Forum and the B2B meetings are organized and what are the benefits for the participants. The guest speaker will be a representative of the United Nations Development Programme, Black Sea Trade and Investment Promotion.

03/05/2011  Two Bulgarian companies with prestigious European award @ CeBIT
location: Hannover, Germany
contact person BASSCOM

Two Bulgarian companies have been honored with a prestigious European award for innovations during CeBIT

The Bulgarian software companies InterConsult Bulgaria and Musala Soft have been distinguished with the prestigious award for innovation European Seal of e-Excelence, during the biggest trade ICT exhibition in the world – CeBIT. They have received respectively Golden and Silver Award at a special ceremony which has been held for the first year with a tendency to become an annual part of the exhibition.

The Bulgarian Small and Medium Enterprises Promotion Agency (BSMEPA), supported by BASSCOM, set up the official Bulgarian booth at CeBIT 2011. The event is held in the period 1-5 March in Hannover, Germany and already 25 years have been gathering leading companies from the ICT field, customer electronics, entertainment, business technologies, finances, trade, e-management and many other spheres of innovation.

 

BSMEPA together with BASSCOM and other Bulgarian branch associations organize the Bulgarian participation at the forum during the last years and now this happens two weeks after the conduction of the successful business mission of Bulgarian companies at the World Mobile Congress 2011 in Barcelona carried out by BASSCOM and BSMEPA. After the useful participation and the consequent positive feedbacks by all Bulgarian companies participated in the delegation, the expectations are this success to be repeated and at the world leading technology event CeBIT.

BASSCOM traditionally joins in the organization of the formal participation of the Bulgarian software firms at the exhibition and assists to expand their foreign contacts, to meet with potential partners or clients and keep pace with the newest tendencies in one of the most dynamic sectors. This year the participation has even bigger importance as key-markets for us like Western Europe and the USA come out of the crisis and many new development opportunities appear. The Association will continue to undertake steps for even more successful positioning of the Bulgarian software branch on international markets”, - said Mr. George Brashnarov, Chairman of the BASSCOM Management Board.

On March, 3rd on the occasion of the Bulgarian National holiday at CeBIT 2011 has been held the Bulgarian Night financially supported by the exhibiting companies at the national booth. The Bulgarian night has offered to all the guests live music, selected Bulgarian wines and nice surprises.

 

The Bulgarian booth at CeBIT is situated in Hall 6, Stand H46, will take part 20 Bulgarian software companies, 5 of which are BASSCOM members- Bianor, InterConsult Bulgaria – ICB, Microinvest, Musala Soft and Nemetschek Bulgaria.
 
For more information regarding CeBIT, please visit http://www.cebit.de/home.

02/22/2011  BASSCOM @ CeBIT Hannover 2011
location: Hannover, Germany
contact person BASSCOM

BASSCOM @ CeBIT Hannover 2011

BASSCOM will take part in the forthcoming ICT exhibition CeBIT Hannover in the period  1 - 5 March in Hannover, Germany, presenting the Bulgarian Software Industry and opportunities for cooperation with Bulgarian software companies.

In the frame of the Bulgarian stand, situated in Hall 6, Stand H46, will take part 20 Bulgarian software companies, 5 of which are BASSCOM members- Bianor, InterConsult Bulgaria – ICB, Microinvest, Musala Soft and Nemetschek Bulgaria.

On March 3rd, 2011 on the occasion of Bulgarian National Holiday will be held Bulgarian Night. It promises a lot of nice Bulgarian wine, life music, friendly environment, many surprises and last but not least good Business networking opportunities.

For any additional information about the event you could visit - http://www.cebit.de/home

The Bulgarian booth is financed under Activity 5 of “Promotion of the internationalization of the Bulgarian enterprises” Project BG161PO003-4.2.01-0001 financed by the European fund for regional development through an Operational programme “Development of the competitiveness of the Bulgarian economy” 2007 – 2013 on which Bulgarian Small and Medium Enterprises Promotion Agency is a beneficiary.

Welcome at the Bulgarian booth!

12/06/2010  BASSCOM Programing Competition 2010
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM Programing Competition 2010!

Download the problem of the competition. You could up-load your solutions at http://konkurs.musala.com till 11 January 2011.

Download the problem here.

11/29/2010  BASSCOM CEOs meeting Autumn 2010
location: Brestnik Village, Plovdiv Area
contact person BASSCOM

BASSCOM CEOs meeting Autumn 2010

Over the last weekend of November (26-28.11.2010) BASSCOM organized its second annual meeting with the CEOs of its member companies. Brestnik Village was the venue of the event in the Plovdiv area.

The event was attended by 35 participants from 30 organizations. The items on the agenda were strategical development of BASSCOM; BASSCOM national event 2011 and international events participation; third edition of the IT Industry Barometer Survey conducted by BASSCOM, etc.

Please mark your calendar that the next BASSCOM Retreat is planned for the spring of 2011.

 

 

10/20/2010  The Bulgarian ICT Associations with a pressconference reg e-Gov
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

The Bulgarian ICT Associations with a pressconference regarding “Strategy for e-Government and state budget for 2011”

On October 20th at the Press club of the Bulgarian News Agency was held a press conference on the topic “Strategy for e-Government and state budget for 2011”. The press conference was organized by the main ICT branch organizations in Bulgaria - BAIT, BASSCOM, BWA and Bulgarian ICT Cluster.

The Branch NGOs expressed their concern for the e-Government strategy progress and the road map as of the recent days, as well as for the parameters of the state budget 2011. In this connection, they pointed out 4 main problems and introduced the main moments of the common position regarding the e-Government Strategy.

In order to be achieved a transparent development of the e-Government, the Bulgarian ICT Associations made the following recommendations: there has to be an unconditional political will and clear financial frame for the strategy implementation; realistic and well coordinated projects have to be defined; a common centralized ICT government has to be included; the sector policies have to be brought on a national level; there have to be additional measures for increase of security, trust and usage of e-services; the stable development of the realized e-services has to be guaranteed and a public register for all ICT projects has to be created. In their common position the NGOs stated that they will monitor the execution of the strategy and will give a consultative feedback. They also explained that every year they will public a White book for e-government containing valuation of the progress as well as critics and development suggestions.

More information about the pressconference can be found here (in Bulgarian).

09/30/2010  Growth in the number of working places during 2009
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

The Bulgarian Software Branch recognizes a growth in the number of working places during 2009The Bulgarian Association of Software Companies – BASSCOM has presented the result from the second edition of the annual survey called “The Bulgarian IT Industry Barometer” conducted among the Association members.The software companies in Bulgaria recognize a growth in the number of working places with 8% during 2009, despite the difficult economic conditions –this is what the second edition of the annual survey called “The Bulgarian IT Industry Barometer” conducted among the Association members indicates. The results of the survey have been presented on a press conference today – 30.09.2010, at the Press club of the Bulgarian News Agency (BNA). The software industry strengthens its positions as one of the few Bulgarian industries with high added value and competitiveness in a world range providing exceptional opportunities for professional realization and development of the people working in this field.

According to the Bulgarian IT Industry Barometer the share of export from the total sales of software products retains on around 50% as the share of high added value products raises with 7%.The survey was conducted online among 57 member companies of BASSCOM and the Bulgarian Web Association (BWA). BWA is a partner in the project. The data collection was done during the period January – April 2010 with the support of GOPA Germany. Among the companies participated in the survey vastly prevail the software products developers and those offering software services.

The data analysis shows that the trend for a change in the profile of the products and services offered on the foreign markets retains in direction towards the offering of high added value solutions and services compared to the traditional outsourcing. Around 50% from the Bulgarian software companies’ sales are from export as this index retains without any change by comparison with the last 2 years.

In 2009 the participated in the survey companies have increased the number of their employees with 8% - this trend shows the responsibility of the software entrepreneurs for the experts working in their companies.

Most of the ICT branch representatives have moderate expectations for the sector recovery during 2010 as almost 70% from the participants expect stagnation or a slow recovery. According to 47% of the participated companies the number of employees will raise with 10% during this year. Another 20% from the firms expect this index to remain the same.

Almost half of the companies completed the questionnaire expect the state policy not to influence their business, whereas 36.7% of the firms believe that it will affect them but in a negative way.

Apart from many other sectors the Bulgarian software industry does not ask for exceptions – lower tax rates, protections, target investments etc. BASSCOM requires things that the whole society needs:

1. Reasonable IT investments which are professionally made and according to commonly approved rules for providing a better government;

2. Working mechanisms for innovation stimulation and acquisition of abilities for new markets’ creation and realization in a global range;

3. Fundamental improvement of the educational system – not only on a university and professional level, but starting from the preschool education – qualitative new learning level and personality formation in the primary and secondary schools. This is the way for acquisition of a world level university education.BASSCOM is in a constant dialog with its member companies and other representatives of the science industries in order to define in one year the requirements towards the educational system – in the whole spectrum of learning for lifetime.

As a first step and to meet the needs of highly qualified specialists in the field of software engineering, ESI Center Bulgaria, in which BASSCOM is a co-founder, has started a pilot cluster of courses and consequent development of a master program on “Software Engineering and IT management”. The program is oriented towards the demands of the IT industry and is being implemented in partnership with Software Engineering Institute, Carnegie Mellon University, BASSCOM, Bulgarian ICT Cluster and Bulgarian Universities, with the support of United States Agency for International Development and America for Bulgaria Foundation.The goal of the program is to provide contemporary content and training courses on software engineering and IT services management, with a special focus on modern training methods and style. The cluster of pilot courses will be developed and adopted in partnership with the Software Engineering Institute of Carnegie Mellon University (Pittsburgh, USA) – one of the top leaders in computers science and software engineering, the provider of the IT industry quality standards (Capability Maturity Model Integration, CMMI). The program relies on building local capacity by “train-the-trainer” component – qualification of Bulgarian trainers, lead professors and assistants, under the coaching of SEI-CMU and ESI lecturers.
09/09/2010  Online encyclopedia for architects was the winner of NovaTech BG
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

Online encyclopedia for architects was the winner of the NovaTech national roundThe winner of this year’s national round of the competition for technological entrepreneurship and innovative business ideas NovaTech, which BASSCOM supports, is the Open Buildings project. “Since the beginning of the year, a team of 20 people part of the company Despark has been working on the project”, said Adel Zakut, CEO of the company. The website exists since July 2010. It is developed on the model of Wikipedia and represents a list of buildings from all around the world – historical, contemporary, conceptual, and provides an easy way for sharing and preserving the architectural knowledge. The reason why the project is searching for an investment is to accelerate the development of the site.

Open Buildings is created by architects and architectural fans disappointed by the lack of classified online data for architecture. The site has two types of target groups – fans (tourists, students etc.) and professionals (companies). The companies can make links between their profiles and the buildings designed by them and thus to advertise themselves.

Open Buildings is an intelligent, filterable directory of buildings, which allows the visitors - fans quickly and easily to find architectural information interesting to them. The content is collected from different online sources: Flickr, YouTube, Vimeo, Amazon and others in order the suggested data base to be enriched. The buildings are shown by different ways – as a grid, a list and a slideshow, as well as on Google maps – every one of which provides a different experience.

The content is also entirely available for fans via iPhone applications – Buildings which can be downloaded for free from Apple App Store already. For five days on the e-market, the application has been downloaded more than 20 000 times.

The second place of the national round of NovaTech was for GNERGY project. It includes software for architects and engineers and aims at facilitating them in the creation, construction and support of green buildings. “The system supports the energy moulding and the simulation of energy processes in a building – from heating and ventilation to regime for the use of the building, people, inner heat sources, climate data from the external environment, used material for isolation etc.”, explained Martin Gogov, the executive partner of GNERGY. After the completion of the simulation, the indexes of the building are formed – how much energy is used, what carbon dioxide emissions are emitted, what is the comfort of the people inside, how efficient is the heating system, the ventilation and climate and how much the adaptation that aims at raising the efficiency of energy of the building would cost.

For the first year, parallel to the traditional Novatech finals an online contest was conducted. This is a special online NovaTech round in each country which hosts the competition and allows one applicant to go to the regional finals in Budapest, Hungary. The first Bulgarian winner of this new round is the project StockPodium. It is developed by the company Imagga. stockpodium.com is a website for searching and finding of pictures with proved copyrights on the basis of visual similarities. The pixel content of every image is analyzed and is described in a specific way on the basis of colors, histogram, location of objects on the picture etc. This enables the comparison of the image with other pictures. Moreover, the search becomes quicker and more intuitional with a combination of a key word.

For the fifth year in a row, the national and regional competition is carried out by the Bulgarian Institute for Management and Technology (BIMT) and is supported by BASSCOM and Gramma Net IS. The jury of this year’s national event were Mr. George Brashnarov, Chairman of BASSCOM and also of the jury, Ms. Reni Pavlova, executive director of BIMT, Mr. Marin Iliev and Ms. Mihaelena Damianova, investment managers of NEVEQ, Mr. Borislav Borislavov, executive partner of The Bulgarian Business Angels Network (BBAN) and Mr. Boyan Bonev, honoured as “The most successful young entrepreneur of Great Britain” for 2007 by the Start Your Business Magazine – a magazine for business and economics.

This year the regional NovaTech competition will take place on October 5th,  in Budapest, Hungary. More than 17 teams will compete on the regional round, 3 of which are Bulgarian. Mr. George Brashnarov, Chairman of BASSCOM, will be again part of the jury. On a local level, the event is supported by the Hungarian Association of IT Companies (IVSZ) and the Youth Ministry for Information and Communication, Hungary.

09/08/2010  Adoption of the Written Declaration on ACTA
location: Brussels, Belgium
contact person BASSCOM

Adoption of the Written Declaration on ACTA by the European Parliament: a victory for ICT SMEs

After months of raising awareness on the risks of the Anti-Counterfeiting Trade Agreement, the threshold of the 369 signatures of MEPs has been reached, and the written declaration n°12 on ACTA has officially been adopted by the European Parliament.

Though not legally binding, this declaration is a very clear and strong political message against legal uncertainty for internet intermediaries. Even if the European Commission ratifies ACTA during the Tokyo round foreseen at the end of this month, the text will not be binding for EU member states unless the Parliament approves it. The adoption of this declaration shows that the Parliament might not approve it, especially if the text still includes undue liability of Internet services providers and other issues identified in the declaration.

PIN-SME alongside other industry representatives has been very active in contacting MEPs at European and national level on the dangers of ACTA and warmly welcomes the adoption of the declaration. “The adoption of the written declaration on ACTA by the European Parliament is a significant victory”, PIN-SME President Bruno Robine said in a statement. “The openness of the Internet and the legal certainty of ICT SMEs as services providers cannot be jeopardized without causing severe distortions of competition and disrupting innovation; we warmly thank the European Parliament for sending this message out loud and clear.”

About PIN-SME
Launched in December 2007 by national sectoral SME federations and ICT clusters in eight EU countries (Bulgaria, Denmark, Germany, France, Great Britain, Italy, Austria and Spain), PIN-SME is the first European association exclusively focused on representing the interests of the SME community in the ICT sector. It directly represents around 50,000 European SMEs in the ICT sector. Additional information can be found at:
www.pin-sme.eu

07/27/2010  NovaTech 2010 is coming
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

The  FIfth National Business plan Competition for Innovations in Technology - NovaTech is just about to startThe competition encourages innovation through local entrepreneurs, alumni and students networks. NOVATech is a competition for Central and Eastern Europe, part of the worldwide Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge (IBTEC), sponsored by Intel and Berkeley University of California. It provides investors and venture capitalists an opportunity to meet entrepreneurs and give them the chance to work together to turn innovative ideas into successful businesses in the technology field.

For fifth year in a row, the national and regional competition will be carried out by the Bulgarian Institute for Management and Technology (BIMT) and will be supported by BASSCOM and Gramma Net IS. The goal of the competition is to encourage technology innovative ideas of students, teachers and entrepreneurs. This year, the regional NovaTech competition will take place in Hungary October 2010. The Bulgarian round of the event will be on September 8th, 2010 in Sofia, Bulgaria.

The participants will present projects for innovative technology in the following categories: semiconductors, hardware, mobile and wireless, digital electronics, retail consumer software, enterprise software and IT energy and power generation, nanotechnologies and biotechnologies. The projects will be presented with a business plan and will be evaluated by a jury of international and regional experts from the academia and business sector. The organizers try to provoke innovative thinking at the universities as well as among business and technology leaders, and to facilitate students’ contacts with technology investors.

Participating countries at the event in Budapest, Hungary, are Bulgaria, Romania, Serbia, Hungary, Poland, Turkey, Slovakia and Israel. The first prize is USD 20 000 and the second prize is USD 10 000. The winners in the regional competition will be given the opportunity to present their innovative ideas at the World Finals in Berkeley, California, on November, 2010.

Prior to the competition day, the organisers will host a matchmaking evening, designed to facilitate the contacts between technology investors, venture capitalists such as Intel Capital and NEVEQ, ICT clusters and networks in the regions and students and alumnis with innovative business ideas.

We firmly believe that this event will be interesting for the companies in the ICT industry and the NOVATech competition will strongly contribute to the ICT sector development in the region and to setting its brand new ways of development. 

For more information please do not hesitate to contact:
Ms. Reni Pavlova
Project Coordinator, BASSCOM
r.pavlova@bimtbg.com
office@basscom.org
Tel + 359 2 489 97 43
Mobile  + 359 889 72 77 64
                                                                                
 

06/04/2010  Idea Challenge Day - the final of Idea Challenge
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

Idea Challenge Day - the final of the competition for innovative business ideas Idea Challenge

On 16 May 2010 in the Ceremonial hall of Sofia University “St. Kl. Ohridski” took place Idea Challenge Day – the final of the competition for innovative business ideas Idea Challenge which was organized by the entrepreneurship club Start It Smart. The purpose of the event was to gather young people who want to change the surrounding world and to help them realize their innovative ideas. During the event the best 15th business ideas were presented. The jury chose 5 of them which won the big prize. BASSCOM was a partner of the competition.

In order to get more information about the event, please visit:In order to receive more data about the entrepreneurship club, please visit:

05/12/2010  BASSCOM Event 2010 - BASSCOM Soft Breakfasts
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM Event 2010 -  BASSCOM Soft Breakfasts

On 11th May, 2010 the Association set the start of the first of a series BASSCOM Soft Breakfasts under the topic “Bulgaria: the Partner near you. IT Cooperation & Business Opportunities”.

Representatives of some of the foreign embassies in Bulgaria (Canada, Croatia, Estonia, Greece, Hungary, Norway, Republic of Korea, Republic of South Africa, Romania, Spain, Syria, U.K., US) as well as BASSCOM member companies took part in the event.

The purpose of the BASSCOM Soft Breakfast was to acquaint the diplomatic community with the potential of the Bulgarian software industry and to create a platform for future cooperation with companies from the EU and international markets, and the establishment and development of IT business networks.

The chairman of BASSCOM – Mr. George Brashnarov and Mr. George Sharkov, a Board Member of the Association, welcomed the participants with short speeches. The business breakfast was the first platform from which the initial results of the second edition of the Bulgarian Industry Barometer Survey were presented. The presentation was made by Mr. Georgi Zahariev, a Board Member of BASSCOM.

An honored guest on the event was Ms. Sasha Bezuhanova, a Chairwoman of ICT and E-Government Committee within the Confederation of Employers and Industrialists in Bulgaria.  She expressed the common opinion that the development of the IT sector is of great importance for the Bulgarian economy as a whole.

04/21/2010  BASSCOM Soft Breakfast - the forthcoming BASSCOM event
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM Soft Breakfast  - the forthcoming BASSCOM event

BASSCOM has the pleasure to announce its new event  -  the BASSCOM Soft Breakfast with trade attaches and representatives of the diplomatic service in Bulgaria on the topic "Bulgaria:the partner near you. IT Cooperation & Business Opportunities". The initiative will take place in Sofia on 11 May 2010 and is opened  for the Association members.

If you need additional information, please contact the BASSCOM office.

04/20/2010  BASSCOM a partner of Webit eGov Summit
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM has become a partner of Webit eGov Summit


BASSCOM  has become a partner of Webit eGov Summit which is going to take place in the period 26-27 May, 2010 at the National Palace of Culture, Sofia, Bulgaria.

Webit eGov Summit  is an event  for the region of South-Eastern Europe and the Danube region that will gather in Bulgaria all the players is the Electronic Government, e-Services, eGov Information security and Trustworthy e-ID services,  e-Health and e-infrastructure.

The event  will showcase the real-world application of contemporary technologies in government and municipal sectors and will show government employees and contractors how to apply technology best practices to government programs, and in turn introduce new companies to the government market.

If interested in Webit eGov Summit  you can find more information here.

 

02/23/2010  BASSCOM supports Idea Challenge
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM supports Idea Challenge'10

BASSCOM became a partner of Idea Challenge – a competition for innovative business ideas under the topic “How could I change the world?”.

University students with desire and potential who want to be part of the solution but not of the problem could present their ideas for consistent business that has a positive influence on the surrounding environment – technologies, university, community, local environment.

There is no requirement for the ideas to be unique or phenomenal because the winners will be those that have developed their concept the best. Moreover, the prize worth the effort – it is a combination of mentors, contacts, knowledge, know-how and money.

The initiative is organized by Start It Smart- an entrepreneurship club in Sofia University “St. Kliment Ohridski”. Its mission is to support young people with innovative way of thinking from all universities to express their ideas and develop their vision for the world. The aim of the club is to build a bridge between tomorrow successful companies, universities and Bulgarian business organization with progressive thinking.

You can find more information here.

02/22/2010  BASSCOM has become a WEBLOZ’10 partner
location: Loznitsa, Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM has become a WEBLOZ’10 partner


We are glad to announce that BASSCOM has become a partner of WEBLOZ’10- National web design and programming competition for  students from secondary schools.

The competition is the most successful and fast developed event for students in the country till this moment. The main aim of the event is to place the participants in a competitive environment, stimulate their development  and provide them with the freedom to work out their own product with technologies by their personal judgement.

WEBLOZ has two categories – “Web design” and “Internet programming”. The submitted projects can be developed by teams that consist of 2 students at the most. The competition is organized for 4th year in a row. For this period more than 100 teams took part in the event and prizes for more 11000 levs are distributed.

For more information about the competition and its regulations can be found at http://webloz.net.

12/16/2009  BASSCOM Programing Competition 2009
location: Sofia
contact person BASSCOM

BASSCOM Programing Competition 2009!

Download the problem of the competition. You could up-load your solutions at http://konkurs.musala.com till 11 January 2010.

Download the problem here: prob_2009.pdf

11/30/2009  BASSCOM CEOs meeting Autumn 2009
location: Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM CEOs meeting Autumn 2009

Over the last weekend of November (27-29.11.2009) BASSCOM organized its second annual meeting with the CEOs of its member companies. Chiflik Village was the venue of the event in the picturesque Stara Planina Mountain.

The event was attended by 28 participants from 24 organizations. Among them there were representatives from two new companies interested in joining the family of the Association.  The items on the agenda were strategical development of BASSCOM; BASSCOM national event 2010 and international events participation; IT Industry Barometer Survey conducted by BASSCOM, etc. The new schemes under OP Competitiveness and information about BASSCOM projects were also announced.

Please mark your calendar that the next BASSCOM Retreat is planned for the end of March, 2010.

10/12/2009  BASSCOM managed the second Bulgarian participation@CeBIT Bilisim
location: Istanbul, Turkey
contact person BASSCOM

BASSCOM managed the second Bulgarian participation @ CeBIT Bilisim Eursaia

BASSCOM took part in the ICT exhibition CeBIT Bilisim from 7 to 11 October in Istanbul, Turkey, presenting the Bulgarian Software Industry and opportunities for cooperation with Bulgarian software companies. The Bulgarian stand was represented by two Bulgarian software companies as well - Bianor and Nemetschek Bulgaria.

CeBIT Bilisim Eurasia opened its doors for 10th year in a row, being part of the international chain of fair Deutsche Messe. The fair is the most important trade show for the ICT sector in the whole of Eurasia and forms an international hub for the burgeoning ICT markets of Turkey, southeast Europe and the Black Sea region.

The CeBIT Bilişim Eurasia fair was visited by 143,000 people, according to Orkunt Yozgat, the fair director. “A total of 989 companies attended the fair. As planned, the focus of the event was on solutions and activities aimed at businesses," Yozgat said.

09/14/2009  BASSCOM is organising the Bulgarian participation@CeBIT Eurasia
location: Istanbul, Turkey
contact person BASSCOM

BASSCOM @ CeBIT Bilisim Eurasia 2009.

For the second time BASSCOM is organising the Bulgarian participation at CeBIT Bilisim Eurasia.
The event will take plase in Istanbul from 7 to 11 October 2009 in Tuyap Fair and Congress Center.

BASSCOM will present the Bulgarian Software Industry and opportunities for cooperation with Bulgarian software companies. In the frame of the Bulgarian stand, situated in Hall 2, stand No. 2-C40, will take part two Bulgarian software companies as well - Bianor and Nemetschek Bulgaria.

CeBIT Bilisim Eurasia, the number 1 digital business and technology platform of Eurasia, is opening its doors to ten thousands of professionals, managers, scientists, public authorities and technology fans from different countries and regions for the 10th time this year. The fair will focus on drawing the business circles with a highlight on the impressive new business solutions.

Facts & Figures 2008
Number of visitors: 159.302
Number of exhibitor staff on-site: 7.789
Number of national and international journalists in attendance: 1.888
Number of participating companies: 971
Number of countries participating in the exhibition: 21
Participating countries: USA, Germany, Austria, UAE, Belgium, Bulgaria, Czech Republic, China, France, Hong Kong, Spain, Sweden, İtaly, Canada, South Korea, Hungary, Poland, Russia, Singapore, Taiwan, Turkey.
Net exhibition space: 26.256 square meters
Gross exhibition space: 60.000 square meters

For any additional information about the event you could visit - http://www.cebitbilisim.com/index.html

Welcome at the Bulgarian Booth!

05/18/2009  CEI/BASSCOM Study Tour and Workshop
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

CEI/BASSCOM Study Tour and Workshop.

 

  On 10-13 May 2009 an international forum on the topic “The role of professional branch associations in fostering the competitiveness of SMEs in the IT sector – creating a common SEE IT brand” took place in Hilton hotel, Sofia. The event was organized by The Bulgarian Association of software companies (BASSCOM) under a project co-financed by the Central European Initiative (CEI) through the CEI Know-how Exchange Programme. Co-organizer of the event was the Austrian Professional Association of Management Consultancy and Information Technology (UBIT), PIN-SME (The Pan European ICT & eBusiness Network for SMEs) and P&D Consulting.

The purpose of this workshop was to provide information and exchange of experiences on the significant role of the modern Branch Associations in the public live and for promotion of contemporary IT products and services to other industries. Representative organizations from regional countries such as Albania, Croatia, Macedonia, Romania, Moldova, Serbia and Ukraine took part in the event.

 

 The program was structured in parallel and networking sessions and also included study visits and discussions with the participating Branch organizations on: models of organization and management, main priorities, current strategies and programs, common projects with government and other organizations, EU funded projects; state policy in ICT sector, Public-private partnership (PPP) initiatives and projects; promotion of the competitiveness of SMEs trough education - strong communications between Branch Associations, Academia and Universities for creation a competent, skilled and aspiring generation of IT professionals, etc.

The event resulted in many useful meetings and proved to be successful by the negotiations made between the regional countries for future cooperation in different directions – development of joint project in the field of Education related to Exchange of Students and Teachers between Universities from the participating countries, organization of common event in one of the participating countries with focus on financing opportunities- such as micro funding, business angels etc.

05/08/2009  CEI/BASSCOM Study Tour and Workshop
location: Sofia, Bulgaria
contact person BASSCOM

BASSCOM DAYS 2009 | 10-13 May
CEI/BASSCOM Study Tour and Workshop:
“The role of professional branch associations in fostering the competitiveness of SMEs in the IT sector – creating a common SEES IT brand”

10-13 May 2009, Sofia, Bulgaria
  
We are pleased to invite you to attend CEI/BASSCOM Study Tour and Workshop on the topic “The role of professional branch associations in fostering the competitiveness of SMEs in the IT sector – creating a common SEE IT brand”, which will take place on 10-13 May 2009 in Sofia, Bulgaria.

The purpose of this workshop is to provide information and exchange of experiences on the significant role of the modern Branch Associations in the public live and for promotion of contemporary IT products and services to other industries.

The program will be structured in parallel and networking sessions and will also include study visits and discussions with the participating Branch organizations on:  

• Models of organization and management, main priorities, current strategies and programs, common projects with government and other organizations, EU funded projects;
• State policy in ICT sector, Public-private partnership (PPP) initiatives and projects;
• Promotion of the competitiveness of SMEs trough education - strong communications between Branch Associations, Academia and Universities for creation a competent, skilled and aspiring generation of IT professionals
• Etc.
 
The working language of the workshop will be English.

Agenda of the event

Registration Form - download from here

For additional information and assistance, please, do not hesitate to contact us at office@basscom.org.

02/24/2009  Bulgarian ICT Industry Day @ CeBIT 2009 in Hannover
location: Hannover, Germany
contact person BASSCOM

Bulgarian ICT Industry Day @ CeBIT 2009 in Hannover. 

On the occasion of the Bulgarian participation in CeBIT 2009, the world’s largest trade fair in the field of Information and Communication Technology to be held in Hannover, Germany on 3- 8 March,  we have the pleasure to invite you to the Bulgarian ICT Industry Day on Thursday, 5 March 2009, at 10:00 a.m. Convention Centre, Conference Level, Room 13/14.

Program of the Bulgarian ICT Industry Day

5 March 2009 (Thursday)

10:00 – 10:10    Opening remarks by Dr. Plamen Vatchkov, Chairman of the State Agency
                        for Information Technology and Communications Republic of Bulgaria
10:10 – 10:40    The ICT Industry in Bulgaria: policy-maker’s vision
                        By Dr. Plamen Vatchkov, Chairman of the State Agency for Information 
                        Technology and Communications
                        Republic of Bulgaria

10:40 – 11:10    The important role of national/regional IT associations for supporting competitive
                        development of local ICT SMEs: Bulgaria – software hub in the region
                        By Mr. George Brashnarov, Chairman, Bulgarian Association of Software Companies
                        (BASSCOM)
11:10 – 11:40    Challenges in front of the Bulgarian IT industry in economic crisis environment
                        By Mr. Zlatko Zlatkov, Deputy Chairman of the Bulgarian Association of Information
                        Technology (BAIT)
11:40 – 12:30     Discussion and closing remarks

Note: The Day of the Bulgarian ICT Industry will be moderated by Dr. Kamen Rangelov, Director of the Communications Policy Directorate, State Agency for Information Technology and Communications


We would like to welcome you as well at the Bulgarian National booth in Hall 5, Stand A47 where the Bulgarian Software Industry and the opportunities for cooperation with Bulgarian software companies will be presented - Bianor (www.bianor.com), Microinvest (www.microinvest.net), Musala Soft (www.musala.com), ORAK Engineering (www.orak-bg.com/).

12/17/2008  BASSCOM Programing Competition 2008
location: Sofia
contact person BASSCOM

BASSCOM Programing Competition 2008!
Download the problem of the competition. You could up-load your solutions at http://konkurs.musala.com till 12 January 2009 and win BASSCOM prizes.

Download the problem here: prob_2008.pdf


10/16/2008  BASSCOM members @ GITEX 2008 in Dubai
location: Dubai, Unated Arab Emirates
contact person BASSCOM

BASSCOM member companies @ GITEX 2008.

BASSCOM members will take part in the forthcoming ICT exhibition - GITEX Technology Week 2008 from 19 to 23 October in Dubai, Unated Arab Emirates.

In the frame of the Bulgarian stand, situated in Hall 6 the Bulgarian companies/BASSCOM members MicroinvestNemetschek BulgariaORAK Engineering will present their software products and solutions.

For any additional information about the event you could visit - http://www.gitex.com/Default_en_gb.aspx

Welcome at the Bulgarian Booth!

08/26/2008  BASSCOM @ CeBIT Bilisim 2008
location: Istanbul, Turkey
contact person BASSCOM

BASSCOM @ CeBIT Bilisim 2008.

BASSCOM till take part in the forthcoming ICT exhibition CeBIT Bilisim from 7 to 12 October in Istanbul, Turkey, presenting the Bulgarian Software Industry and opportunities for cooperation with Bulgarian software companies.

In the frame of the Bulgarian stand, situated in Hall 2, stand No. 339, will take part two Bulgarian software companies as well - Antipodes Ltd. and Nemetschek Bulgaria.

For any additional information about the event you could visit - http://www.cebitbilisim.com/index.html

For any additional information about the Bulgarian participation (i.e. conditions of participation, etc.) you can contact: Maya Marinova, Executive Director, BASSCOM - executive@basscom.org

Welcome at the Bulgarian Booth!

12/11/2007  BASSCOM Programing Competition 2007!
location: Sofia
contact person BASSCOM

BASSCOM Programing Competition 2007!
Download the problem of the competition. You could up-load your solutions at http://konkurs.musala.com till 10 January 2008 and win BASSCOM prizes.

Download the problem here: prob_2007.pdf 

10/16/2007  Bulgaria: Partner Country @ SYSTEMS 2007
location: Munich, Germany
contact person BASSCOMBulgaria
has been chosen for Partner Country to SYSTEMS 2007 – a most important business-to-business exhibition for the ICT sector. Being a partner-country Bulgaria has the opportunity to promote its competitive advantages in the IT area. The expo is an important event for the establishment of new business partnerships and cooperation, and to promote the image of Bulgaria as a reliable business partner in the field of ICT, media and telecommunications, and also other fields.

As usual, BASSCOM is organizing the participation of Bulgarian software companies at the event with the financial and organizational support of GTZ.

We have the pleasure to invite you to the Bulgarian Day @ SYSTEMS 2007
Mr. Lachezar Borissov, Deputy Minister of Economy and Energy of the Republic of Bulgaria and Mr .Klaus Dittrich, Managing Director of Messe Muenchen GmbH will deliver welcoming speeches during the event.
You can join us also to one or more of the following events:


23 October 2007, Tuesday
14.30 h, Forum B2
"Widgetization of the web: Gadgets, blidgets, widgets & Co – Komponententechnologien in Web 2.00", Mr. A. Fricko, IBM, Program Mgr Emerging Technologies and Mr. Delyan Lilov, Musala Soft, CEO

24 October 2007, Wednesday


Morning sessions

11.40-12.00 h, Bulgarian Booth Hall A2, Stand 205, presentations’ area
Billing and accounting Software decisions for data providers and hotels, Speednet.bg Ltd, Nina Iordanova, (in English)

Afternoon sessions
14.00-16.00 h, Bulgarian Booth, Hall A2, Stand 205, presentations’ area
Process Improvement for Higher Competitiveness of Small Settings in Eastern Europe,
George Sharkov, ESI Center Bulgaria (in English)
• Models for Software Process Improvement: CMMI & IT Mark
• Quality of processes - key competitive factor
• Regional cooperation - the new SEE IT brand

25 October 2007, Thursday

Morning sessions
11.00-11.20 h, Bulgarian Booth, Hall A2, Stand 205, presentations’ area
Overview of ESI Center Bulgaria services in Eastern Europe,
George Sharkov, ESI Center Bulgaria (in English)

11.20-11.40 h, Bulgarian Booth, Hall A2, Stand 205, presentations’ area
MPS- the First Bulgarian Company with CMMI Maturity Level, Silvia Mintcheva & Krassimir Dachev, Multiprocessor Systems Ltd., (in English) 

03/01/2007  BASSCOM @ CeBIT 2007: Talent, Innovations, Quality
contact person BASSCOM

BASSCOM will present Bulgaria as a reliable IT-Outsourcing partner within the special Best Practice-Arena in the frame of the traditional Forum CeBIT Mittelstand, Hall 5/Stand B48 in CeBIT 2007 – Hanover (15-21 March 2007). BASSCOM is the Bulgarian partner and contact point to Best Practice-IT.
 
The BestPractice-IT cycle 2007 starts with the Award Ceremony of the BestPractice-IT Award on the first day of the CeBIT. This year the BestPractice-IT nominated over 60 enterprises and there are two Bulgarian solutions among them– from Nemetschek Bulgaria and from Soft Innovations.

In addition to presenting in the Best Practice Arena BASSCOM will participate at the Bulgarian National stand in Hall 5/Stand D63. On the information desk BASSCOM will present the Bulgarian Software Industry and opportunities for cooperation with Bulgarian software companies.

During the event ESI Center Bulgaria – the Regional Excellence Center will present the Quality Improvement Methodology for ICT companies and SMEs and public private partnership model.

Participation in CeBIT 2007 Events

15 March 2007 - Thursday

 • Beyond Pure Outsourcing - Building Successful Partnership
  15.00-15:30 h, Hall 5/Stand B 48, Best Practice Arena, Forum CeBIT Mittelstand
  Speaker: Peter Helfenstein, Collanos, Switzerland
  Language: German
 • Quality Guarantee by SMEs in IT
  16:00 – 16:30 h, Hall 5/Stand B 48, Best Practice Arena, Forum CeBIT Mittelstand
  Speaker: George Sharkov, European Software Institute (ESI) - Center Bulgaria
  Language: English

16 March 2007 – Friday

 • Best Practice IT - Developing and Implementation of e-Printing Management Solution
  11:00-11:30 h, Hall 5/Stand B 48, Best Practice Arena, Forum CeBIT Mittelstand
  Speaker: Goran Milanov, Nemetschek Bulgaria
  Language: English
 • Bulgarian IT Day
  14.30 – 18.30 h, Congress Center 3B

17 March 2007 – Saturday

 • General Model of Outsourcing
  11:00-11:30 h, Hall 5/Stand B 48, Best Practice Arena, Forum CeBIT Mittelstand
  Speaker: George Sharkov, Chairman, BASSCOM
  Language: English
 • Software Project "Adidas", Bulgaria
  15.00-15:30 h, Hall 5/Stand B 48, Best Practice Arena, Forum CeBIT Mittelstand
  Speaker: Krasimir Stoyanov, ORAK Engineering Ltd.
  Language: English
 • Quality Guarantee by SMEs in IT
  16:00 – 16:30 h, Hall 5/Stand B 48, Best Practice Arena, Forum CeBIT Mittelstand
  Speaker: George Sharkov, European Software Institute (ESI) - Center Bulgaria
  Language: English

18 March 2007 – Sunday

 • General Model of Outsourcing
  11:00-11:30 h, Hall 5/Stand B 48, Best Practice Arena, Forum CeBIT Mittelstand
  Speaker: George Sharkov, Chairman, BASSCOM
  Language: English
 • Combining  German and Bulgarian Software Expertise - a Real-Life Business Model that Delivers Value
  15.00-15:30 h, Hall 5/Stand B 48, Best Practice Arena, Forum CeBIT Mittelstand
  Speaker: Vassil Lolov, President, Dr. Lolov Software
  Stoian Boev, Managing Director, ICB
  Language: German/ English

19 March 2007 – Monday

 • General Model of Outsourcing
  11:00-11:30 h, Hall 5/Stand B 48, Best Practice Arena, Forum CeBIT Mittelstand
  Speaker: George Sharkov, Chairman, BASSCOM
  Language: English

12/11/2006  BASSCOM Programing Competition 2006
location: Sofia
contact person BASSCOM

BASSCOM Programing Competition 2006!
Download the problem of the competition and send your solutions to konkurs@musala.com or up-load at http://konkurs.musala.com till 10 January 2007 and win BASSCOM prizes.

Download the problem here: prob.pdf 

10/20/2006  BG Programme @ Systems 2006 Events
location: Munich, Germany
contact person BASSCOM

PROGRAMME
of Bulgarian Participation in Systems 2006 Events

23 October 2006 - Monday

 • Forum Innovations
  11:30-12:00 h, Hall A6.302
  Title: "ITMark-software quality certificate for SMEs"
  Speaker:
  D-r George Sharkov, European Software Institute (ESI) - Center Bulgaria (in English)

24 October 2006 – Tuesday

 • Mobile Summit (23-24 October 2006)
  10:20-14:00 h
  Presentations:
  WebMessenger, Val Babajov, President Webmessenger
  Musala Soft Ltd., Delyan Lilov, CEO Musala Soft
 • South East Europe Regional Conference
  15:00-18:00 h, Pressekonferenzraum Ost

25 October 2006 – Wednesday

 • Bulgarian “SoftWare and SoftWine”
  17:00 to 19:00 h, at the Bulgarian national booth - Hall A2, stand No. 421

26 October 2006 – Thursday

 • Forum Innovations:
  11:00-11:30 h, Hall A6.302
  Title: "Bulgaria - Innovative and Trusted Software Development Partner"
  Speakers:
  Mr. Milko Izamski, RM-Galaxy Ltd.
  Mr. Claus Treager, GTZ/GOPA Consultant (in German)
 • Meeting with Bulgarian students in Germany
  19:00 h, Restaurant “Rila”, Balanstr. 16, 81669 München (S-Bahn Haltestelle Rosenheimerplatz)

 

08/11/2006  BASSCOM @ Systems 2006
location: Munich, Germany
contact person BASSCOM

BASSCOM organizes Bulgarian booth at Systems 2006

BASSCOM has the pleasure to invite you to take part in Systems 2006 as exhibitor at the common stand and contribute to successful presentation of the Bulgarian software industry on this event.

As it already became a tradition BASSCOM will organize the participation of software companies at Systems this year – the B2B trade fair for IT, media and communications. The event will be held from 23 to 27 October 2006 in Munich. Apart from the meetings between the present and potential partners a number of seminars, lectures on current issues in the ICT industry, specialized business forums on software application systems and services will take place.

The Bulgarian booth of 60 sq.m will be located in Hall 2, stand No. 421 under the heading “Talent, Innovations, Quality”. The stand will include a common space for individual meetings, information area for advertising and information materials, banners with company name for each participating company and national identification sign.
The participation fee is 1000 leva and includes: participation at the Bulgarian booth, entry in the catalogue and all additional information and presentation materials, and organization of individual meetings with potential partners. The companies cover their travel and accommodation expenses by their own.

Among the planed events during the fair BASSCOM will host at the booth a special Bulgarian day - “Software and SoftWane” and will present the Bulgarian software industry at the International Innovation Forum and the Mobile Summit - events part of the official program of the fair.

The Bulgarian participation is kindly supported by the German Agency for Technical Cooperation (GTZ), USAID through its VEGA/BTD Program and the Swiss Import Promotion Programme (SIPPO).

The registration deadline is September 8, 2006.

If you are interested to participate at Systems 2006 please, send your request to office@basscom.org.

For additional information please, contact Maya Marinova, Executive Secretary, BASSCOM, tel. +359 2 976 97 43, e-mail: secretary@basscom.org.

03/22/2006  BASSCOM CEOs meeting
location: Bulgaria
contact person BASSCOM

Basscom annual CEO meeting/retreat will take place in Hisar, SPA Center Augusta, on 24-25 March

Basscom survey results, Association future goals and profile will be discussed. Member services and collaboration with other ICT organizations, government policy for software industry encouragement will be major topics.

01/11/2006  BASSCOM Programming Competition 2005
location: Sofia
contact person BASSCOM

BASSCOM COMPETITION > deadline 19 January! Download the problem and send your solution to turnir@basscom.org till 19 January (24h) to win BASSCOM prizes.

Download the problem details (in Bulgarian) from here: prob3.rtf
Find more information about the rules for participation here

10/27/2005  Bulgarian "SoftWare & SoftWine"
location: Munich, Germany
contact person BASSCOM

Systems, Munich - 27.10 (Thursday) 15:00-17:00

Hall A2, booth 305

BASSCOM welcomes you at Bulgarian "SoftWare & SoftWine" national booth

Inventive, Efficient, Near!

Supported by:

State Agency for Information Technologies and Communications

SIPPO

Bulgarian ICT Cluster

Software companies presented: InterConsult Bulgaria, Musala Soft, Nemetschek, Sciant.

02/20/2005  Bulgarian IT day on CeBIT - 14 march 2005 (Monday)
location: Hanover, Germany
contact person BASSCOM

Basscom organized the Bulgarian IT day on CeBIT 2005 (Hanover, Germany)

14 March 2005, Monday, 14 - 16 a.m.

12/07/2004  BASSCOM Programing Competition 2004

BASSCOM Programing Competition 2004 started! Send us your solution at turnir@basscom.org till Jan 2 to win BASSCOM prizes.

Download the problem details (in Bulgarian) from here: zadacha.rtf
Find more information about the rules for participation here

10/20/2004  Bulgarian Evening @ Systems: Innovation Meeting Tradition
location: Munich, Germany
contact person Elena Marinova
Oct 20, 2004, 17h, Systems, Munich - BASSCOM hosts a special networking event to present the Bulgarian software industry and participating companies. The event will take place at the Bulgarian national booth B3.323 in a Get-Together format.  © 2004 BASSCOM. All rights reserved.